Apple’ın iPhone 16 modelleri için 8 GB RAM yükseltmesini sunacağı ihtimali seri tanıtılmadan önce raporlarda bildiriliyordu, fakat şirketin bu konuda kötü bir sürpriz yapma olasılığı da hep bulunuyordu. Ancak bugün Apple’ın geliştirici aracı Xcode 16’nın son sürümünde ortaya çıkan bilgiler, dört modelin de belleğinin 8 GB ile geleceğini doğruladı. Tüm iPhone 16 Modelleri İçin 8 GB RAM…
iOS işletim sistemi RAM’i çok verimli kullanır. Yeterliyse yeterlidir. Neden daha fazla koyup kaynak israfı yapılsın? Diğer işletim sistemlerinin RAM ihtiyaçları farklı olabilir ama iOS’un dinamikleri farklı. Yıllardır düşük miktarda RAM’le çalışır Apple cihazları ve hala stabilitesiyle meşhur. Bir sordunuz mu neden acaba diye? Yok, sormazsınız çünkü işiniz gücünüz antilik yapmak.
iOS işletim sistemi RAM’i çok verimli kullanır. Yeterliyse yeterlidir. Neden daha fazla koyup kaynak israfı yapılsın? Diğer işletim sistemlerinin RAM ihtiyaçları farklı olabilir ama iOS’un dinamikleri farklı. Yıllardır düşük miktarda RAM’le çalışır Apple cihazları ve hala stabilitesiyle meşhur. Bir sordunuz mu neden acaba diye? Yok, sormazsınız çünkü işiniz gücünüz antilik yapmak.
Verimli falan kullanmaz. Özellikle günümüzde hiç kullanmaz. AI modellerinin performansı direkt tensor türüne ve parametre sayısına bağlıdır. Hem tensor türünü hem de parametre sayısını azaltırsan kalitesini düşürürsün. Quantization da budur. Apple'ın düşük belleğine sığsın diye quantization yapman lazım. Şu anda AI ağırlıklarını kayıpsız sıkıştıracak bir algoritma da yok. Bırak Apple'ı, NVIDIA'nın veya diğerlerinin kayıpsız AI ağırlıklarını sıkıştıracak bir yeri yok.
Adamlar AAA oyun getirecekler ama texture saklayacak bellek yok. Çıkan oyunlar çamur gibi çünkü texture saklayacak yer yok. Texture'de de aynı şey geçerli. Texture saklamanın kayıpsız yolu yok.
Apple'ın optimizasyonla kapatabileceği şeyler değil. Bu cihazların daha fazla belleğe ihtiyacı var. Günümüz Android'lerinde var ve bu eksiklik Apple için. Cihazın yeteneklerini kısacak kadar. Daha iyi konuşan, daha iyi resim çizen, daha iyi resim temizleyen modelleri barındıramayacak Apple. Çıkan yüksek seviyeli oyunlarda texture kalitesi düşük olacak. Çamur gibi görüntü olacak.
Tek sebebi sorgulamayan Apple kitlesi ve Apple'ın maliyet azaltımı.