Birkaç gün önce tüm Facebook hesaplarıma Zorunlu Kimlik Doğrulama kısıtlaması getirildi. Doğrulama yapmadığım sürece hiçbir grupta paylaşım veya yorum yapamıyordum. Şansa bakın, Facebook'ta en çok kullandığım özellik gruplar. Tabii ki kimlik göndermedim, göndermeyeceğim de.
Mobil veri üzerinden, telefonda sıfır çerezli bir tarayıcıyla yeni hesap açmayı denediğimde ise daha hesap açılmadan kimlik doğrulaması istendiğini fark ettim. Yani Facebook benim için tamamen bitti.
Bugün ise Türkiye'de Discord'un kimlik doğrulama sistemi devreye girdi.
Algoritma yaşınızın 18'in altında olduğunu düşünürse kimlik doğrulaması istiyor; aksi halde +18 sunuculara erişiminiz engelleniyor.
"Eee, ne var bunda +18 sunuculara giremiyoruz sadece" diyebilirsiniz. ama 25 yaşındaki bir arkadaşıma bile "yetişkin değilsin" diyerek kimlik doğrulaması istedi.
Discord şu an yaş tahmininde hata yapıp yetişkinlerden bile kimlik isteyebiliyor olsa da sistem şimdilik daha mantıklı işliyor. Ancak bence bu sadece bir alıştırma turu. Muhtemelen daha büyük tepkiler almamak için şimdilik yaş tahminiyle ilerliyorlar ve ileride kalıcı kimlik doğrulama sistemine geçiş için altyapı hazırlıyorlar.
Roblox başta olmak üzere birçok oyun ve uygulamada da kimlik veya selfie doğrulaması aylar önce zorunlu hale getirildi. Ancak bunların çoğu pek gündeme gelmedi.
Çünkü erişime kapatılma sebebi kimlik doğrulama değil. Panelci ergenlerin verilerini Türkiye'ye vermeyi reddediyorlar ve bunu sadece Türkiye'ye değil. Avrupa ülkelerine bile yapıyorlar. Kendi paylaştıkları verilerde bile bilmem kaç bin isteğin sadece 2-3 tanesine olumlu dönüş yapmışlar. Kısacası Terörist falansan anca veriyorlar veriyi.
Çünkü erişime kapatılma sebebi kimlik doğrulama değil. Panelci ergenlerin verilerini Türkiye'ye vermeyi reddediyorlar ve bunu sadece Türkiye'ye değil. Avrupa ülkelerine bile yapıyorlar. Kendi paylaştıkları verilerde bile bilmem kaç bin isteğin sadece 2-3 tanesine olumlu dönüş yapmışlar. Kısacası Terörist falansan anca veriyorlar veriyi.