Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Aldığım Lenovo G500 laptopa Windows kurulumunu tamamladım ve ilk birkaç denemede, işletim sisteminin kendi yüklediği sürücülerle sorun yaşamadan açıldı.

Görev Yöneticisi’nde “R5 M200 / HD 8500M Series” şeklinde 2 GB VRAM’li bir ekran kartı göründü. GPU-Z ile aynı bilgiyi doğruladım. AMD’nin kendi sitesinden indirdiğim resmi sürücüyü kurmaya çalıştığımda ise sistem kurulumun sonuna gelmeden dondu ve yeniden başlatıldıktan sonra Windows bir daha açılmadı.

Bunun üzerine birkaç kez Windows’u baştan kurup sorunu işlemciye yordum. Üçüncü kez, modlu bir Windows 10 kurulumunda tekrar denediğimde sorunun yalnızca sürücü kurulumu sırasında ortaya çıktığını anladım. BIOS’a girip grafik modunu “UMA ONLY” olarak ayarladığımda bile açılmayan işletim sistemi sorunsuz açıldı.

Sorunun özü şu: Sürücü kurulumu başlarken kurulum tamamlanmadan sistem tamamen kilitleniyor, güç düğmesine basıp zorla kapatınca bir sonraki açılışta Windows, kullanıcı adı ekranındaki dönen yükleme simgesinde takılıp kalıyordu. Ancak “UMA ONLY” moddayken bu donma yaşanmıyor. Üstelik Görev Yöneticisi’nde Windows’un kendi sürücüsüyle tanıttığı ekran kartı boşta %0 kullanımda görünürken hâlâ 60 °C civarında ısınıyor.

Acaba aşırı ısınma mı bu kararsızlığa yol açıyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Harici GPU bozuk. Geçmiş olsun. AMD laptop GPU'larda sık yaşan bir sorun. Ben yine de konuya daha iyi çözüm getirecek olan AMD destek timini çağırıyorum.

@Nevermore @DarthVader @Valerys @Peganeo @killsgangmember @maes @Daffy Duck @2254 @yusakaraa @UmutMelihAkyol @Zeitnot @13021 @dalmatianpelican @Stormweaver @6GB @EfeA @14925 @Lara Croft @8898 @Xitana @deadfellow @Valerys @The Man From Earth

Teknik açıklaması: Bir donanımı devreye alan şey, sürücüdür. Sürücü olmazsa o donanım çalışmaz. Sürücüsüz çalışan donanımların bile içinde bir sürücü vardır: Firmware. Sürücüyü kurunca GPU devreye giriyor ama bozuk olduğu için sistem kararsızlaşıyor ve kapanıyor/BSOD veriyor.

Harici GPU bozuk. Geçmiş olsun. AMD laptop GPU'larda sık yaşan bir sorun. Ben yine de konuya daha iyi çözüm getirecek olan AMD destek timini çağırıyorum.

@Nevermore @DarthVader @Valerys @Peganeo @killsgangmember @maes @Daffy Duck @2254 @yusakaraa @UmutMelihAkyol @Zeitnot @13021 @dalmatianpelican @Stormweaver @6GB @EfeA @14925 @Lara Croft @8898 @Xitana @deadfellow @Valerys @The Man From Earth

Teknik açıklaması: Bir donanımı devreye alan şey, sürücüdür. Sürücü olmazsa o donanım çalışmaz. Sürücüsüz çalışan donanımların bile içinde bir sürücü vardır: Firmware. Sürücüyü kurunca GPU devreye giriyor ama bozuk olduğu için sistem kararsızlaşıyor ve kapanıyor/BSOD veriyor.

Abi öncelikle görev yöneticisinde kartı görmeyi başardım. Var olan en güncel driver CSM gerektiriyorsa ve benim BIOS'umda yoksa bu sebebiyet verebilir mi? Çünkü eğer chip bozuk olsaydı bence sıcaklığını göremezdim. Sürekli tekrardan format attığım için işlemciyi ısındırıp dolayısıyla ekran kartını da ısındırmış olabilirim. Şimdilik aklımda UMA Only açıkken baştan sistem kurup sabah tamamen bilgisayar soğuduğu zaman AMD'yi aktiflemeyi düşünüyorum. Bu sayede birkaç dakikalık ısınma payı olacak. Driver kurmayınca bir çalışma sorunu olmuyor. Windows kendi kurunca da bir sorun olmuyor.

• CSM ile uzaktan yakından hiçbir alakası yok.
  • Aygıt yöneticisinde görmesi bozuk olmadığı anlamına gelmez.
  • Windows hangi sürümü kuruyor?

Sanırım 2016 sürümü falandı. İnanın dikkat etmedim Recep abi. Zaten Legacy Boot hariç çalışmıyor. UEFI Windows kurdum direkt çalışmıyor.

@Recep Baltaş, abi GPU'yu çalıştırmayı başardım. 2020 driverı yüklemiş.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dosya Ekleri

• IMG_20250715_004404_290.webp
    IMG_20250715_004404_290.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 49