3035

Yetkin
Irak asgari ücret : 519.000 dinar.
Türkiye asgari ücret: 17.002 Türk lirası.

Porsche Cayenne 2013 model arabayı örnek alalım.

Türkiye'de bu arabayı almak için asgari ücretli kişi tüm maaşını 12,5 yıl biriktirerek alabilir.

Irak'ta bu arabayı almak için asgari ücretli kişi tüm maaşını 6,5 sene biriktirerek alabiliyor.

Üşenmeden baktım Irak'taki 2 lt zeytinyağı Türkiye'deki 2 lt zeytin yağından 2 kat daha ucuz.

Bu ülkeyi batırmamışlar içinden geçmişler.

Maalesef öyle, Osmanlı zamanındaki gibi gelişen Dünyaya ayak uyduramıyoruz. En fakir balkan ülkeleri bile ekonomik refah olarak bizi yakaladı ve geçiyor. Olay geriye düşmemiz değil, ileriye gidemememiz. Kişi başı milli gelirimiz artıyor lakin adaletli dağılımı azalıyor. Milyarlarca dolar kara para aklayanlar serbest bırakılıyor. İşin benim açımdan üzücü tarafı bunu düzeltebilecek kimseyi görmüyorum. Güzel ülkemin işi zor ama en hayırlısı neyse o olsun.

Asgari ücret, saçmalıktan ibaret. Modern ülkelerde neredeyse kimse böyle bir maaş almıyor ve hatta bazı ülkelerde asgari ücret bile yok. Türkiye’de neredeyse herkes asgari ücretle geçiniyor, eti bile lüks olarak görüyor. Herkesin maaşı da buna bağlı olunca kararları ülkeyi tamamen etkiliyor ve çok yükseltmiyorlar. Vergilerle birlikte de saçma sapan bir yere gelmiş oluyoruz.

Asgari ücret değil de emekli maaşı daha büyük bir sorun. 12500 TL ile düzgün yemek bile alınamıyor…

Asgari ücret, saçmalıktan ibaret. Modern ülkelerde neredeyse kimse böyle bir maaş almıyor ve hatta bazı ülkelerde asgari ücret bile yok. Türkiye’de neredeyse herkes asgari ücretle geçiniyor, eti bile lüks olarak görüyor. Herkesin maaşı da buna bağlı olunca kararları ülkeyi tamamen etkiliyor ve çok yükseltmiyorlar. Vergilerle birlikte de saçma sapan bir yere gelmiş oluyoruz.

Asgari ücret değil de emekli maaşı daha büyük bir sorun. 12500 TL ile düzgün yemek bile alınamıyor…
Çok haklısınız. Birde Türkiye de hakkını alamama sorunu var. Günde 12 saat çalışıp aylık 20 bin lira alanlar var. Asgari ücretle dahi hesaplansa 26 - 27 bin liraya geliyor. Bunları denetleyen kurum yok. Asgari ücret en vasıfsız işçiye verilmesi gereken maaştır. Yurt dışında bu maaşı fast food restoranında çalışan birine dahi veremezler. Türkiye de dediğiniz gibi ülkenin yarısından çoğu asgari ücretle geçiniyor. Daha komik bir durum anlatayım; çevremde eczacılık bölümünden 1 sene sonra mezun olacak birisi var. Mezun olduktan sonra ilk yıl asgari ücrete çalışacaklarmış. Gerçekten bunu duyunca çok üzüldüm. Bahsettiğim kişi sınavda 30 bine girdi, 5 yıl bu bölümü okudu ve vasıfsız işçi maaşı alacak. Ülkenin durumu bu.