Titan KN-1812 modeli. Fakat daha üst modeller de gelse keşke. Özellikle mesela bir Titan DSL fena olmazdı aslında Veya Hero KN-1012'nin DSL bağlantılı bir versiyonu (yeni Hero DSL). Keenetic neden Hopper DSL'den yüksek bir DSL modem router yapmıyor bilmiyorum. Veya 6 GHz Wi-Fi 7 destekli bir router.
İnşallah daha üst seviye DSL modem router ve salt router Keenetic cihazlar da çıkar, bu sayede seçeneklerimiz artar
KeeneticOS gerçekten çok zengin ve sürekli güncelleme alan bir işletim sistemi. Dolayısıyla OpenWRT modlayan birilerinin masasında olsa dahi buna zaman harcamaya gerek olmayan cihazlar.
Bunla hemfikirim ama tam değil maalesef. KeeneticOS gerçekten harika, ama balayı dönemi 5 sene sürüyor. (Bu gene diğer her firmaya bin basar, ama belirtmek önemli)
Yani e-waste engellemek için ve en önemlisi firma güncellemeyi bıraktıktan sonra halen güvenlik güncellemeleri almak için bir cihazın OpenWRT desteklemesi çok önemli.
Ben 2016'da aldığım Netgear R7800 cihazımı halen en yeni OpenWRT sürümü ile kullanabiliyorum. 10 yıl sonra.
Bunla hemfikirim ama tam değil maalesef. KeeneticOS gerçekten harika, ama balayı dönemi 5 sene sürüyor. (Bu gene diğer her firmaya bin basar, ama belirtmek önemli)
Yani e-waste engellemek için ve en önemlisi firma güncellemeyi bıraktıktan sonra halen güvenlik güncellemeleri almak için bir cihazın OpenWRT desteklemesi çok önemli.
Ben 2016'da aldığım Netgear R7800 cihazımı halen en yeni OpenWRT sürümü ile kullanabiliyorum. 10 yıl sonra.
Bazı cihazlarda 5 yılın bile üzerinde oluyor bu süre Keenetic Extra DSL KN-2111'i Aralık 2020'de satın almıştım. Şu anda hala yazılım güncelleme desteği kesilmedi. Hatta destek sayfasına göre modelin asıl ilk çıkış tarihi (Türkiye çıkış tarihi değil) Aralık 2018 olarak listelenmiş. Destek sonu tarihi kısmında ise Ağustos 2028 yazıyor. Türkiye'ye bu cihazların 2019'un sonunda geldiğini düşünecek olursak 8 yıldan uzun süreli bir destekten bahsediyoruz.
Tabii bazı modellerine 5 yıldan sonra desteği kestikleri de oldu, düz Extra modeli mesela. Mayıs 2018'de çıkmış olarak listelenmiş ve Temmuz 2023'te tüm güncelleme desteği kesildi. Sanırım Extra DSL modeli Türkiye'deki ADSL/VDSL kullanıcıları arasında ekstra popüler olduğu için ekstra uzun süre destek verdiler. Hatta ilk başta standart güncelleme sonu tarihi Ağustos 2024 idi, sonradan Ağustos 2026 yaptılar.
Yine de OpenWrt desteği her zaman önemli bir kriter. Keenetic cihazların da teknik olarak OpenWrt desteklememesi için hiçbir sebep yok, sadece bu cihaza sahip bir kullanıcının OpenWrt kaynak koduna katkı yaparak cihazı eklemesi ve test etmesi lazım. Ondan sonra Titan ve Hopper'da olduğu gibi OpenWrt desteği sorunsuzca eklenmiş oluyor.
Ömür boyu destek beklemek manasız olurdu zaten ancak 5 senenin bir yönlendirici için az olduğuna hemfikiriz sanırım. Yine de piyasaya çıktıktan 2 yıl sonra yazılım desteğini kesen ve hala o modeli üreten firmalar olduğunu da unutmamak lazım
Keenetic cihazlara OpenWRT kurmaya bence gerek yok çünkü OPKG paket destekleri var. OpenWRT üzerine kurmak istediklerinizi OPKG paket desteğiyle Keenetic Router'lara çok rahat kurabiliyorsunuz. Mesela ben Hero KN-1012 cihazımda hem SFP ile internete erişiyorum hem de OPKG paket desteği sayesinde kurduğum Zapret ile her türlü DPI engelini aşabiliyorum. Kaldı ki bence Keenetic cihazlara OpenWRT gibi dışarıdan bir işletim sistemi kurulumuna gerek yok çünkü KeeneticOS'un halihazırda size sağladığı özellikler ve sunduğu arayüz oldukça başarılı.
merhaba Keenetic KN-3811 2 Farklı yöntem ile yükleme gördüm sanırım bunlardan en basit olanı ( FACTORY ) Genellikle orijinal ürün Modem yazılımının web arayüzü üzerinden yüklenir. Not olarak yazılmış ( KERNEL ) yazan anlamadım. Ayrıca OPKG + Entware Repo ile OpenWrt paketleri Keenetic cihazlara kurulabiliyor. konu başlığında bunu yapma şansım varsa orjinal yazılım üzerinden yüklemek isterim Üstadım sizin anlayacağınız hangi yol üzerinden gideceğimi bilemedim en sağlıklı yol gösterme şansınız varsa sevinirim.