Laptop bataryası nasıl daha iyi kullanılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Emre.py
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 339
  • Etiketler Etiketler
    iyi nasıl

Emre.py 5

Üstün
Makaleler
1
Yer
Adana
Laptopumu kullandığım 1,5 yılda, %90 oranında şarjda kullandım. Biraz hata ettiğimi düşünüyorum. Bataryayı ömür olarak nasıl daha iyi kullanabilirim?

Eger laptop destekliyorsa sarji %80 seviyesinde tut. Bir kac haftada bir sarji %20 ye dusurecek kadar pilden kullan.

Her leptopta olmamakla birlikte pili maksimum %80'e kadar doldurmanızı sağlayan bir ayar var hocam. Mümkünse onu açın.

Yine benzer bir şekilde %20'nin altına düşürmemeye çalışın.

Ayrıca şu anki pil sağlığınızı da cmd'yi açıp

powercfg /batteryreport

Komutunu yazarak öğrenebilirsiniz. Size bir dosya oluşturacak genelde konumu C://[Kullaniciadi]/batterreport.html şeklinde oluyor. Oradaki maksimum batarya kapasitesi ve nominal kapasiteyi kıyaslayarak yüzdesel bir hesap yapabilirsiniz. Ya da o kısmı buraya atın ben de yapabilirim.

Design Capacity
Full Charge Capacity

Bu iki kısmı atmanız yeterli.

Pil sağlığınıza bakıp pil değişimi gerekip gerekmediği hakkında bir karara da varabilirsiniz. Eğer garantisi devam ediyorsa pil değişimi için servise yollamak mantıklı olabilir.

Onun dışında batarya kısmını fazla ısıtmamak, sürekli şarjda tutmamak, mümkünse akım korumalı bir priz kullanmak hem pil sağlığı hem de leptobun genel durumu için iyi olabilir.

Son olarak eğer uzun bir süre kullanmamayı düşünüyorsanız belli bir düzeyde şarj edip (%80 gibi) öyle kapalı bırakmanız iyi olur. Ne çok doldurmak ne de boş bırakmak pek sağlıklı değil.

Laptopumu kullandığım 1,5 yılda, %90 oranında şarjda kullandım. Biraz hata ettiğimi düşünüyorum. Bataryayı ömür olarak nasıl daha iyi kullanabilirim?

İmzanızdaki laptopu kullanıyorsanız HP battery optimizer ile pil ömrünü koruyor. Yeni üst modellerde yüzde olarak sabitleme geri geldi ancak eski ve çoğu modellerinde kendisi ayarlıyor. Açık olup olmadığından emin olmak için BIOS menüsünden bakabilirsiniz.

Oyun oynuyor musun laptop ile?
Evet, genelde kasaymış gibi kullandığım için sormak istedim.
Eger laptop destekliyorsa sarji %80 seviyesinde tut. Bir kac haftada bir sarji %20 ye dusurecek kadar pilden kullan.
Tamamdır, teşekkürler.
Birazdan deneyeyim. Teşekkürler.
Bu ayar galiba açıktı. Tekrar kontrol ederim.

%80 sınırlama batarya ömrüne etki etse de asıl sorun uzun süre yüksek sıcaklıkta maruz kalması. Laptoplar bu yüzden oyun bilgisayarı olamaz diyenlere son yıllarda hak vermeye başladım. O batarya zamanla ölüyor.

Bu ayar galiba açıktı. Tekrar kontrol ederim.

HP Support asistant kuruluysa orada da gözükür. Enable/Not activated yazıyorsa pil korumanın açık olduğunu ancak korumaya gerek olmadığını gösterir. Genelde düşük pil devrinde yazar. Enabled/Activated yazıyorsa pil korumanın açık ve korumanın aktif olduğunu gösterir. Zaten pil kapasitesi daha az gözüküyor bu yüzden. Yani %100 gösterir ama benim modelde 71 whr yerine 64 whr pil kapasitesinde gözükmekte.

Stand ile yüksekte tutmak lazım. Pil sıcaklığı 40 dereceleri geçmiyor bu şekilde. Aktif olarak kullanılmayan pil daha hızlı ölüyor. Oyun laptoplarında adaptör yetse dahi pilden yiyebiliyor bazen. 330 döngümün yüzde 70ini oluşturuyor.

Aynen öyle zamanında bazilarina anlatamadim bataryaları 64wh geldiğinde sorunlu sanıp iade etmeye çalışanlar oldu.Pilde oyun oynamaya çalışırken başta idare eder performans sergiliyor bir müddet sonra-batarya isininca- onu da veremiyor.

Support Asistant üzerinden pil denetimi yapıyorum ama burada ki gibi detaylı çıkmıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…