TechMad

Uzman
Makaleler
1
Hem Windows hem de Linux ile yaptığım denemelerde bellek miktarına göre işletim sistemlerinin kullanım oranlarının değiştiğini fark ettim. 16 GB belleğe sahip bir cihazda debloat ettiğim Windows 11, ortalama 2.3 GB civarı alan kaplarken 32 GB bellekte ortalama 3.8 GB bellek harcıyor. KDE Plasma masaüstü kurulu Arch Linux'ta da aynı durum söz konusu. 16 GB bellekte ortalama 1.1-1.2 GB alan kaplayan sistem, 32 GB bellekte 1.6 GB yer kaplıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşletim sistemleri statik olarak çalışmıyor RAM'den bu kadar kullanmalıyım demek yerine x GB'den y kadar, a GB'den b kadar kullanmalıyım mantığı dile dinamik çalışıyor. Bu durumda kullanıcıya yer verirken kendisi de en üst sınırdan RAM kullanıyor. Ne kadar fazla RAM o kadar performans mantığı olduğundan, RAM kapasitesi arttıkça kullanım miktarı da artıyor. Eğer 16GB de 32GB'da kullandığını kullanmış olsa (16'da 2.3 yerine 3.8 kullansa)16GB RAM'den geriye kalan bellek kapasitesi azalırdı bu da kullanıcının sistemden beklediği performansı alamamasına sebep olur.

Kabaca; Kullanıcıya ortalama yetecek kadar verip de kendim ne kadar fazla kullanabilirim diye düşünerek hareket eder. Bu durumda RAM arttıkça kullanımın artmasına sebep olur. RAM artınca ne oluyor? Sadece OS tarafında daha fazla kullanılıyor(ortalama 16GB için), başka gözle görülür, hissedilir hiçbir artısı yok. Oyunlarda ve uygulamalarda elbette belirli noktaya kadar artıları var ama OS içinde bu durum pek böyle değil.