daczza

Çalışkan
Sevgili forum üyeleri,

Bulunduğum bölgede altyapı hakkında kafama takılan bir konu var ve bilgisi olan arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

Mahallemizde, aynı sokakta bulunduğumuz ve aramızda yaklaşık 240 metre mesafe olan bir binada fiber altyapı bulunuyor. Ancak bizim bulunduğumuz konumda bir VDSL saha dolabı var ve şu an sadece VDSL hizmeti veriliyor. İlginç olan taraf ise hem bizim binanın hem de fiber olan binanın aynı santrale (DMS100-200-158) bağlı görünüyor olması.

Merak ettiğim konu şu: Aynı santrale bağlı ve aynı sokak üzerinde bu kadar yakın mesafede fiber varken bizim bulunduğumuz bölgeye neden sadece VDSL veriliyor olabilir? Bu durumda ileride mevcut VDSL dolabının fiber dönüşümü yapılma ihtimali var mıdır, yoksa tamamen yeni bir fiber dağıtım hattı mı çekilmesi gerekir?

İyi akşamlar hocam. Aynı santrale (DMS100-200-158) bağlı olmanız, fiziksel kabloların aynı merkezden çıktığı anlamına gelir ancak dağıtım yolları farklı olabilir diğer bina muhtemelen doğrudan santralden gelen bir ana fiber hattı üzerine kurulmuş bir "GPON" (Eve kadar fiber) projesine dahil edilmiştir.

VDSL saha dolapları aslında "sokağa kadar fiber" (FTTC) mantığıyla çalışır. Yani o dolaba kadar fiber gelir, dolaptan evinize bakır kablo gider. Yan binada fiber olması, o bölgenin yeni yerleşim veya kentsel dönüşüm kapsamında doğrudan fiber (FTTH) olarak projelendirilmiş olmasından kaynaklanabilir. Mevcut VDSL dolabının olduğu bölgelerde ise "hazırda çalışan bir sistem" olduğu için dönüşüm sırası genellikle en sona bırakılabilir.

VDSL'den fiber bağlantıya GEÇİLEBİLİR hocam. Mevcut VDSL dolabınız devre dışı bırakılarak, içindeki fiber sonlandırma noktası kullanılıp binalara kadar yeni fiber kablolar çekilebilir veya mevcut dolaba dokunulmadan, santralden veya en yakın fiber ek kutusundan (manhole) sizin binanıza kadar tamamen bağımsız bir fiber kablo çekilebilir.

Süreci hızlandırmak isterseniz ne kadar etkili olur bilemiyorum bizde çok uğraştık ancak toplu dilekçe verebilirsiniz, kurumu arayıp sık sık bilgi alabilirsiniz.

Mahallemizde, aynı sokakta bulunduğumuz ve aramızda yaklaşık 240 metre mesafe olan bir binada fiber altyapı bulunuyor. Ancak bizim bulunduğumuz konumda bir VDSL saha dolabı var ve şu an sadece VDSL hizmeti veriliyor. İlginç olan taraf ise hem bizim binanın hem de fiber olan binanın aynı santrale (DMS100-200-158) bağlı görünüyor olması.
Bunda şaşıracak bir şey yok. OFSD (fiber saha dolabı) ve Tip DSL kabinlerden gelen fiber bağlantı (aktif ya da pasif olması önemsiz) hepsi santralden geliyor zaten. Aynı santralden kablolar geldiği sürece her telden hizmet alabiliyorsun.
Merak ettiğim konu şu: Aynı santrale bağlı ve aynı sokak üzerinde bu kadar yakın mesafede fiber varken bizim bulunduğumuz bölgeye neden sadece VDSL veriliyor olabilir?
Size verilmeyip başka yerlere altyapı geliyorsa bu tamamen sizin müdürlüğünüzün planlamasıyla alakalı. Demek ki müdürlüğünüzün planlaması bu yönde ki oraya fiber verip size VDSL veriyorlar. En detaylı bilgiyi de biz değil sizin müdürlüğünüzün erişim planlama birimi verebilir.
Bu durumda ileride mevcut VDSL dolabının fiber dönüşümü yapılma ihtimali var mıdır, yoksa tamamen yeni bir fiber dağıtım hattı mı çekilmesi gerekir?
Tip DSL kabinlerden genelde fiber çekimi pek olmuyor. Zamanında forumda Telekom çalışanı bir abi bana "ODF çatısı bulunmuyorsa Tip kabinlerden fiber çekilemez" tarzı bir şey söylemişti. Ki Tip kabinlerden genelde fiber çekimi yapılmıyor ve dönüşümü de olmaz çünkü Tip kabinlere gelen fiber aktif fiber (AON) olarak geçer. Bildiğiniz eve kadar fiber (FTTH) pasif fiber (PON) olarak geçer. Genelde de Tip kabindeki mevcut fibere müdahale etmeden yakınınızdaki OFSD kabinden sizin binanıza fiber çekilir. Çünkü mevcut AON (aktif) fiber devre dışı kalırsa o kabinden hizmet alan diğer müşteriler internetsiz kalır. Dönüşüm olduğu zaman bina özelinde olduğu için halen DSL hizmeti alan kullanıcılar oluyor. Ek olarak dönüşüm olduğu anda da herkes aniden fibere geçmiyor. Bazıları haberi olmadan halen DSL kullanmaya devam edebiliyor. Bu sebeple o Tip kabinden yararlanan kullanıcı ve hanelerin tümü fibere geçmeden o dolap oradan kolayca kalkmaz.

Çok uzattım kıssadan hisse tamamen yeni bir fiber hattı çekilmesi gerekiyor. Mevcut dolaba müdahale etmezler. Erişim planlamaya gidip oradaki elemanlarla konuşup binan hakkında bilgi alabilir ve icabında dilekçe bırakabilirsin.