Kuantum fiziği ve Panteizm ilişkisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan lil
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 337
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

lil

Üstün
Makaleler
37
Yer
Kanada, Ontario
e=mc^2 Enerjinin ve kütlenin birliğini sembolize eder. Panteizmde, tanrısal güç ve enerji evrenin her yerindedir.E = mc^2’nin ortaya koyduğu evrensel enerji, panteist düşüncenin tanrının her şeyde mevcut olduğu inancını destekler.E = mc^2’nin vurguladığı dönüşüm ve hareket, panteist inancın evrenin dinamik doğasına uyar.

Kuantum mekaniğinde, bir parçacık aynı anda birden fazla durumda bulunabilir. Bu, bir parçacığın farklı olasılıkların süperpozisyonunda olduğu anlamına gelir.

Panteizmde, tanrı her şeyde ve her yerde mevcut olduğu için tüm olasılıklar ve potansiyeller tanrının bir parçasıdır. Kuantum süperpozisyon, evrendeki tüm olasılıkların ve potansiyellerin bir arada bulunduğunu, bu potansiyellerin tanrısal bir bütünün parçası olarak görülür.

Kuantum mekaniğinde, bir parçacığın durumunun gözlemi, gözlemcinin varlığı tarafından etkilenir. Aynı şekilde panteizm için tanrısal varlık her şeyi gözlemler ve her şeyin bir parçasıdır. Kuantum gözlemci etkisi, gözlemcinin gerçekliği etkilediği ve her şeyin bir bütünün parçası olduğu düşüncesiyle uyumlu.

Heisenberg belirsizlik ilkesi, bir parçacığın konumunu ve momentumunu aynı anda kesin olarak belirlemenin imkansız olduğunu söyler. Bu, kuantum dünyasında temel bir belirsizliğin olduğunu gösterir.

Panteist bakış açısına göre, tanrı ve evren arasındaki ilişki, insanların tam olarak kavrayamayacağı bir gizem ve derinlik içerir. Kuantum belirsizlik ilkesi, evrenin temel doğasında bir gizem ve belirsizlik olduğunu göstererek panteist düşünceye paralel olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Panteizm nedir?;

Son düzenleme:
Yavaş yavaş John Titor yani gelecekten gelen adamın dediği şeyler oluyor. Yani gelecekte herkes kendini tanrı ilan ediyormuş.

He o zaman bu İslam kaynaklarında geçen Vahdet-i Vücud olayı.
Panteizm, tanrının evrenin kendisi olduğunu savunur. Vahdet-i vücud ise Allah’ın evrenden ayrı olduğunu, ancak evrenin Allah’ın varlığının bir tezahürü olduğunu savunur.

Benzerlikler var ama farklılıklar büyük. Panteizm daha büyük bir teolojik yapı içerir Vahdet-i vücud sadece islamdan feyz alan daha dar bir bakış açısı.

Benzerlikler var ama farklılıklar büyük. Panteizm daha büyük bir teolojik yapı içerir Vahdet-i vücud sadece islamdan feyz alan daha dar bir bakış açısı.
Vahdet-i Vücut daha tutarlı. Eğer Panteizm olsaydı bu olayların hep var olması gerekirdi ve sonsuz tanrı olması gerekirdi. Sonsuz tanrı var olsaydı evrende tutarsızlıklar olurdu. Çünkü bir ülkede iki iktard bile olmazken bunu sonsuza çıkartırıyoruz.

Vahdet-i Vücut daha tutarlı. Eğer Panteizm olsaydı bu olayların hep var olması gerekirdi ve sonsuz tanrı olması gerekirdi. Sonsuz tanrı var olsaydı evrende tutarsızlıklar olurdu. Çünkü bir ülkede iki iktard bile olmazken bunu sonsuza çıkartırıyoruz.
Evrende zaten tutarsızlıklar var? 😃

Sen konuyu anlamadın bence.

Evren mükemmel değildir Tanrı evreni mükemmel yaratsaydı o zaman evrenin bir Tanrıya ihtiyacı olmazdı sonsuz ve mutlak bir düzen içerisinde ilerleyen evren bir yaratıcıya neden ihtiyaç duysun? buda Tanrının sonsuz gücü ve üstünlüğü ile çelişirdi.

Evren kaostan varolmuştur ve kaosa gitmektedir bu kadar basit.

Sonsuz tanrı diye bir şey yok ayrıca tek tanrı var o’da biziz hepimiz biriz panteizme göre.

Evrende zaten tutarsızlıklar var? 😃

Sen konuyu anlamadın bence.

Evren mükemmel değildir Tanrı evreni mükemmel yaratsaydı o zaman evrenin bir Tanrıya ihtiyacı olmazdı sonsuz ve mutlak bir düzen içerisinde ilerleyen evren bir yaratıcıya neden ihtiyaç duysun? buda Tanrının sonsuz gücü ve üstünlüğü ile çelişirdi.

Evren kaostan varolmuştur ve kaosa gitmektedir bu kadar basit,
Hocam karanlık madde, kara delikler, ak delikler yüzünden vs. kaos deniliyor ama mesela bir yıldızın kara deliğe dönüşmesi için gerek kütle miktarı, kara deliğin ne kadar kütle çekeceği falan belli ve hesaplanabiliyor. Bu düzen değil de nedir.

Düzen olması da mükemmelik değildir ayrıca.

Hocam karanlık madde, kara delikler, ak delikler yüzünden vs. kaos deniliyor ama mesela bir yıldızın kara deliğe dönüşmesi için gerek kütle miktarı, kara deliğin ne kadar kütle çekeceği falan belli ve hesaplanabiliyor. Bu düzen değil de nedir.

Düzen olması da mükemmelik değildir ayrıca.

Düzen kaostan ortaya çıkar ama Kuran kaostan hiç bahsetmez, Panteizme göre düzeni sağlayan evrenin kendisidir gayet mantıklı bir bakış açısı zaten bakıldığında sen iki zıt maddenin ortasını bulduğunda bir düzen ortaya çıkar.

Düzen kaostan ortaya çıkar ama Kuran kaostan hiç bahsetmez, Panteizme göre düzeni sağlayan evrenin kendisidir gayet mantıklı bir bakış açısı zaten bakıldığında sen iki zıt maddenin ortasını bulduğunda bir düzen ortaya çıkar.
Hocam düzenden kaos çıkıyor. Çünkü bir yıldızın kütlesi güneşimize göre yapılan bir hesapla çekirdeğinini çöküp çökmeyeceği hesaplanıyor ve ona göre kara delikler, ak delikler oluşuyor.

Kuran'ı Kerim'de kaostan bahsedilip bahsedilmediğini bilmiyorum. Ayrıca eğer bir şey etkilşeme giriyorsa bir nedeni olur hocam. Bu da mantıken bir kural içinde işleyişin kanıtıdır.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt