Arkadaşlar merhaba, bugün itibarıyla mahalleme GigaFiber internet hizmeti getirildi. TurkNet tarafından arandım ve bana bir modem vereceğini söylediler. Benim satın almış olduğum Extra DSL AC1200 Wi-Fi Mesh VDSL2 GigaFiber internet hizmetini sağlamakta yeterli olur mu? Firmanın vermiş olduğu modemi mi kullanmalıyım yoksa bu modem yeterli mi?
Daha kaliteli bir bağlantı için üst modellere yönelmek isteyebilirsiniz. WiFi6 hatta WiFi7 modem bakabilirsiniz. TürkNet hangi modemi veriyor bilmiyorum muhtemelen WiFi6 destekli bir modem veriyordur. WiFi açısından bi tık daha iyi olur ama gerek olduğunu düşünmüyorum. Keenetic daha kapsamlı ve detaylı bir arayüze sahip. Kablo ile bağlı olacaksanız muhtemelen pek bir şey fark etmez.
Ben olsam Keenetic'i ana modem yaparım. Verdikleri modemi de WiFi çoğaltmak için kullanırım. Kablo ile bağlanmayı tercih ederim. Eğer verdikleri modemi kablo ile bağlarsanız zaten WiFi konusu da çözülmüş olacaktır.
Daha kaliteli bir bağlantı için üst modellere yönelmek isteyebilirsiniz. WiFi6 hatta WiFi7 modem bakabilirsiniz. TürkNet hangi modemi veriyor bilmiyorum muhtemelen WiFi6 destekli bir modem veriyordur. WiFi açısından bi tık daha iyi olur ama gerek olduğunu düşünmüyorum. Keenetic daha kapsamlı ve detaylı bir arayüze sahip. Kablo ile bağlı olacaksanız muhtemelen pek bir şey fark etmez.
Ben olsam Keenetic'i ana modem yaparım. Verdikleri modemi de WiFi çoğaltmak için kullanırım. Kablo ile bağlanmayı tercih ederim. Eğer verdikleri modemi kablo ile bağlarsanız zaten WiFi konusu da çözülmüş olacaktır.
Hız olarak idare eder, sizi üzmez. Hali hazırda kullandığınız ürün olarak sorun yaşamadığınızı varsayıyorum o yüzden problem yaşamazsınız. Eğer WiFi sinyali tatmin etmez ise yeni modemi köprü olarak kullanırsınız, ara bir noktada konumlandırabilirsiniz. Ya da tercihe keenetic yanına koyup kablo ile bağlayıp WiFi6 desteğini alabilirsiniz. Tercih size kalmış.
Aynı modemi kullanıyorum. Bende de Keenetic Extra DSL (KN-2112) var. Evimin kapısında duruyor. Odamda da Tenda TX12 Pro var. Arada da salon var. Tenda WiFi ile bağlı olduğu için WiFi6 verimli değil ama Keenetic Exta DSL ile 600-750 Mbit/s ile aralığında 5GHz üzerinden haberleşiyor. Eğer 2.4 GHz üzerinden haberleşir ise de bu değerler 170-250 Mbit/s aralığına iniyor. Çevresel etkilere göre sürekli değişiyor. Ama yüksek hız beklentiniz yok ise tatmin eder. Ping değerleri için bir şey diyemem çünkü çevresel etkilerden daha çok etkileniyor. Bilgisayarım Tenda'ya kablo ile bağlı. Şuan benim bağlantımda Keenetic'e ping attığımda 1 ms fakat arada 2-3 ms olabiliyor. Dalgalanmalar normal, kabul edilebilir bir durum.
Eğer bağlantı uzak kalacak ise diğer modemi köprüleyebilirsiniz benim gibi. Ya da bağlantı güzel ise desteklemek için kullanabilir veya kutusundan çıkarmayıp saklayabilirsiniz.
Not: TurkNet'in fiber bağlantısı nasıl bilmiyorum. Superonline daireme kadar getirmişti, odama kadar çektirttiydim fiberi. Muhtemelen TurkNet de benzer işlem yapacaktır. İsterseniz daha uygun bir konuma da yerleştirebilirsiniz modemi.