Hiçbir yere takılmadan her zaman yaptığı gibi kafesten masaya uçtu ve bir tane tüyü koptu, sonra bir baktım masada nokta nokta bir sürü kan var. Hemen kafesine koydum, gözlemledim. Kanat kısmında koyu bir kanlanma var çok açık, şu anda yere damlayan bir şey yok yani kan durmuş mu yoksa az mı kanıyor bilmiyorum. Kuşun keyfi yerinde, ötüyor, salıncağına çıktı yemliğine uzandı falan.
Neden böyle oldu ve ne yapmalıyım? Kuşumun hayati bir tehlikesi var mı? Asla kendisine yaklaştırmayan bir kuş, onu belirtmeliyim. Dokundurtmuyor hiçbir şekilde.
İlk başta kan kaybetti, şu an kanama dursa bile kan kaybettiği için gece ya da saatler sonra halsiz düşüp ölür mü ya da başka bir şey olur mu? Bir tanecik tüyü koptu sadece ya, çok garip.

IMG_20250609_231115.webp

IMG_20250609_231055.webp

Telaş ya da heyecan yapma, mısırunu ya da yoksa buğday unundan peçeteye dök, kuşu kafesinde, kendine daha fazla zarar verdirtmeyecek şekilde dikkatlice ve sıkmadan, kontrollü şekilde tut. Bu noktada gagalayabilir, istersen eldiven varsa eline geçir ama dikkate et tırnakları takılmasın ya da bu yönden bir zarar verme.

Unlu peçete ile hafifçe kanayan bölgeye tampon yap ama bastırma sakın, her hareketin yumuşak ve kontrollü olmalı.

Umarım iyi haberleri alırız senden, geçmiş olsun.

Telaş ya da heyecan yapma, mısır unu ya da yoksa buğday unundan peçeteye dök, kuşu kafefinde kendine daha fazla zarar verdirtmwyecek şekilde dikkatlice ve sıkmadan, kontrollü şekilde tut. Bu noktada gaalayabilir istersen eldiven varsa eline geçir ama dikkate et tırnakları takilmasın ya da bu yönden bir zarar verme.

Unlu peçete ile hafifçe kanayan bölgeye tampon yap ama bastırma sakın, her hareketin yumuşak ve kontrollü olmalı.

Umarım iyi haberleri alırız senden, geçmiş olsun.
Teşekkür ederim lakin hiçbir şekilde kendisine yaklaştırmıyor ki. Yaklaşmaya kalksam ısrarla stresten ölür yani, çok hassas bir kuş. Tutmaya çalışsam kafesin içinde uçup duracak bir yerlere çarpacak kendini, dokunamıyorum hiçbir şekilde.

Teşekkür ederim lakin hiçbir şekilde kendisine yaklaştırmıyor ki. Yaklaşmaya kalksam ısrarla stresten ölür yani, çok hassas bir kuş. Tutmaya çalışsam kafesin içinde uçup duracak bir yerlere çarpacak kendini, dokunamıyorum hiçbir şekilde.
Tahmin edebiliyorum o yüzden şu durumda bizim vereceğimiz zarar daha tehlikeli olur. Ama deneyebilirsen ışığı kapat ya da loş ışıklı bir ortam oluştur. Loş ışıkta iyi göremezler belki bu almanı kolaylaştırır. Tabii yakalamaya çalışırken zarar vermek istemediğimiz durum.

Ama tüy kopmalarında bu durum çok olağandır. Umarım tersi durum olmaz ancak seninki gibi bir durum yaşanıp sonrasında genellikle düzeliyor, sağlığına kavuşuyorlar. Ayrıca ilerisi için tavsiye, tırnakları uzadığında, tırnak kesiminde hassas ve dikkatli olmalısın yoksa buna benzer hatta daha kötüsüyle bile karşı karşıya kalabilirsin.

Acil bir sorun yok gibi tuzlu su ile yarayı biraz temizle kulak çubuğu gibi bir şey kullanarak. Benim kuşumda çok böyle vakalar yaşadı çok narin canlılar dikkat etmek lazım. Tabii veterinere götür ilk vakitte tüy falan sıkışmıştır belki hem veteriner kremlerle temizlesin orayı.

Adam 50 kere dokundurtmuyor demiş hala temizle diyenler var.

Her veteriner hekim bakmaz kuşa. Önce arayıp sorun sonra vaktiniz olunca götürün. Kuşu ayağını gagasıyla koparmış biri olarak, pek bir sıkıntı göremedim açıkçası. Yine de veterinere bir gösterin.

Çok sorun olacağını zannetmiyorum. Kan kaybı sorun olacak olsa başta sorun olur zaten. Tekrar kanatacak herhangi bir şey kalmasın kafesinde yeterli. Çok da takmayın.

Veteriner değilim, sadece çok sevdiğim bir muhabbet kuşum var. :)