Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Merhaba. Dizüstü bilgisayarımda bir sorun var. 2 durum yaşıyorum: 1. Durum - Yeniden başlatma
Bilgisayar kendini bazen yeniden başlatıyor ve yeniden başlattığında anakarta gömülü olan 4 GB RAM aslında yokmuş gibi görünüyor.
Sadece harici 8 GB RAM ile çalışıyor. Ama bu durum her zaman olmuyor. Yeniden başlattığı zamanlarda bazen 4 GB RAM'i görüyor bazen ise görmüyor.
Bunun için daha önce tamirciye gittim ve gömülü RAM'in beslemelerini değiştirdi. Normalde 5 dakika dahi kullansam kendini yeniden başlatan bilgisayar, bu değişimden sonra artık sorun çıkarmamaya başlamıştı. Ancak bu sorun tekrar başladı.
2. Durum - Siyah ekran
Yine bazen bir anda ekran gidiyor ve fanlar son hızda çalışmaya başlıyor. İşlemci sıcaklığında bir problem yok ve bilgisayar yeni temizlendi. Dolayısıyla sıcaklık ile ilgili bir problemimiz yok.
İşletim sistemi: Windows 10 Pro ve Ubuntu 22.04 yüklü. Sorunu her ikisinde de yaşıyorum. Yalnızca Windows'ta yaşarsam mavi ekran veriyor ve her seferinde başka bir hata kodu ile karşılaşıyorum.
Biraz araştırdım sizin için. Aslında 2 sorun da RAM kaynaklı bence. Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 modelinde 4 GB RAM anakarta lehimlidir (LPDDR4) ve buna ek olarak bir SO-DIMM yuvası üzerinden RAM genişletilebilir. Sizde toplamda 12 GB RAM görünüyor: 4 GB onboard + 8 GB harici. Ancak sistemin gömülü RAM’i bazen görmemesi ve sistemin kendini yeniden başlatması bana sorarsanız gömülü RAM çevresinde lehim çatlağı nedeniyle olabilir. Bu zaten iki sorunu da açıklar. Tamirci beslemeleri değiştirdi demişsiniz, çok sağlıklı yapmamış olabilir.