Jailbreak iOS'a Sanal Makine Kurmak: UTM

NOT: Bu rehberdeki UTM, App Store'daki UTM SE'nin aksine JIT kullandığı için daha hızlıdır.
Android'te Limbo gibi emülatörler varken bir iOS kullanıcısı olarak Limbo'yu kıskanıyor olabilirsiniz. Ama şöyle bir şey var ki iOS'ta sanal makine kurmanız mümkün! Merhabalar efenim, ben Stereo. Bugünkü konumuz bazı işletim sistemlerini iOS'ta sanal makine olarak çalıştırmakla alakalı. İyi okumalar!

Bu makalede kullandığım cihaz iPhone 7 olacak. Sürümü iOS 15.8.2.

UTM Nedir?
UTM dediğimiz şey bir emülatör. İçinde sanal makineler çalıştırıyorsunuz. QEMU tabanlı bir uygulama olup iOS, iPadOS ve macOS için mevcut. UTM'nin iki ayrı sürümü mevcut: JIT'li sürümü ve JIT'siz sürümü. JIT'siz olanı zaten @Sarpmanon yapmış, aşağıya bırakıyorum makalesini.

JIT (Just-in Time) özelliği UTM'nin daha performanslı çalışmasını sağlıyor. JIT maalesef varsayılan olarak çalışmıyor uygulamalarda. Bu makalede bahsedeceğim UTM JIT'li olacak, yani SE (slow-edition) sürümüne göre daha fazla performans edineceksiniz.

TrollStore ve UTM'yi Kurmak
TrollStore'u bilmiyorsanız aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz. TrollStore kullanmamızın sebebi JIT ile UTM'yi açabilmemizi sağlaması. Maalesef UTM rootless jailbreak'ler tarafından desteklenmediği için üstteki deb'i yükleyemiyorsunuz.

Bu listede hangi UTM IPA'larının ne ile kullanılması gerektiği belirtilmiş. Fark ettiyseniz TrollStore ve AltStore IPA'ları JIT destekliyor. Ama problem şu ki AltStore'un IPA'sı için JIT'i JITStreamer gibi bir programla etkinleştirmek gerek, bu da genel olarak zahmetli bir iş.
Biz burada UTM-HV.ipa dosyasını kuracağız çünkü TrollStore destekli IPA o.

UTM'de Sanal Makine Oluşturmak
Tamamdır, UTM'yi TrollStore aracılığıyla kurduk. Yapmamız gereken istediğimiz dağıtımın ISO dosyasını indirmek.
Ben bugün Arch kuracağım çünkü foruma "bu arada ben iPhone'umda Arch kullanıyorum" diyerek hava atacağım. (!)

ISO'yu indirdikten sonra TrollStore'dan uygulamamıza basıp "Open with JIT" seçeneğiyle uygulamaya giriş yapıyoruz. JIT ile açıyoruz yani. Uygulamaya girdiğiniz zaman artıya basarak yeni bir sanal makine oluşturuyoruz.

İlk çıkan yerde emülasyonu seçeceğiz çünkü sanallaştırma desteklenmiyor ve ARM64 değil x86-64 mimarisini kuracağım. "Operating System" bölümünde hangi işletim sistemini kuracağınızı seçiyorsunuz. Ben Linux'tan devam edeceğim. "Boot ISO Image" kısmında indirdiğiniz ISO'yu seçmeniz gerekmekte."Hardware" bölümünde mimari x86_64 kalabilir, sistem varsayılan durabilir. RAM önemli. iPhone 7'de 2 GB RAM var, sanal makinede 1 GB yaptım. "Storage" kısmı ise makineye kaç GB vereceğiniz ile alakalı. Ben 8 GB vermeyi seçtim. Not düşeyim ki şu anda Arch, 8 GB değil 2,65 GB yer kaplıyor.

Artık makinenizi çalıştırmaya hazırsınız! Ben lightweight olması adına Arch + XFCE kurdum.
Aşağıda görebilirsiniz nasıl olduğunu.

Söylemem gerekiyor ki Arch kurulumu 2 saat 10 dakikamı aldı. Yani sanal makineleri kurarken biraz sabretmeniz iyi olacaktır. Eğer sürüm ve cihazınız uygunsa JIT'li UTM'yi kullanarak daha hızlı bir sanal makine deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın!

JIT'li sürümlere XP kurayım dedim ve şu anda kurulum ekranı donmuş bir şekilde bekliyor O kadar yavaş ki keşke kurdurtmasaydım diyor insana.

iPhone 7 iOS 15.7.3. Sağ salim kurulumu atlattım.
Masaüstünde işlemci kullanımının %50'lere dayanması haricinde bir sıkıntısı yok
Aynı cihaz, nedense bende bir sıkıntı çıkmadı. TrollStore'dan JIT ile açtınız UTM'yi, değil mi?
Bende hemen hemen sorunsuzdu, 1 GB RAM vermiştim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…