Kadınların okuması neden yasaktı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Enimin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 136
  • Etiketler Etiketler
    neden

Enimin

Becerikli
Merak ediyorum, eskiden öyleydi ve sanırım hala bazı ülkelerde yasak olabilir. İslam'da böyle bir kural mı var da çoğu şeriat ülkesinde kadınların okuması yasak oluyor? Benim bildiğim kadarıyla öğrenmek herkese farz.

Erkeklerle konuşmalarını istemiyorlardı aileler, ondan. Erkeklerin sözü geçtiği için erkekler gidebiliyordu ama kadınlar gidemiyordu. İslamiyet'te bununla ilgili bir şey yok. Daha çok gelenek gibi duruyor. Birçok eski ya da önemi azalan gelenekte bunun örneği var. Batı, doğu fark etmiyor.

Erkeklerle konuşmalarını istemiyorlardı aileler, ondan. Erkeklerin sözü geçtiği için erkekler gidebiliyordu ama kadınlar gidemiyordu. İslamiyet'te bununla ilgili bir şey yok. Daha çok gelenek gibi duruyor.
Kadınlara özel okullar vardır illa. Ya da neden okumasın demek yerine kadınlara özel okullarda okusun denmiyordu?

İslam'da erkek ve kadın için eğitim farzdır. Sadece günümüz gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi değil mesela erkek-kadın ayrı (doğal olarak) yerlerde yetiştirilir bayanlar.

Öyle yerlerde temel olarak bu bilerekten yapılmış ve İslam kısvesi altına saklanılmıştır. İslam'da "kadınlar okuyamaz" diye bir şey kesinlikle yoktur zaten. Bunu yapmalarındaki sebebi az çok tahmin edebiliyoruz. Kadını cinsel obje olarak gören Yobaz, cahil ülkeler kadının okumasına ve ilmini geliştirip yüksek mertebelere ulaşmasına karşıdır ve her zaman karşı olacaktır. Onlara göre kadın sadece evde oturup çocuk yapmalı ve kocasına bakmalı.

Ha bide "kadın kısmı ne anlar, kadın kısmı okusa ne olur okumasa ne olur" mantığı da vardır. Eskiden Türkiye'de oldukça yaygındı bu. Son zamanlarda neredeyse yok bu zihniyete sahip kişiler ancak gelişmemiş ülkelerde inanılmaz şekilde etkili. Kadının okuyup bir işe yaramayacağına, okumasının sadece zaman kaybı olacağına onun yerine erkenden evlenip çoluk çocuğa karışmasını savunan zihniyettir bu.

Kadınlara özel okullar vardır illa. Ya da neden okumasın demek yerine kadınlara özel okullarda okusun denmiyordu?
Hocam, o dönemlerde böyle bir şeyi kim düşünebilirdi ki? Bu tarz yaklaşımlar daha çok modern zamanlara ait. Zaten yalnızca kadınlar değil, erkekler için de eğitim yaygın değildi. Özellikle Anadolu gibi bölgelerde halkın büyük bir kısmı okuma yazma bilmiyordu. Dolayısıyla, kadınlara özel bir eğitim bölümü açılması fikri bence düşünülebilir ya da uygulanabilir bir şey değil yani.

Bunun dinle, İslam'la bir alakası yok. Eski kafalı tipler kızlarını, eşlerini görmesini istemedikleri için okutmuyorlardı, bir an önce evlendirmeye çalışıyorlardı kızlarını. Ama en ufak sıkıntıda da eşime kadın doktor baksın demeyi biliyorlardı. Şu an bu sıkıntı aşıldı. Herkes haklarından rahatlıkla faydalanabiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…