theroot

Uzman
Ön panel USB 3.0 portuyla ilgili garip bir sorun yaşıyorum. Belki fikir verebilecek biri çıkar diye buraya yazmak istedim. Kasanın önündeki USB 3.0 portu hiçbir şekilde tepki vermiyor. Ne telefona güç gidiyor, ne USB bellek algılanıyor, tamamen ölü gibi.

Önce anakarttan şüphelendim ama dijital multimetreyle ölçtüm, anakarttaki USB 3.0 20-pin header 5V veriyor. Yani anakart tarafı sağlam. Bağlantı da doğru şekilde oturmuş durumda.

Daha sonra ön panelden gelen USB 3.0 kablosunu test etmeye başladım. Multimetreyi continuity (bip) moduna alıp USB portunun içindeki kırmızı hatta (VBUS) prob bağladım. Diğer probu da 20-pin konnektörün üst sıradaki 5V pinlerine değdirerek iç hatta kopukluk var mı diye bakmak istedim. Tam olarak tüm pinleri tek tek test etmedim ama kırmızı hattın olması gereken pinlerde bip sesi gelmedi. Yani şu anki durumda ön panelin içindeki USB 3.0 kablosunda +5V hattının kopuk olma ihtimali çok yüksek görünüyor.

Bu yüzden port güç vermiyor ve haliyle hiçbir cihazı algılamıyor. USB 3.0’da VBUS hattı kopuk olunca port tamamen ölü olur; benim yaşadığım davranış birebir buna uyuyor. Kasanın ön paneli daha önce garanti kapsamında komple değişmişti, belki üretimden arızalı geldi, bilmiyorum.

Kabloyu veya paneli değiştirmek gerekebilir gibi duruyor ama önce 20-pin’deki 5V pinlerini tam olarak test edeceğim. Tam bir continuity testi yapınca kesin sonuç çıkar. Benimle benzer bir şey yaşayan olduysa veya aklınıza gelen başka kontrol önerisi varsa duymak isterim.

Kasa: MSI Mag m100r PZ
Anakart: MSI b650m gaming plus wifi

Kasa yeniyse arızalı gelmiş, ne işle uğraştığınızdan emin değilseniz değişim isteyin bence. Kullandığınız bir kasa ise oksitlenme veya dediğiniz gibi devrenin tamamlanmaması gibi durumlar olabilir. Söküp gözle bakmadan görmek zor. O devre kartlarının şemasını bulabilir misiniz bilemiyorum.