Intel F serisi işlemciler daha serin çalışır mı?

Pureblood

Becerikli
14700KF ve 14700F işlemcilerini baz alalım, boştayken veya yük altında 14700F daha mı serin çalışır, ekstra K ibaresi performans getiriyor tamam ama sıcaklıkları da yükseltiyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Pek fark edeceğini düşünmüyorum fakat iGPU ile bilgisayarı kullanırsan işlemci daha çok ısınır işlemcinin içindeki GPU da kullanıldığı için.

Bana biraz Boost açık ve kapalı Ryzen işlemci farkında nasıl oluyorsa bunda da öyle olur gibi geldi. Mesela Ryzen 5600 stok halde 10k civarı puan alıyor Cinebench'ten ama sıcaklık 59 derece oldu test sonunda. Boost kapayınca 8500 puan ve 47 derece oldu.

Pek fark edeceğini düşünmüyorum fakat iGPU ile bilgisayarı kullanırsan işlemci daha çok ısınır işlemcinin içindeki GPU da kullanıldığı için.
F-KF ikisinde de yok iGPU.

Dişe dokunur sıcaklık farkı olmaz çünkü K ibaresi sen bilmediğin şeyleri kurcalamadığın sürece dişe dokunur performans farkına sebep olmaz.

K demek çarpan kilidi açık demek yani bilemediğin detaylı ve karmaşık ayarları kurcalayabilirsin demek. Bunun dışında 100-200MHz farkın dişe dokunacağını sanmam gerçek hayat senaryolarında.

Eskiden K sku ile duz modeller arasinda tek fark acik carpan kilidi olurdu. Uzun bir suredir durum boyle degil. 14700F ve KF karsilastirmasinda da durum boyle degil. P-Core Boost 3.0 frekanslarini ele alarak kiyaslarsak, F model 200MHz, E-Core Boost frekanslarini ele alarak kiyaslarsak da F model 100MHz kisilmis halde. Bunlar kucuk degerler ancak butun olay bu degil.

KF model herhangi bir sogutma ile cikmiyor, F model ise Laminar RM1 ile geliyor. Yuksek ihtimal bu yuzden olacak ki, taban frekansi, PL1 ve PL2 degerleri cok daha dusuk. Buna ek olarak 14700F'de PL2 Tau limiti var, KF olanda bu limit yok. KF'deki acik carpan kilidinden bahsetmeme zaten gerek yoktur diye dusunuyorum. F modelin cok daha verimlilik, serin calisma ve OEM piyasaya odakli oldugu asikar.

1720746986634.webp

Bu tablo PL1, PL2 ve Tau kavramlarinin ne oldugunu aciklamak icin super. CPU yuke sokuluyor, PL2 limite uygun kalinarak CPU boostluyor, Tau araligi, yani Boost edebilecegi aralik bitince de, daha sakin bir guc limiti olan PL1 limitine dusuluyor. PL1 limitlerinde CPU hep daha dusuk frekansta olacak diye bir kural yok ancak konu Intel'in harika verimli cipleri olunca genelde boyle oluyor. Son birkac yildir maalesef Intel tarafinda durum boyle, ne kadar cekilebilecek guc = o kadar uzun Boost sureleri ve daha yuksek frekanslar.

PL1 ve PL2 degerlerinin F modelde daha dusuk olmasi teoride KF modele uzun sureli yuklerde avantaj saglayacaktir ancak ayni zamanda cok daha sicak calisacagi ve Laminar RM1 gibi stok sogutucularin is gormeyecegi de asikar. Overclock yapmayacaksaniz bile ''sadece carpan kilidi acik ya'' diyerek K ve KF modelleri atlamayin. Ozellikle konu Intel CPU olunca spec'leri guncel sekilde takip etmek onemli.

Bana biraz Boost açık ve kapalı Ryzen işlemci farkında nasıl oluyorsa bunda da öyle olur gibi geldi. Mesela Ryzen 5600 stok halde 10k civarı puan alıyor Cinebench'ten ama sıcaklık 59 derece oldu test sonunda. Boost kapayınca 8500 puan ve 47 derece oldu.

F-kf ikisinde de yok iGPU.

Bro sende nasıl bir soğutma var ya? UV+PBO ile test ettiğimde minimum 70 derece gördüm kule tipi ile.

F bir işlemci kullanıyorum. Stok soğutucu ile bile en fazla 70-75 gibi dereceler görmüştüm. Tabii bu bu Ultra ayarlarda oyunda olduğum zaman. Ama şaşırtıcı bir şekilde bana sıcaklık derecesi az geliyor. İşlemcimin kötü olduğunu düşünmüyorum da değil…

Şu an kule tipi fan kullanıyorum. Ancak ne olduğu belirsiz bir termal macun ile birlikte en fazla 50 derece görmüşümdür. İçerisinden çıkan termal macunu kullansaydım kim bilir nasıl bir fark olacaktı.😄

Bro sende nasıl bir soğutma var ya? UV+PBO ile test ettiğimde minimum 70 derece gördüm kule tipi ile.
Ben de çok şaşırdım ya. Zamanında 200 liraya almıştım Reeven E12 diye bir soğutucu. Tekrardan bir inceleme yapabilirim diğer forumda ilk aldığımda yapmıştım. Çünkü benzer birkaç model satılıyor hala. Onlar için klavuz olabilir.

@alitility Bu arada 47 değildi bence ya aklımda öyle bi değer kalmış ama 47 olamaz. Ona tekrar bakacağım. 47 singlecore testi olabilir. Ama 59 doğru, Core Boost açıkken 59 oldu ilk onu yapmıştım zaten.

Son düzenleme:
@vanillamint ThrottleStop'la o PL1/PL2 muhabbetini cozmek 10 saniye surer. Kiytirik U mimarisi baz alinarak uretilen laptop islemcilerinde bile boyle. 12700H'i kisa sureli 115W'dan sabit 115'e cektim de... Kisa sureden sonra sogumuyor:rofl:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt