Kaspersky vs BitDefender

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Sonunda Kaspersky Premium'u bırakıp Bitdefender Total Security'e geçiş yaptım. Bu geçişi yapmamın en büyük sebebi Kaspersky'nin Rus bir şirket olmasıydı. Bunu en net GoodbyeDPI veya Zapret gibi araçları Kaspersky yüklü bir bilgisayarda kullanmaya çalışınca fark edebiliyorsunuz. Kaspersky'i devre dışı bıraksanız ve hatta GoodbyeDPI/Zapret'i istisnaya ekleseniz bile DPI bypass düzgün çalışmayabiliyor. Kaspersky'i silince sorun ortadan kalkıyor.

Zaten Kaspersky Premium lisansımın bitmesine 64 gün kalmıştı, ben de hazır param da varken Bitdefender Total Security'e geçiş yaptım. 5 cihaz için 2 yıllık Total Security lisansı 1245.60 TL'ye geldi.

Öncelikle Bitdefender kesinlikle kaynak kullanımı konusunda Kaspersky'e göre daha ağır. Fakat benim gibi 5700X işlemci, 32 GB RAM ve RTX 4070 kullanıyorsanız hiç sorun değil GoodbyeDPI ve Zapret'i denemedim, zira Turknet'te yasaklı sitelere girmek için bu tarz araçlara gerek yok. Doğrudan DNS değiştirmek yetiyor.

Onun dışında genel koruma ve diğer konulardaki deneyimlerimi zaman geçtikçe aktaracağım. Bitdefender, bağımsız antivirüs testlerinde Kaspersky ile kafa kafaya sonuçlar verebilen nadir yazılımlardan bir tanesi. Ek olarak Bitdefender'ın merkezi Romanya'da. Yani çok daha güvenilir. Kaspersky ise Rus bir şirket olduğu için Rus hükümeti ile anlaşma yapabiliyor.

Son düzenleme:
Bende de Kaspersky 1 ay önce bitti. Aslında GoodbyeDPI açıkken Kaspersky kapatıyordum sadece 3. taraf - daha çok mod, Türkçe yama - indirirken kullanıyorum. O yüzden az çok idare edebilmiştim ama bende de 2060, i5-12400F ve 16 GB RAM var

Son düzenleyen: Moderatör:
BitDefender'ın kullandığı çevrimdışı motor yüksek bir bellek kullanımına sebep oluyor. Zamanla kaynak kullanımı düşüyor ama. Ben sistemime ilk kurduğumda boştayken 1 GB civarı bellek tüketirken bu yavaş yavaş 200 MB'lara kadar düştü. Güçlü bir sistemde kesinlikle performans düşüşü yaşatmaz.

Koruma olarak da Kaspersky'den daha güçlü olduğu yönler de var, daha zayıf olduğu yönler de. Ama genel olarak oldukça başarılı bir çözüm. BitDefender ile bir de EEK ya da MBAM kombosu yapılırsa standart ev kullanıcısı için iyi düzeyde koruma sağlanmış olur güncel bir sistemde. (%100 koruma değil, iyi koruma. Zira antivirüs yazılımları da kesinlikle zararlıları gözünden kaçırabiliyor. Bilinçli kullanıcı olmak da son derece önemli)

(%100 koruma değil, iyi koruma. Zira antivirüs yazılımları da kesinlikle zararlıları gözünden kaçırabiliyor. Bilinçli kullanıcı olmak da son derece önemli)
Kesinlikle doğru. Bilinçsiz bir kullanıcı en güçlü güvenlik duvarlarına ve en güçlü güvenlik çözümlerine sahip bilgisayarlara da virüs bulaştırabilir. Kullanıcı zararlı yazılım içeren bir oyun dosyası indiriyor, güvenlik yazılımı virüsü algılayıp siliyor. Kullanıcı da "Bu oyun ya, muhtemelen false-positive'dir" diye düşünerek tüm güvenlik katmanlarını kapatıp dosyayı çalıştırıyor ve çat! Sisteme virüs girmiş oluyor. Sonra da forumlarda "Dosyalarım şifrelendi", "Hesaplarım çalındı" gibi konular açıyorlar.

Yani güvenlik yazılımı kullanmak yetmez, bilinçli bir kullanıcı olmak da önemli.

Fakat Microsoft Defender Antivirus kullanmak istemememin en büyük nedeni korsan yazılımlara karşı istisna eklemenin veya false-positive bir dosyaya izin vermenin çok daha işkence olması. Ayrıca bazen USB'deki bir dosyayı virüs olarak algıladığı zaman o girdi bazen Windows Güvenliği ekranından ne yaparsanız yapın hiç gitmiyor. Bilgisayarı güvenli modda başlatıp Defender'ın algılama geçmişi klasörünü silmek gerekiyor. Normal modda silmeyi deneyince "Dosya SYSTEM tarafından korunuyor" gibi bir hata alıyorsunuz, güvenli mod şart.

Yoksa çoğu antivirüs yazılımı korsan yazılımları bilinçli olarak "Hack-Tool" gibi tabirlerle zararlı olarak algılayabiliyor. Fakat Bitdefender ve Kaspersky gibi yazılımlarda istisna eklemek çok daha kolay. Microsoft Defender Antivirus'te ise tam bir işkence. Üstelik istisna ekleseniz bile zaman zaman bu istisna sistemi de bozulabiliyor veya arada istisnaları algılamayıp o dosyayı yine de silebiliyor. Tam bir rezillik.

@Max Caulfield, Microsoft Defender oldukça gelişmesine rağmen hâlâ false-positive sıkıntısı, saçma GUI hataları devam ediyor zaten. Hâlâ harici bir antivirüs çözümünü daha mantıklı buluyorum. Para vermek istemeyenler BitDefender Antivirus Free de kurabilir. Ücretli ürünlerle aynı çekirdek korumasına ve veritabanlarına sahip.

Bu arada üç plan arasından Total Security değil de Internet Security alsanız da yeterliydi. Gerekli tüm koruma bileşenlerini içeriyor. Tabii Total Security'deki ekstra bulunan bir özelliğe ihtiyacınız olduysa orası başka.

Kaspersky konusunda da, yalnızca GoodbyeDPI ile sorun yaşayanlar için alternatifini öneririm ben açıkçası. Rus şirketi olması bizim için pek bir şey değiştirmez. En az Rus'lar kadar ABD'nin şirketlerine de güven olmuyor ki. Microsoft ve dolayısıyla Windows, Google; bunlar senden toplamadık veri bırakmıyor ve üçüncü taraflara satıyor. Kaspersky ise topladığı telemetri verilerini, üçüncü taraflara satmak için değil kendi ürünlerini geliştirmek için kullanıyor. Dolayısıyla standart bir Türk kullanıcısı olarak Eugene Kaspersky Rus hükümetiyle haşır neşirmiş yandaşmış vesaire bizi pek ilgilendirmez.

Param Total Security için yeterliydi, üstelik Total Security'nin 2 yıllık 5 cihaz lisans parasını biriktirmem en fazla 1 hafta sürüyor. Ben de arada benim açımdan koyacak bir fiyat farkı yokken Total Security alayım dedim.

Acaba ne zaman insanlar kendi kendine korunmayı öğrenip AV diye adlandırdığımız bu yükten vazgeçecek? 4 aydır AV kullanmıyorum bilgisayar biraz daha rahat. Ayda bir tarama yapmak yeterli. Girdiğiniz sitelere de dikkat ederseniz sıkıntı yok.

Bu olayı görüp Bitdefender kullanan varsa tekrar düşünsün: https://github.com/HydraDragonAntivirus/BitdefenderTrafifcLight/blob/main/trafficlight.py

Zaten o imzalar rahatça çözülebiliyor tersine mühendislikle.

Bence en iyisini yapmissiniz, Kaspersky'ın eski performansi artık kesinlikle yok. Ustune F/P oranının arttigini dusunuyorum gecen GoodbyeDPI i engelledi bilgisayarda ve neredeyse Windows çokecekti. BitDefender kaliteli koruma saglayan bir program, tek eksisi sistem kaynaklarini cok tuketmesi bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…