Çöpte görsek almayacağımız CRT monitörün performansına bak, gerçekten şaşırtıcı...

Teknolojiyi seviyorum. :)

Eskiden her şey daha netti. Half life CS Stalker vs olsun aklımda hep keskin olarak kaldılar. Bugün hem teknolojiler blur yapıyor hem de oyunların kendi blurlu anti aliasingten ve oyun geliştiricilerinin önemsememsinden dolayı.

Eskiden her şey daha netti. Half life CS Staler vs olsun aklımda hep keskin olarak kaldılar. Bugün hem teknolojiler blur yapıyor hem de oyunların kendi blurlu anti aliasingten ve oyun geliştiricilerinin önemsememsinden dolayı.
Fark etmişsinizdir eskiden oynadığınız oyunlar gözünüze daha net gelirdi hatta eski oyunları daha net hatırlarsınız fakat onları yükleyip tekrar oynadığınız zaman çok kötü gelirler gözünüze bunun sebebi tamamen bu işte CRT monitörler doğası gereği her çözünürlüğü yerel olabilirdi düşük çözünürlüklerde kayıp olmadan oldukça net yansıtırdı 640x480 çözünürlüğü bile 1080p den öte gösterebilirdi bu yüzden eski oyunlar çok daha güzel gözükür ve tepkisel şekilde oynanırdı. ben hala half life gibi oyunları crt üzerinden oynuyorum hiçbir lcd bununla yarışamıyor evde 360hz ips ve 4k monitörüm var yine de crt'yi bırakamıyorum.

Çöpte görsek almayacağımız CRT monitörün performansına bak, gerçekten şaşırtıcı...

Teknolojiyi seviyorum. :)
Doğru CRT'lerin avantajlarını say say bitmez (derin siyahlar oled gibi) 0ms tepki süresi her çözünürlüğü yerel verebilmesi doğal renkler ışık sızması crosstalk gibi sorunların olmayışı her şeyi ile mükemmel monitörlerdi fakat lcd ile downgrade yedik 20 yıl boyunca..

Fark etmişsinizdir eskiden oynadığınız oyunlar gözünüze daha net gelirdi hatta eski oyunları daha net hatırlarsınız fakat onları yükleyip tekrar oynadığınız zaman çok kötü gelirler gözünüze bunun sebebi tamamen bu işte CRT monitörler doğası gereği her çözünürlüğü yerel olabilirdi düşük çözünürlüklerde kayıp olmadan oldukça net yansıtırdı 640x480 çözünürlüğü bile 1080p den öte gösterebilirdi bu yüzden eski oyunlar çok daha güzel gözükür ve tepkisel şekilde oynanırdı. ben hala half life gibi oyunları crt üzerinden oynuyorum hiçbir lcd bununla yarışamıyor evde 360hz ips ve 4k monitörüm var yine de crt'yi bırakamıyorum.

Doğru CRT'lerin avantajlarını say say bitmez (derin siyahlar oled gibi) 0ms tepki süresi her çözünürlüğü yerel verebilmesi doğal renkler ışık sızması crosstalk gibi sorunların olmayışı her şeyi ile mükemmel monitörlerdi fakat lcd ile downgrade yedik 20 yıl boyunca..
CRT teknolojisinin neden kenara atıldığını araştırmak lazım aslında, yani demek ki günümüz teknolojisinden bir eksiği var ki kenara atıldı.

CRT teknolojisinin neden kenara atıldığını araştırmak lazım aslında, yani demek ki günümüz teknolojisinden bir eksiği var ki kenara atıldı.
Yabancılar bunu tartışmıştı fakat CRT'nin bitmesin sebebleri arasında ağır olması fazla güç çekmesi ve üretim karmaşıklığı nakliye ücretleri gibi problemleri vardı yani kimse performansı kötü diye crt'yi atmadı ve insanlar ince ekranları seviyordu bu yüzden lcd monitörler çok hızlı tuttu 2006 yılında crt monitörler bir anda yok oldu. çok kaliteli crt'ler vardı 2000'li yılların başlarında 2304x1440p çözünürlükte çalışan crt monitörler bile vardı ilk çıkan lcd monitörler o kadar kötüydü ki 768p zor verirdi 20-30ms gibi tepki süresine ve kötü görüş alanına sahipti. sene oldu 2024 hala lcd ve oled monitörler crt'nin performansını yakalamaya çalışıyor. yani crt hiç bitmemiş olsaydı günümüze kadar geliştirilseydi neler olurdu tahmin edemiyorum. 2000 yıllarında crtler 200+hz yapıyordu lcd'ler ise son 3-5 senedir 60hz'yi terk etmeye başladı adam akıllı.
1725051325840.webp

LCD ve CRT monitörle ghosting testi yaptım. LCD'nin ne kadar kötü CRT'nin ne kadar iyi teknoloji olduğunu hatırlatmak amacıyla böyle bir karşılaştırma yaptım, iyi seyirler.

Ah bu monitör bende de vardı çok kalite bir şeydi. VGA kablosu kopunca kaldırdım. :(

Yabancılar bunu tartışmıştı fakat CRT'nin bitmesin sebebleri arasında ağır olması fazla güç çekmesi ve üretim karmaşıklığı nakliye ücretleri gibi problemleri vardı yani kimse performansı kötü diye CRT'yi atmadı ve insanlar ince ekranları seviyordu bu yüzden LCD monitörler çok hızlı tuttu 2006 yılında CRT monitörler bir anda yok oldu. Çok kaliteli CRT'ler vardı 2000'li yılların başlarında 2304x1440p çözünürlükte çalışan CRT monitörler bile vardı ilk çıkan LCD monitörler o kadar kötüydü ki 768p zor verirdi 20-30ms gibi tepki süresine ve kötü görüş alanına sahipti. Sene oldu 2024 hala LCD ve OLED monitörler CRT'nin performansını yakalamaya çalışıyor. Yani CRT hiç bitmemiş olsaydı günümüze kadar geliştirilseydi neler olurdu tahmin edemiyorum. 2000 yıllarında crtler 200+Hz yapıyordu LCD'ler ise son 3-5 senedir 60Hz'yi terk etmeye başladı adamakıllı.Eki Görüntüle 79179

Maalesef üretim maliyeti ve enerji muhabbeti bu tür şeylerde çok önemli bir etken oluyor, anlıyoruz ki, evet CRT çok iyi bir görüntü veriyor fakat bunun hem kullanıcı seviyesinde maliyeti hem üretim maliyeti, hem de ergonomi devreye girince yok olması gayet normal gibi görünüyor.

Ve bu dünyada oyun oynadığım hiçbir günü 2011 yılında evde CRT monitör üzerinden oynadığım Half-Life 2 gününe değişmezdim... İlk yarım saatte "nasıl lan?" demiştim görüntü kalitesine.

Maalesef üretim maliyeti ve enerji muhabbeti bu tür şeylerde çok önemli bir etken oluyor, anlıyoruz ki, evet CRT çok iyi bir görüntü veriyor fakat bunun hem kullanıcı seviyesinde maliyeti hem üretim maliyeti, hem de ergonomi devreye girince yok olması gayet normal gibi görünüyor.

Ve bu dünyada oyun oynadığım hiçbir günü 2011 yılında evde CRT monitör üzerinden oynadığım Half-Life 2 gününe değişmezdim... İlk yarım saatte "nasıl lan?" demiştim görüntü kalitesine.
CRT'lerin görüntü kalitesi inanılmazdı ve çok kaliteli crt monitörleri görmediniz daha, mesela görselde bıraktığım sony trinitron gdm fw900 24inc 16:10 en boya sahip en keskin crt monitörlerinden birisidir 4K'ya kadar çıkıyor. Türkiye de bulması aşırı zordur 2010'lu yıllarda 1-2 kere denk gelmiştim bir daha asla görmedim ebay gibi yerlerde de 12 bin dolar civarına satılıyor..

1725051894516.webp

eski oyunların lcd ve crt ile karşılaştırması:
1725052100632.webp