Rehber Korsan oyun hakkında bazı bilgiler

ÇOK ÖNEMLİ BİLGİ!!!!!!!

Bu rehber, korsan oyuna teşvik etmek, yönlendirmek için yapılmamıştır. Sadece bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlıdır. Korsan oyun anlayacağınız üzere illegal bir iş olduğu için kimse size %100 güvenliği garanti edemez, iddia edemez. Korsan oyun kullanımından dolayı oluşacak herhangi bir zarardan tarafım ya da Techolay firması sorumlu değildir!

Merhaba, bildiğiniz üzere korsan oyun kullanımı bizim ülkemizde bir hayli fazla. Kimileri yıllardır korsan kullanırken, kimileri kötüye giden ekonomi, aşırı artan oyun fiyatlarından sonra korsan oyuna sığındılar. Ben ise bugün korsan oyun ile ilgili elimden geldiğince bilgiler vermek istiyorum. İnsanlar bilinçlensin, korsan oyun tam olarak nedir öğrensinler diye.

Bu benim ilk rehberim olacak, o sebeple rehberde hoşunuza gitmeyecek noktalar olabilir. Bu sebeple yorumlarda bana öneriler sunarsanız çok sevinirim. Hemen rehbere geçelim.

BÖLÜM 1: Korsan Oyun Nedir?
Korsan oyun, genellikle yasal yollarla edinilmeyen, telif hakları ihlal edilerek dağıtılan oyunlardır. Bu oyunlar, genellikle oyunların orijinal dosyalarına yapılan değişiklikler ile kullanıcıların ücretsiz veya illegal yollarla erişebileceği hâle getirilir. İnternetteki torrent siteleri, dosya paylaşım platformları gibi çeşitli yerlerde korsan oyunlar kolayca bulunabilir.

Kullanıcılar bu oyunlara, ücret ödemeden veya indirme işlemi için herhangi bir resmî platforma ihtiyaç duymadan ulaşabilirler. Ancak korsan oyunların dağıtımı ve kullanımı birçok ülkede yasal olmayan bir durumdur. Türkiye'de kişisel olarak korsan oyun kullanımının herhangi bir cezaî yaptırımı yoktur. Ancak bunun dışında korsan oyun dağıtımı yapmak kesinlikle illegaldir ve ceza almanıza sebep olabilir.

BÖLÜM 2: Korsan Oyun Dağıtımın Arkasında: Repackerlar, Scene ve P2P Grupları

Şimdi işin içine girince işler biraz karışık olarak gözükebilir. Korsan camiasında farklı gruplar vardır. Bunlar Repackerlar, Scene grupları ve P2P grupları. Bunların farklılıkları vardır, işte detaylar...

Scene Grupları;

Scene grupları, oynuların ve diğer yazılımların ilk kırılması ve illegal yollarla dağıtımıyla tanınan gruplardır. Bu gruplar, oyunların veya yazılımların korunma mekanizmalarını (DRM) aşmak için çeşitli teknikler kullanırlar. Scene grupları yalnızca belirli bir topluluk tarafından bilinen, genellikle anonim kişilerden oluşan kapalı bir grup olarak faaliyet gösterir. Bu gruplar, oyunları "release" ederek, ilk olarak bu oyunları dağıtan gruplar olarak tanınır. Scene, oldukça düzenli ve organize bir yapıya sahiptir, genellikle kaliteyi ve güvenliği ön planda tutar. Kurallara bağlı olarak faaliyet gösterdikleri için Scene gruplarının tamamı güvenilirdir, kırdıkları yazılımların/oyunların içine asla ekstradan (zararlı yazılım vs.) bir şeyler enjekte etmezler. Tabii ki Scene grupları bunu yapmasa bile sizin oyunu indirdiğiniz site içine bir şeyler enjekte etmiş olabilir. Bu sebeple nereden korsan oyun temin ettiğinize dikkat etmelisiniz.

İşte burada bazı Scene gruplarının listesini görebilirsiniz. Bunların bazıları artık faaliyetlerini sonlandırmış gruplardır. Ancak birçoğu geçmişte önemli işler yapmıştır;

P2P grupları;

Peer-to-Peer grupları, oyun ve diğer yazılımların doğrudan kullanıcılar arasında paylaşılmasını sağlayan gruplardır. P2P grupları, büyük bir merkezi sunucu yerine, kullanıcıların birbirlerine bağlanarak dosyaları karşılıklı olarak paylaştığı bir ağ yapısına dayanır. Bu gruplar, genellikle torrent siteleri üzerinden oyunları paylaşır. P2P grupları, daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefler, çünkü paylaşımlar genellikle internetin her köşesine hızla yayılır. Bu gruplar oyunları hızlı birş ekilde yaymak ve daha fazla kullanıcıya ulaştırmak amacı güderler. P2P grupları, Scene grupları gibi belli kurallara dayalı olarak çalışmazlar. Dolayısıyla P2P gruplarının crackleri, Scene gruplarınınki kadar kaliteli olmaz. Ayrıca Scene gruplarının tersine bazı P2P grupları sahtekar, kötü niyetli olabilir. Oyunlarının içine malware enjekte edebilirler. Bu sebeple her P2P grubuna güvenmemelisiniz.

Mr.Goldberg, EMPRESS, ALI213, 3DM gibi P2P grupları güvenilirdir.

Repackerlar;

Repackerlar, oyunların zaten kırılmış versiyonlarını alıp, bunları daha küçük dosya boyutlarında paketleyip tekrar paylaşan gruplardır. Genellikle oyunların dil seçeneklerini, gereksiz dosyaları ve güncellemeleri kaldırarak dosya boyutunu küçültürler. Bu sayede, kullanıcılar daha hızlı indirme yapabilir ve oyunları daha kolay yükleyebilirler. Repackerlar, genellikle oyunları daha erişilebilir hale getirme amacı güderler. Piyasada çoğu repackerlar kendi sitelerine sahiptirler. P2P gruplarında olduğu gibi güvenilir olmayan, uzak durulması gereken repackerlar da olabilir. Ayrıca bu camiada adını duyurmuş, popüler repackerların sitelerini taklit eden sahte siteler bulunmaktadır. Eğer tongaya düşüp bu sitelerden indirme yaparsanız bilgisayarınıza %99 zararlı yazılım bulaşacaktır. Genel olarak şu repackerlar güvenilirdir (Aralarından bazıları faaliyetini durdurmuştur. Mesela Xatab hakkında öldüğü söyleniyor)

-ElAmigos,
-FitGirl,
-Mr DJ,
-DODI,
-R.G Mechanics,
-Xatab,
-CPG.

Bu repackerlar arasında internette en popüler olanı FitGirl'dür. FitGirl gerçekten adını duyurmayı başarmış, iyi bir repacker. Yaptığı yeniden paketlemeler, çok ağır bir sıkıştırma algoritması kullandığı için aşırı yavaş kurulumuyla ünlüdür. Öte yandan, bu kadar popüler olmasının sıkıntılı bir yanı var. FitGirl'ün bu popülerliğini bilen kötü niyetli kişiler, bunu bir fırsata çevirmek için FitGirl'ün sitesini birebir kopyalayan sahte siteler oluşturmaktadır. Bu siteler kesinlikle güvenilir değildir. FitGirl'ün orijinal sitesinin hangisi olduğunu Reddit'te ufak bir araştırma yaparak bulabilirsiniz. Buradan ufak bir info verebilirim: FitGirl'ün orijinal sitesinin adresi ".site" ile bitiyor 😉

Genel olarak güvenilir olmadığı söylenen, uzak durulması gereken repackerlar;

-Seyter/Qoob,
-RepackGames,
-BBRepacks.

BÖLÜM 3: Korsan oyun=Virüs müdür?

Hayır, kesinlikle değildir. Bu algıyı, bu konuda pek bilgisi olmayan, dikkatsiz, önüne gelen her siteden oyun indiren kullanıcılar oluşturmuştur. Korsan oyunun asıl amacı insanlara virüs bulaştırmak değildir. Warez dediğimiz şey bir davadır, burada anlattığım şahıslar/gruplar bu davanın destekçileridir. Aralarında kötü niyetliler var diye tamamen korsan oyun=Virüs diye bir şey yok.

Peki ben ne yapabilirim?

Bu durumda aslında kullanıcı için çok güç bir durum yok. Bilinçli ve dikkatli olmalısınız. Önünüze gelen her korsan içerik sitesinden indirme yapmamalısınız. Reddit'te r/PiratedGames ve r/Piracy gibi subreddit'lerde "Megathread" adı altında paylaşılan şeyler var. Burada güvenilir ve güvenilir olmayan korsan sitelerin listesi vardır. Bu listenin dışına çıkmadığınız sürece korsan oyunun size zararlı yazılım bulaştırma ihtimali çok düşüktür. Ekstra olarak birkaç öneride bulunacak olursam;

1-Bilgisayarınızda bir antivirüs yazılımı bulundurabilirsiniz. Korsan oyun kullanımı sırasında sıkıntılı bir şeye maruz kalırsanız, kullandığınız antivirüs bunu tespit edip temizleyecektir. Ancak korsan oyun illegal olduğu için ve hâliyle dijital imzaları da bulunmadığı için, birçok antivirüs motoru korsan oyunlara aslında zararlı yazılım içermese bile pozitif sonuç verebiliyor. Bu durum özellikle Windows Defender'da aşırı derecede var. Hatta Windows Defender'ın oyun şirketleriyle anlaşma yapıp korsan oyunlara rastgele sallamasyon zararlı yazılım sonucu verdiği söylentileri vardı. Ne kadar doğrudur bilemiyorum. Ancak korsan oyunlarda false-positive olayının çok yaşandığı bir gerçek.

Benim deneyimime göre, korsan oyunlara sırf korsan olduğu için pozitif sonuç vermeyen, en az sıkıntı çıkartan antivirüs Kaspersky. Uzun bir süredir Kaspersky Standard kullanıyorum, indirdiğim korsan oyunlara karıştığını neredeyse hiç görmüyorum. Çok ama çok nadiren false-positive verebiliyor. Kaspersky hem ücretli hem de ücretsiz hizmetler sunar. Kaspersky Free yeterli gelecektir diye düşünüyorum, öneririm.

2(Çok önemli)-Mutlaka ama mutlaka bir reklam engelleyici kullanın. Reklam engelleyiciler bu konuda resmen hayat kurtarıcıdır. Sizi yanıltabilecek, sisteminize zararlı yazılım bulaştırma yoluna kadar götürebilecek reklamlardan kurtulmuş olacaksınız. Güvenlik için gerçekten önemlidir.

Reklam engelleyici olarak uBlock Origin veya AdGuard öneririm. Google Chrome MV2 desteğini kestiği için uBlock Origin kaldırıldı. Google Chrome kullanıcıları onun yerine uBlock Origin Lite kullanabilirler. Bunlara ek olarak Brave kalkanında bulunan reklam engelleyicide iyidir. (Katı moda almanızı öneririm)

3-İşletim sisteminiz üzerinden DNS adresinizi değiştirin. Ben DNS adresi olarak 1.1.1.1 öneririm. DNS adresinin nasıl değiştirebileceğini bilmiyorsanız şuraya göz atabilirsiniz:

4- Tarayıcınızda gizlilik ve güvenlik için önemli olan bazı ayarları yapın. Bunları da aynı şekilde internette ufak araştırmalarla bulabilirsiniz.

Ek bilgi: Eğer Torrent sitelerini kullanacaksanız, Torrent istemcisi olarak qBittorrent öneririm. Açık kaynak kodlu, reklamsız, hızlı ve güvenilir bir istemci.

Son olarak: Bazı siteler indirme linkine gidene kadar araya bir veya birden fazla kısaltma link sitesi koyuyor. Bu sitelerle uğraşmak zorunda değilsiniz. Violent Monkey + bypass-all-shortlinks-debloated kullanarak doğrudan hedef siteye ulaşabilirsiniz.

https://violentmonkey.github.io/

https://codeberg.org/Amm0ni4/bypass-all-shortlinks-debloated/

ViolentMonkey eklentisini tarayıcınıza ekledikten sonra indirdiğiniz bypass-all-shortlinks-debloated dosyasını not defteri ile açıp içindeki tüm kodları kopyalayın. Daha sonra Violent Monkey eklentisinin ayarlarına gidip yeni betik oluşturarak bu kodları yeni betiğe yapıştırıp uygula deyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Xatab'ın öldüğünü düşünmüyorum hala sitesinde repack oyunlar yayınlıyor. Fakat ne gariptir ki repackerların %80'i Rus olması.

Hocam zaten korsan, crack, oyun kırma, repack vb denilince akla ilk gelen şey ya FitGirl'ya da Ruslar. Oyunları kıranlar genelde Ruslar oluyor. Adamlar işin grandmasteri olmuşlar. FitGirl'de zaten repackliyor.

Bu arada xatab yüzde 90 ihtimal ölmüştür.

Hocam kuralları çiğnemiyor muhtemelen çünkü oyunla alakalı bir teknik destek. Buradan mı sorayım yoksa yeni konu mu açayım sizce?
Ha, korsanla alakasız bir teknik destek ise kuralları çiğnemiyor. Korsan oyun olması problem değil. O zaman yeni konu açın eğer benim bilgim varsa ben yardımcı olurum. Bilgimin olmadığı bir konuysa diğer arkadaşlar yardımcı olur.

Ha, korsanla alakasız bir teknik destek ise kuralları çiğnemiyor. Korsan oyun olması problem değil. O zaman yeni konu açın eğer benim bilgim varsa ben yardımcı olurum. Bilgimin olmadığı bir konuysa diğer arkadaşlar yardımcı olur.
Umarım konu onaylanır. Sizi etiketleyeceğim.

Sizi etiketledim.

Son düzenleme:
Hazır kurulu gelme olayı çok iyi, gerekli olabilecek Frameworktür vesairedir yanında geliyor, gerçi ben Linux'ta kullandığımdan Winetricks'ten kuruyorum ama yine de işe yarıyor.
Bir tek şeyi anlamadım. Readme klasöründe şey yazıyordu; exe dosyasını çalıştırırken anti virüsleri kapat diye. Anlayabiliyorum virüs olarak algılayabilir ama tüm anti virüsleri kapatmak savunmasız bırakmaz mı bizi?

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt