Merhaba, öncelikle kolay gelsin.
Yaklaşık 4–5 yıldır kullandığım Casper G770 model bir dizüstü bilgisayarım var. Cihazı aldığım günden beri ısınma problemi yaşıyorum ve denemediğim yöntem kalmadı. Bilgisayarın donanım özellikleri Intel i5 9300H işlemci ve GTX 1650 ekran kartı. Fanlar temiz, termal bakımlar düzenli yapıldı; hatta bir dönem soğutmayı iyileştirmek için sıvı metal bile kullandım. Buna rağmen sorun tam olarak çözülmedi.
Zamanla fark ettim ki problem donanımsal parçalardan çok yazılımla, daha doğrusu fabrika çıkışlı voltaj ayarlarıyla ilgili. Firma, silicon lottery denilen durumdan dolayı, en düşük performanslı işlemcilerin bile stabil çalışabilmesi için cihazları olması gerekenden daha yüksek voltajla piyasaya sürmüş. Ancak gerçek şu ki, birçok işlemci daha düşük voltajlarda hem daha serin hem de daha verimli çalışabiliyor.
Bu noktada undervolt işlemi devreye giriyor. Biraz uğraşarak kendi cihazımda undervolt uyguladım. Normalde 90–95 °C aralığında çalışan işlemcim, şu anda 70 °C'nin üzerine neredeyse hiç çıkmıyor. Performans kaybı ise yok denecek kadar az; yalnızca 1–2 FPS civarında. Saat hızında yaklaşık 0.80 GHz düşüş var ama oyun senaryosunda işlemci zaten ısıdan dolayı kendini kısıtladığı için, pratikte performans farkı hissedilmiyor. Aksine, işlemci serin kaldığı için daha stabil ve sürdürülebilir bir performans sağlanıyor.
Bu uygulamanın bir diğer büyük avantajı da anakart ve VRM sağlığını koruması. Benim anakartım, bu yüksek ısı ve voltaj yüzünden iki kez yandı. Bu yüzden bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum ve insanların aynı sorunları yaşamaması için farkındalık oluşturmak istiyorum.
Eğer bu konuda bir bilgilendirici video yaparsanız gerçekten çok sevinirim. Hem laptop kullanıcılarına ciddi anlamda yardımcı olur hem de cihazların ömrünü uzatabilecek çok etkili bir yöntemi daha fazla kişi öğrenmiş olur.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.