Metalis
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
Keenetic Hopper KN-3811 Bufferbloat Upload Sorunu İçin Kesin Çözüm Rehberi
Birçok Keenetic kullanıcısının yaşadığı, hız sınırlandırmasına rağmen upload sırasında pingin fırlaması (Bufferbloat) sorununu, Hopper modelinde yaptığım denemeler sonucunda çözdüm. Eğer ayar yapmanıza rağmen "Upload Active" pinginiz düşmüyorsa şu adımları izleyin:1. Donanımsal Hızlandırıcıyı Devre Dışı Bırakın
KeeneticOS içindeki Ağ Hızlandırıcı Motoru (PPE) aktifken, cihaz trafiği işlemciye uğratmadan gönderdiği için QoS kuralları (hız sınırlama) tam performans çalışmaz.- Yönetim > Sistem Ayarları > Bileşen Seçenekleri kısmına girin.
- "Hızlandır" diye aratıp Ağ hızlandırıcı motoru bileşenindeki tiki kaldırın ve kaydedin. Cihaz yeniden başlayacaktır.
2. Kritik "Hız Dengesi" Kuralı
Sorunun kilit noktası burası: Bağlantı Politikalarındaki upload hız sınırı, IntelliQoS'teki hız sınırından her zaman BİRAZ DAHA DÜŞÜK olmalıdır.Örnek Senaryo (Hattınız 52 Mbps Upload veriyorsa):
- IntelliQoS Ayarı: Upload hızını 50 Mbps olarak girin. Aplikasyon sınıflandırma ve önceliklendirmeyi aktif edin.
- Bağlantı Politikaları Ayarı: Varsayılan politika üzerinden Upload hızını 45 Mbps olarak girin.
Neden? Bu sayede trafik önce IntelliQoS'te sınıflandırılıyor, ardından Bağlantı Politikası bu trafiği daha dar bir boğazdan (45 Mbps) geçmeye zorladığı için paketler cihaz içinde mükemmel bir şekilde sıraya diziliyor.
3. Ayarların Devreye Girmesi İçin "Tetikleme"(bug olabilir)
Önemli: Bazen ayarları yapsanız da ping düşmeyebilir. Bu durumda şu "aç-kapat" yöntemini uygulayın:- Bağlantı Politikaları sekmesine gidin.
- Mevcut hız sınırlama kuralını (Bant genişliği kontrolü) devre dışı bırakın ve kaydedin.
- Birkaç saniye bekleyip ayarı tekrar aktif edin, değerleri girin ve kaydedin.
Sonuç
Bu yöntemle, normalde Speedtest 930 Mbps olan download hızım işlemci yükü nedeniyle 400-450 Mbps bandına inse de, Bufferbloat skorum A+ oldu ve upload sırasındaki gecikme (Active Latency) Bufferbloat download +0ms ile upload +0ms arasına çakılı kaldı.Not: Cihaz Firmware güncel ve IPv6 kapalı diğer ayarlar default şekilde denedim.
Son düzenleyen: Moderatör: