Bunu isimsiz ve diplomasız çok daha ucuza yapanlar olduğu için önü pek açık değil. Konservatuar da dahil hiçbir fakültenin ülkemizde harcanan zamana değdiğini düşünmüyorum, Nuh'un gemide şarkı söylerken kullandığı teknikleri öğretip para kazanmaya ya da gerçek dünya işlerine kesinlikle yaramayacak şeyler için zaman harcattırıyor. Adına da "işin temeli burası" diyor. Kendi bile inanmıyor hiçbir öğretmen. Bunu söylerken yaklaşık 30 yıllık Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, 40 yıldır bağlama 3 yıldır elektro gitar çalan, müziği seven ve şu an kimya mühendisliği 1. sınıf okuyan bir adam kimliğiyle söylüyorum. Öğretmenlik kariyerim boyunca müzik öğretmenlerinin imrendiği seviyede bağlama çaldığım için bazen takdir bazen nefret gördüm. Gitar kursu, saz kursu vesaire veren ya da düğünlerde çalgıcılık yapan kimse gerçek müzik nasıl yapılır bilmiyor ve umursamıyor. Bu işin "eğitimini veren" insanlar gerçekten müziği sevmediği ve öğretme amaçlı değil her sabah evden hazırlanıp geldiği maaş kaynağı günlük işi olarak gördüğü için süreçten nefret edip bırakmak isteyebilirsin. Ben eğitim almadım fakat karar ses, notalar, major minör, harmoni gibi şeyleri biliyorum. Kendim şarkı da söylüyorum, hem Neşet Ertaş hem Iron Maiden var repertuarımda. İleride bundan iyi para kazanırız diye değil, yıllardır dinlediğim sevdiğim melodileri kendi elimle kendi müzik aletimden duymaktan keyif aldığım için bu kadar gelişebildim. Sen de aynı hissi alıyorsan müziğe devam et fakat gidip okulunu okuyup az önce anlattığım tiplerin sana "hocalık" taslamasına izin verme. Sevdiğin melodileri çal, söyle, keyif aldığın ve gelişimi gördüğün sürece daha iyisini yapmaya zaten gayret eder ve yükselirsin. Yarın elektro gitarı eline alıp ben Hell On Earth çalacağım desen kimse sana dur demez ve en geç 1 ayda öğrenirsin kendini tatmin edecek kadarını, 3 yıl sonra bir bakmışsın stüdyo kaydıyla aynı kalitede çalıyorsun ritim kaçırmadan, ter dökmeden. Bağlamayı alıp Doyulur Mu çalsan da benzer durum. Okuluna gidersen kendi kendine öğrenmekten tek fark saçma sapan "hoca"ların saçma sapan sınavlarını geçmek zorunda olup, her öğrenmek istediğin şarkı/türküye "ohoo o sana göre çok üst ben zor çalıyorum önce bir şu ödev verdiğim akorları öğren" deyip kanser olma ihtimali olur.
Yıl 2025, artık müzik gibi konuları öğrenmek hatta üniversitelerin derslerinin sınavlarını geçmek için yapılmış birkaç saatlik videolara erişmek mümkün. Yıllarını heba etmek yerine işine yarayacağını düşündüğün kısımları okul kaynaklarından ücretsiz şekilde söküp alıp kendine keyif verecek melodilerle seve seve gelişmek mümkün. Baktın bir şeyi beceremiyorsun mesela alternate picking atamıyorsun, sayısız video var. Zaten okulda da bunu soracak birini bulmak zor, bulsan da adam gibi anlatım yok.