bertan_58

Uzman
Merhaba,

Windows lisanslarıyla ilgili araştırma yapıyorum. İnternette birçok platformda Windows ürün anahtarlarının oldukça uygun fiyatlarla satıldığını görüyorum ve bu işin nasıl yapıldığını merak ediyorum. Eğer yasal bir durum varsa bu işe girişmek istiyorum.

Özellikle;
  • Bu tür Windows ürün anahtarları genelde nerelerden temin ediliyor?
  • OEM, toplu lisans veya eğitim lisansı gibi kavramlar bu satışlarda nasıl bir rol oynuyor?
  • Bu işi yapmak için resmi bir yetkilendirme ya da distribütörlük gerekiyor mu?
  • Yeni başlayan biri bu konuyu araştırırken nelere dikkat etmeli?
Bu alanda bilgisi veya tecrübesi olanların genel anlamda bilgi paylaşabilir mi?

Toplu alınmış yerleden çalınabiliyor. Veya toplu alanlar direkt kendi de satabiliyor. Genelde ofislere/şirketlere toplu key veriyorlar diye biliyorum.
Veya Windows 7-Vista-XP için üretilen kalıcı keyi üst sürümlerde falan da kullanabiliyorlar.

Büyük şirketler, kullandıkları bilgisayarlarda zorunlu olarak bir Windows etkinleştirmesi yapıyor. Bunun için de Microsoft'tan toplu lisans anahtarı alınıyor. Bu senin benim aldığımız gibi 5.000 liraya 1 key falan değil. Örneğin 1.000 dolar ödüyor 200-300 bilgisayar için lisans anahtarı alıyor. Bu tür kaçakçılar da bu şirketlerden lisans anahtarı araklıyor ve onları internette 60-70 liraya, bazıları 100-200 liraya satıyor.

Massgrave'in etkinleştirme metodu sayesinde ücretsiz ömür boyu etkinleştirme yapılabiliyor fakat artık. Üstelik herhangi bir sorun çıkartmıyor.

Toplu alınmış yerleden çalınabiliyor. Veya toplu alanlar direkt kendi de satabiliyor. Genelde ofislere/şirketlere toplu key veriyorlar diye biliyorum.
Veya Windows 7-Vista-XP için üretilen kalıcı keyi üst sürümlerde falan da kullanabiliyorlar.

Aynen oyle, bunlar legaldir, sıkıntı yok. Elde ediliş olarak tartısılır. Ozellikle Çin ve Vietnam forumları. 20 yıla yakındır Free Retail key kullanırım ofis, Windows bugüne kadar da sıkıntı yasamadım.

27 Aralık Vatan indiriminden PC aldım, ofis/windows yine aynı sekil etkinleştirdim.
Şu ana kadar tek kalemde piyasaya dusen en yuksek miktar Ağustos 2023'te 817 adet Home Retail, 150 adet Pro Retail.
Home keylerden hala 150 civarı aktif. Pro keyler kurumsal ve iş yonu oldugu için cabuk blacklist olur.
Ofisler cok cabuk, Microsoft'un ticari olarak en buyuk kalemleri ofistir ve enteprise MAK keyler de bolca bulunur. Satıcı olsam key almama gerek kalmazdı Home için. Piyasaya dusenlerden verirdim. MAK keyi bile 150 TL'ye satıyorlar.
Bu satıcılar ya gri firma ya da KKTC gibi uluslararası alanda tanınmayan yerlerde satış yaparlar. Diger turlu Microsoft veya partner yasadır.

Son düzenleyen: Moderatör: