İşletim sistemi ve virüslü dosya uzantısı ilişkisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 7486
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 203

7486

Başarılı
Merhaba, Windows'ta .exe uzantılı dosyalara virüs enjekte edilebildiğini biliyorum. Ancak diğer işletim sistemlerinde hangi uzantılı dosyalardan virüs bulaşabilir?

Herhangi bir çalıştırılabilir dosya yönetici ve/veya kök yetkileri verildiğinde zararlı olabilir. Linux'da .rpm veya .deb dosyaları, macOS'de dmg uzantılı dosyalar olabilir.

Windows'da .exe ile sınırlı değil .scr dosyaları da olabilir .cmd veya .bat scriptleri de olabilir. Yine Linux ve macOS'de .sh dosyaları olabilir.

Günümüzde her uzantıya zararlı yazılım yerleştirilebiliyor, .pdf .docx dosyaları vs. buna dahil, hedeflenen sistem ne ise ona göre düzenlenir sadece.

Linux'da ki virüsler genelde .elf dosyaları (.exe ama Linux versiyonu diye düşün) Mirai virüsüyle görülür.

Çalıştırılabilir bir şeye bağlı olması dahi yeterli. Evet, kendi başına .exe potansiyel bir risktir. Ancak sonuç olarak eğer siz kötü amaçlı bir Python dosyası indirdiyseniz ondan da virüs bulaşcaktır.

Ya da sevdiğiniz bir oyunun mod dosyalarının Internet ve dosya erişimi varsa yine onu da virüs sayabilirsiniz. Dolayısıyla bu sorunuzun net bir yanıtı yok.

Linux'te durumlar daha rahat, çünkü bahsettiğim durum geçerliliğini korusa da bir dosya varsayılan olarak genelde çalıştırılabilir olmuyor.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt