Kripto çekme ve yatırma işlemlerine artık ek bilgi isteniyor

1-) Olayın temelini kaçırıyorsun. Sen kripto aldın değil mi bunu başka bir borsaya değil kendine ait bir sanal cüzdana atmak istediğin zaman hiçbir bilgi vermene gerek yoktu eskiden. Cüzdan numarasını giriyordun ve atıyordun. Kime attın ? Belli değil. Parayı belki torbacıya attın belki kendi hesabına attın. Artık cüzdan numarasının yanına gönderdiğin cüzdan sahibinin adını, soyadını veya diğer bilgilerini vermek zorundasın. Borsa>Borsa transferinde zaten tespit edilebiliyordu ama Borsa>Cüzdan tespit edilemiyordu ve artık bunun önü kapatıldı.

2-) Tekrar söylüyorum olay yine borsalar arası transfer değil. Borsa>Cüzdan transferi. Bu tespit edilemiyordu çünkü sadece cüzdan numarası ile gönderim yapabiliyordun.

3-) Olay vergi kaçırmak değil. Konunun başlığındaki yönetmeliği 5 dakika okusaydın olayın suç gelirlerinin aktarılması ile alakalı olduğunu görürdün. Tabi bunların vergi tarafı da olacak ama asıl sebep suç geliri olması.

Eskiden parayı soktuktan sonra cüzdanına çekip kaybedebiliyordun evet giriş var ama para kime gidiyor belli değildi. İzini kaybettirmek bir noktadan sonra kolaylaşıyordu.

Artık cüzdan numarasının yanına gönderdiğin cüzdan sahibinin adını, soyadını veya diğer bilgilerini vermek zorundasın.
Tamam. O zaman İsviçre'de kendi adınıza olan XX borsasına/cüzdanına gönderelim, nakit çekelim, başkasının adına başka borsaya yatırıp YY cüzdanına herhangi bir isim bilgisi girmeden gönderelim. Takibi nerede kaldı? İsviçre'ye gönderdiğiniz parayı gezerek yediğinizi söyleseniz kim aksini iddia edebilecek? Türkiye'nin elinde başka kayıt yok ki.

Olayin temelini zaten sana orda soyledim, tek farki ad-soyad (ya da ekstra istedikleri bilgileri) olur.

Zaten globalden yolluyorsan eger cuzdanlara yine kimligin belli oluyor, isten kacmanin bi yolu yok borsa tarafindan. Seve seve gondericinin kimligi belliydi zaten oyle ya da boyle.

Isin simdilik tek sikintisi eger biri kara para aklayacaksa artik borsalara basvuramayacak hepsi bu.

Bu arada bana 5 dakika okusaydiniz demissiniz de sanirim Binance TR'nin attigi maildeki yerlesik kripto varlik platformlari ifadesini gormediniz sanirim.

Isin simdilik tek sikintisi eger biri kara para aklayacaksa artik borsalara basvuramayacak hepsi bu.
Cüzdanlar arası işlemler takip edilebiliyordu ve hâlâ edilebiliyor zaten. Kendi adınıza başka bir ülkeye göndermeniz ve oradan da isim bilgisi istemeyen başka borsaya gönderip cüzdana atmanız dışında hiçbir şey değişmeyecek. Yetersiz bir çözüm bulmuşlar. Cüzdan sahibinin ismini kafadan atarsalar ne olacak? Herkes Türk değil sonuçta.

Yahu zaten TR'den giris yapan para icin daha da kolay sekilde her turlu gonderinin kimligi mevcut, bu global borsalari etkilemiyor su anda. Yapacaklari sey,

OKX TR (veya herhangi bir TR)'ye para at, global bir borsaya at (ornegin Binance olsun) ordan anonim cuzdana at, bitti gitti, ozellikle belirtmisler zaten yerlesik diyerek.

OKX TR (veya herhangi bir TR)'ye para at, global bir borsaya at (ornegin Binance olsun) ordan anonim cuzdana at, bitti gitti, ozellikle belirtmisler zaten yerlesik diyerek.
Evet, ben de bunu açıklıyordum zaten. Hiçbir işe yaramayan ve sadece kullanıcının deneyimini zorlaştıran bir çözüm getirmişler. Yasa dışı iş yapanların başka ülkeden bilgi edinebilecek kadar parası oluyor. Tüm ülkeler ortak karar almadıkça çözümü çok zor. Kriptoyu doğrudan nakit yapma yöntemleri kısıtlanmadıkça pek seçenekleri olmayacak. Ülkeler bir araya gelmedikçe kripto karşısında hiçbir güçleri olmayacak ve ne yazık ki suç için kullanılmaya devam edilebilecek. Rüşvet, vergi kaçırma ve belki de terörizm için hiçbir engel kalmıyor.

Ha, şu olur: Yasa dışı iş için Türkiye kullanılmaz. Başka borsalara bakarlar. O da dolaylı yoldan vergi kaybına sebep oluyor.

Abiciğim siz niye her şeyi yerel ve anlık düşünüyorsunuz ? Yarın bu yasayı İsviçre'de çıkartacak sonra başka bir ülke de çıkartacak. Şu an dediğin şey yapılabilir bundan 2-3 sene sonra bütün ülkeler bunu çıkarttığı zaman veya çıkartmayan ülkelere yaptırım uygulandığı zaman ki yaptırıma gerek bile yok hiçbir ülke buna göz yummaz, yumdurulmaz. O zaman ne yapacaksın ?

Hayır değildi abi. Kime ait olduğu bilinmeyen cüzdanlar var. Direkt olarak hiçbir borsa hesabına ait olmayan ve sadece sayısal kod olan hesaplar var ya hani ? Oralara eskiden borsa üzerinden sadece cüzdanı girip yolluyordun. Artık bir Ad, soyad veya diğer bilgileri girmen gerekiyor eğer yanlış girersen ve bu olay bir suç takibine yakalanırsa da bu konuda dahi yargılanmanın önü açık.

"Yerleşik kripto varlık platformları" üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerden bahsediyoruz zaten siz buradan ne anladınız bilmiyorum. Sen Binance'den kripto aldın ve kendine ait veya başkasına ait hiçbir borsa ile ilişkisi olmayan cüzdana eskiden sadece cüzdan numarasını atarak transfer yapabiliyordun. Artık o cüzdan sahibinin adını, soyadını veya diğer bilgilerini de vermen isteniyor sisteme.

Yarın bu yasayı İsviçre de çıkartacak, sonra başka bir ülke de çıkartacak.
Siyasilere rüşvet vermek, gelişmemiş ülkelerde hiç zor değil. Gelişmemiş bir Afrika ülkesine veya Asya ülkesine giderseniz yasa çıksa bile takibi yapılabileceğini mi sanıyorsunuz? Tamamen özgürlükçü, gizlilik üzerine kurulan birçok ülke de var. Oralarda bu tarz yasaların çıkması da çok zor.

Ayrıca Binance veya başka bir borsa üzerinden kendi adınıza anonim cüzdana gönderim yaparsanız anonim cüzdanınızda isim girmeden yine gönderim yapabileceksiniz. Sol cebinizden sağ cebinize koyarken bilgiyi veriyorsunuz ama cebinizden bir daha çıkarken hiçbir bilgi olmuyor.

Son düzenleme:
Dostum yerlesik ne demek? TR'ye sirket acanlarin borsalarin TR kollari demek. Yani ne oluyor bu OKX TR oluyor Binance TR oluyor Bybit TR oluyor, Recep Baltasa neden Binance mail atmamis? Cunku bu TR uzerinde SIRKET olan kripto alim-satim platformlari icin gecerli anladin mi demek istedigimi?
Ekstra bir sey cikmadikca su an hala bu borsalarin GLOBAL olanlarini kullanabiliyorsun dolayisi ile orada boyle bi denetim yok. Yani TR olanindan GLOBAL olanina para gonderip ordan anonim sekilde gonderebilirsin. Anlamissindir diye dusunuyorum. Ekstra bir sey cikana kadar bu is boyle.

Bak mesela su an OKX TR bu bahsedilen yonetmenligin cikacagi/ciktigi tarihlerde kullanicilarindan varliklarinin/fonlarinin kaynagini istedi, globalde var mi boyle bir sey? Yok.

@80, dıdısının dıdısıyla uğraştırmak da yeterli olur başta. Uğraşınca nakit paranın da takibini yeterince zorlaştırabiliyorsun zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…