Rehber Kutup Yıldızı'nın çevresindeki sönuk toz bulutlarını ortaya çıkarttım! Polaris Flare, IFN nedir?

Herkese merhabalar.

Çekimini dün gece gerçekleştirdiğim Polaris Flare IFN bulutsusunu sizlerle paylaşmak ve bu bulutsunun ne olduğu hakkında size bilgi vermek istedim. O sebepten size güzel bir konu hazırladım. Galaksimiz içerisinde yıldızlararası toz bulutları yer alıyor. Aslında siz gökyüzüne baktığınız zaman en temiz gökyüzünde bile bu bulutları göremiyorsunuz, yani bizlere boş ve karanlık gelen uzayın içi aslında epey dolu, üç boyutlu görünüyor. Dediğim gibi, temiz gökyüzünde bile yalnızca Samanyolu'nun toz bulutlarını görmek mümkün.

Herkesin adını duyduğu ve bildiğini düşündüğüm Kutup Yıldızı yani Polaris, olduğu yerde çok güzel parlıyor, ışıldıyor. Atalarımıza yıllarca yön gösterdi, kitaplara, mitlere konu oldu. Çok parlak bir yıldız değil fakat gezegenimizin dönüş ekseni ile yakın olduğu için Polaris'in hizasında dönüş çok yavaş ve gece boyu onu aynı yerde bulmak mümkün.

Gelelim Polaris'in bulunduğu bölgeye: Polaris aslında çift yıldız sistemidir, gökyüzünde etrafında hiçbir belirgin yapı olmadan ışık yayan bir sistem gibi gözükür. En pahalı ekipmanlarla 3-4 dakika pozlamanız halinde bile, birkaç küçük cisim ve yıldızların kendisi dışında bir şey yakalayamazdınız. Aşağıya tam 4 dakika pozlama yaptığım bir kare bırakıyorum, 4 dakika ve ayni zamanda f/2.8 gibi çok açık bir diyaframda çekildi:

Ortadaki parlak yıldız Kutup Yıldızı'nın ta kendisi. Işık kirliliği Bortle skalasında 3 civarına denk gelen bir alanda çektim bu görseli. Zaten fark ettiyseniz hiçbir patlama yok, 240 sn pozlama ve açık diyaframa göre görsel jilet gibi, histogram ortada. Şehir ışıkları ve diğer kirlilik yaratan ışıklar olabildiğince minimum. Zaten onları özel yazılımlar ile azaltıp crop atıyorum.

Peki size bu bölgede çok geniş bir IFN, yani Integrated Flux Nebula (Entegre Akı Bulutsusu) olduğunu söyleseydim? Nedir bu bulutsu diye sormadan ben cevaplayayım: Yıldızlararası toz gökyüzünün büyük bir kısmını kaplamaktadır, bizim parlak nebulalarda kaydettiğimiz çoğu toz aslında orada bulunan parlak yıldızlar ve yıldız grupları tarafından aydınlatılır, yani yıldız ışığı onlari görünür kılar. Bu da onları fotoğraflamayı bir şekilde mümkün hale getirir. Örnek teşkil etmesi adına geçtiğimiz haftalarda çektiğim Mavi Atbaşı Bulutsusu'nu paylaşıyorum:

Yukarıda paylaştığım bu görselde aydınlanan tozları görüyor musunuz? Bu tozlar, bölgenin parlak yıldızlarca aydınlatılması sonucu bu şekilde görünür hale geliyor. Bunlara yansıma bulutsusu deniyor.

Gelelim IFN'e: Yıldızlar tarafından aydınlatılmayan bu sönük yapılar, hemen önündeki Polaris gibi tek bir yıldızın ışığıyla değil; Samanyolu Galaksisi'nin tüm yıldızlarının yaydığı toplam galaktik parıltıyı yansıtarak parlar. Yani aslında örneğin Polaris Flare, Kutup Yıldızı'nın 50-70 ışık yılı gerisinde yer alıyor. Buradaki aydınlatma mantığı kısaca, galaksimizin yaydığı ışığın minik minik birikimi ile gerçekleşmekte. Şimdi gelelim yukarıda paylaştığım 4 dakikalık pozlamayı 3 saate çıkarttığımda elde ettiğim sonuca:

Sonuç gerçekten büyüleyici ve muazzam... Ortada parlayan Polaris ve çevresindeki yoğun tozlar.

Bu görüntü için kullandığım ekipmanlar:

Gövde: Fujifilm X-S20.

Lens: Viltrox 56mm f/1.7 (optiği en optimal seviyede kullanmak adına f/2.8'e kıstım).

Takip sistemi: Sky-Watcher Star Adventurer 2i Pro paketi ve ball head.

Pozlama ve ayarlar: Her biri 240 sn yani 4 dakika karelerden toplam 3 saat pozlama, 640 ISO, elle manuel dithering.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…