Deniz744 59
Üstün
bu rehber cinsiyetçilik içermemektedir. Tamamen objektif bir açıdan neden kadınların otomobil süremediklerini ele almaktayım.
Selam. Kadınların neden otomobil süremediklerini, yani neden kazaya sebebiyet verdiklerini tamamen objektif bir biçimde degerlendirdim. İyi okumalar.
yaratılış
İlki yaratılıştır. Kadınlar narin ve hassas iken erkekler daha güçlü ve refleksif açıdan gelişmiş varlıklardır. Nasıl erkekler araç sürüşü konusunda pratikler ise kadınlar da temizlik konusunda pratiklerdir.
ilgi alanları
Kadınların genelde küçükken oyuncak bebekleri olur. Erkeklerin ise küçükken kumandalı araba, Hot Wheels modelleri gibi çeşitli araba oyuncakları ve PC üzerinden araba yarışı veya sürüş simülasyonları oynarlar ve bu tarz şeyleri oynayarak otomobillerin sürüş mekaniklerinin temellerini küçüklükten kavrayabilirler.
küçük yaşta otomobil ile tanışma
Çoğu erkek çocuk küçük yaşlarda (10-15) araba sürmeyi ilk kez öğrenir. Çünkü ya babamızı araba için darlarız, ya kimse yokken arabayı kaçırırız ya da herhangi bir şekilde bir yerden araba koltuğuna geçip sürüş yapma imkanına sahip olmuşuzdur. Erkekler için araba sürmek çok zevkli bir aktivitedir ve hiçbir erkek erken yaşta araç sürüsünü öğrenme fırsatını kaçırmaz.
evrimleşme
Tarihte erkekler tarafından kadınlar her zaman el üstünde tutulmuştur. Eski çağlarda yırtıcı hayvanlara karşı erkekler savaşır, avlanma zamanında erkekler avlanır, savaşlarda her zaman erkekler savaşmıştır. Böyle bir şekilde yüzyıllar boyunca güçlü, refleksleri gelişmiş, panik yapmayan ve soğukkanlı olan bir canlı olan erkekler ile sıcakkanlı olan, heyecanlı ve panik yapma riski olan kadınların erkekler gibi otomobil sürebilmesini bekleyemeyiz tabii ki.
dikine gitme
Çoğu kadında olan dikine gitme olayı, aslında kadınların çoğu hatalı oldukları halde kendilerini haklı konumda görürler. Motorcunun önünü kesip motorlu araca "buradan gidemezsin" diyebilirler, ters şeritten gidip karşıdaki adamdan yol isteyebilirler, daha da ileri senaryolarda araçta bir sorun olduğu zaman erkekleri dinlemeyip yağ haznesine antifirizli cam suyu koyarak aracı bozabilirler.
sonuç
Her ne kadar kadınlar araba süremez desek de istisnaları var. Çok iyi araba süren kadınlar ve otomobilden çoğu erkekten daha iyi anlayan kadınlar da var. Benim dediğim, trafikteki kadınların büyük birçoğunluğu için geçerli. Saygısızlık asla yoktur. Sevgiler, saygılar
Eski atalarımız olan erkeklerin beyni yüz tanıma sistemine evrimleşmiştir. Avlanırken, uyurken, gece daha çok yüz tanırız. Çünkü karanlıktaki bir yüzü görememek demek, ölmek demekti. Veya avlanırken atletik ve çevik hareketler yapmalıydık. Çünkü bir hayvanın pençesinden kaçamamak yine ölmek demekti. Bugün bu yüzden reflekslerimiz inanılmaz gelişiktir. Kadınlar ise bunun yanında daha çok toplayıcılır, tarım gibi işlerle uğraştıkları için bugün çoklu iş becerileri bizden daha iyi. Mesela bir kadına gidip de "akşama misafir gelecek evi toplayıp yemek yapar mısın" dediğinizde bu ikisinin uyumunu sizlerden daha iyi ayarlarlar ve misafir ne zaman gelecekse yemek de tam o zaman hazır olur.
Başka bir konu ise bu çoklu işin arabada bir lanete dönüşmesidir. Erkekler araba kullanırken sadece yola, karşısına çıkabilecek tehlikelere ve arabaya odaklanır. Kadın ise aynı anda ona bir söz diyen birine ne cevap vereceğini, akşam planlarını, arabanın benzini bir anda biterse ne yapacağını, arabanın bütün yağ su durumlarını, bunların üstüne yola, karşısına çıkabilecek tehlikeye ve sürüşe odaklanır. Bu yüzden erkeğin işlemcisi 3 işe odaklandığından kaza durumu çok az yaşanır. Kadının işlemcisi yük altında tam verim vermeyebilir ve bu da maalesef gözünün önündeki tehlikeye tepki verememesi demektir. Zaten refleksleri de erkekler gibi gelişik değildir. Lakin bence günümüz kadınlarına da erkeklerle aynı fırsat verilse ben sürebileceklerini düşünüyorum. İnsanlar kadın görünce kaçmasa, çocukluktan merak ettirilse, iyice eğitilse sürebilirler. Lakin ehliyet sınavlarına girdiğiniz bölgelerde kadınsanız maalesef size "zaten alamaz" gözüyle bakıyorlar. Yani hocanın gözünde baştan eleniyorsunuz. Bizzat yakın kız arkadaşlarımdan duyduğum şeyler.
İşin en başı eğitim, önyargıların kırılması için kadınların düzgün araba kullanması lazım. Düzgün araba kullanmaları için eğitim almaları lazım. O eğitimi veren hocaların da iyi eğitim alması lazım. Lakin hocalar kötü eğitim alınca domino taşı gibi yıkılıyor maalesef.