Keenetic Speedster DSL'in Discord için DNS ayarı nasıl olmalı?

tolgaxl

Uzman
Merhabalar, bugün Keenetic Speedster DSL modem aldım. Türk Telekom'un kısıtlaması nedeniyle Discord vb. sitelere giremediğim için DNS ayarını modem üzerinden değiştiririm diye düşünmüştüm fakat bir türlü yapamadım. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Türk Telekom altyapısı için nasıl bir ayar yapmamız gerekiyor?

Modem üzerinden DNS değiştirebilirsiniz ama Discord'a erişim sorununu muhtemelen çözmez. 1.1.1.1 / 1.0.0.1 veya 8.8.8.8 / 8.8.4.4 gibi DNS sunucuları yalnızca alan adının çözümlenmesini değiştiriyor. Discord'a uygulanan erişim engeli sadece DNS seviyesinde olmadığı için normal DNS, hatta DoH/DoT kullanmak da yeterli olmayabiliyor.

Amacınız Discord'a erişmekse WARP, VPN veya DPI engelini aşabilen bir yöntem kullanmanız gerekiyor, bununla ilgili içeriklerimiz de mevcut. Hepsine buradan ulaşabilirsiniz.

Amacınız bunu tüm ağ için yapmaksa Keenetic üzerinde WireGuard ya da VPN yapılandırmasını tercih etmeniz gerekir. Sadece DNS'i değiştirmek istiyorsanız Keenetic arayüzünden Cloudflare DNS (1.1.1.1 ve 1.0.0.1) tanımlayabilirsiniz ama dediğim gibi: bunun Discord engeliyle doğrudan bir ilgisi yok.

İfadeler: X99
Program kullanmadan değiştirmek istiyorum. IPv4 ve IPv6 ayarlarında DNS değiştirdiğimde modem üzerinden kabul etmiyor, yine giremiyorum erişim engeli olan sitelere. Türk Telekom engelini aşmayı soruyorum; aslında uygulamasız bir şekilde block ISP tikini işaretlesem de yine bir şey değişmiyor.

Ekrandaki DNS yapılandırmanızda bir hata görünmüyor. "Ignore DNSv4 from ISP" ve "Ignore DNSv6 from ISP" seçenekleri de yalnızca ISS'nin verdiği DNS sunucularını yok sayıyor yani ISS'nin uyguladığı erişim engelini yok saymaz.

Cloudflare DNS kullanmanız alan adının hangi DNS sunucusundan çözüleceğini değiştiriyor. Ancak erişim engeli DNS dışında SNI/DPI veya IP seviyesinde uygulandığı için DNS'i değiştirmek yeterli olmuyor. Bu nedenle ayarın çalışmadığını düşünüyorsunuz ancak aslında DNS değişmiş olsa bile Discord bağlantısı engellenmeye devam ediyor. DNS sorgularının ISS tarafından müdahaleye uğramasını istemiyorsanız Keenetic'te DoT/DoH gibi şifreli DNS de kullanabilirsiniz ama maalesef bu da Discord erişimini garanti etmiyor.

Program kurmadan ve tüm cihazlarda erişim istiyorsanız çözüm DNS değil, trafiği modem üzerinden bir tünelden geçirmek olur. Keenetic üzerinde bir VPN sağlayıcısının WireGuard ya da OpenVPN bağlantısını kurup gerekli cihazları veya hedefleri bu bağlantı üzerinden yönlendirebilirsiniz. Böylece bilgisayar veya telefona ayrıca uygulama kurmanız gerekmez.

Şu anki DNS'nizi dnsleaktest.com üzeirnden standart test yaparak da görebilirsiniz.

Bu VPN kurulumunu sanırım filtreleyebiliyoruz, sadece yasaklı siteler üzerinde VPN üzerinden çalışıyor. Geri kalan oyunlar, dizi izleme siteleri vs. normal çalışıyor, değil mi? Hem bilgisayar hem telefonda doğru muyum hocam? Bir de bununla alakalı video vs. var mıdır, nasıl ekleyeceğimize dair?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, doğru anlamışsınız. Keenetic üzerinde VPN'i bütün internet bağlantısına vermek zorunda değilsiniz. Belirli hedefleri VPN üzerinden, geri kalan trafiği doğrudan Türk Telekom üzerinden çıkarabiliyorsunuz.

Örneğin Discord için gerekli hedefleri WireGuard bağlantısına yönlendirirseniz Discord VPN üzerinden giderken oyunlarınız, YouTube/Netflix vb. normal ISS bağlantınızdan çıkmaya devam eder. Bu yönlendirme modem üzerinde yapıldığı için Keenetic'e bağlı bilgisayar ve telefonlarda ayrıca VPN uygulaması kurmanız gerekmez. Telefon Wi-Fi üzerinden bu modeme bağlı olduğu sürece aynı yönlendirmeden yararlanır. Mobil veriye geçtiğinizde doğal olarak modem devreden çıkar.

Rehber konuları mevcut:

Keenetic Speedster DSL modeline sanırım kurulmuyor nereden net olarak kontrol edebiliriz @Barış
KN-2113 modeli ise o modelde yoktur. Keenetic'in resmî sayfasında da bu özelliğe dair bir açıklama yok. Yine de kontrol edecekseniz Sistem Ayarları > Bileşen Seçenekleri bölümüne girip Açık Paket desteği veya Open Package support bileşenini arayabilirsiniz. Bu bileşen listede yoksa Entware/Zapret kurulumu yapılamaz.

2113 modeli evet fakat opkg yüklememe rağmen sekmesi gelmedi o yüzden entware yükleyemedim ama desteği var gibi duruyor

şu şekilde yükledim ama kalan kısmı anlayamadım @Barış

Son düzenleme:
Görselde Open Package desteği bileşeninin görünmesi, maalesef KN-2113 modelinin OPKG veya Entware desteklediği anlamına gelmiyor. Keenetic'in resmî model karşılaştırma sayfasında Speedster DSL KN-2113 için OPKG paketleri desteği açıkça bulunmuyor. Aynı şekilde USB depolama için gerekli dosya sunucusu, EXT/FAT/NTFS dosya sistemi ve SMB desteği de bu modelde bulunmuyor. USB portu için yalnızca 5G/4G/3G modem desteği belirtilmiş.

Bu nedenle OPKG bileşenini görseniz ve seçili olsa dahi OPKG yönetim sayfasının gelmemesi normal. Entware kurulumu için gereken USB depolama altyapısı modelde sunulmuyor. Dolayısıyla önceki paylaştığım Zapret rehberi KN-2113 üzerinde uygulanamaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…