Lenovo LOQ 15 laptopta ghosting ve göz yorgunluğu sorunu

alestaaTo

Uzman
Yaklaşık bir süredir kullandığım laptopumda ekran kaynaklı ciddi bir ghosting (hareket bulanıklığı / iz bırakma) ve buna bağlı göz yorgunluğu sorunu yaşıyorum. Özellikle hızlı kamera hareketlerinde ve oyunlarda durum çok rahatsız edici hale geliyor.

Cihaz bilgileri:
  • Model: Lenovo LOQ 15
  • Ekran: 15.6” IPS, 1920×1080, 144Hz
(Panel: BOE NE156FHM-NX3 / BOE0AE3)
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop
  • CPU: Intel i7-13620H
  • MUX Switch: Hibrit / NVIDIA modu mevcut

Sorunlar:
  • Ghosting özellikle koyu sahnelerde ve hızlı hareketlerde çok belirgin
  • Uzun kullanımda göz yanması, baş ağrısı, odak kaybı oluşuyor
  • G-SYNC açıkken:
  • Menü geçişlerinde ve imleç hareketlerinde takılma hissi
  • Görüntü akıcılığı bozuluyor
  • G-SYNC kapatıldığında bazı durumlarda daha stabil ama ghosting yine mevcut

Denediğim şeyler:
  • NVIDIA sürücülerini DDU ile temiz kurulum
  • Farklı NVIDIA Control Panel ayarları (Low Latency, V-Sync açık/kapalı denemeleri)
  • FPS’yi 120-144 civarında sabitleme
  • Windows renk / HDR kapalı
  • Lenovo Vantage farklı performans & termal modları

Buna rağmen panelin tepki süresinin yavaş olduğu hissi devam ediyor. TestUFO gibi sitelerde de ghosting net şekilde görülebiliyor.

Asıl sormak istediğim:
  • Bu paneli yazılımsal olarak daha tolere edilebilir hale getirmek mümkün mü?
  • Önerilen NVIDIA ayarları?
  • G-SYNC mi kapalı kalmalı?
  • FPS – Hz dengesi için ideal senaryo?
  • Renk, parlaklık, kontrast ayarlarıyla göz yorgunluğu azaltılabilir mi?
  • Benzer paneli kullanan olup işe yarayan ayar bulabildi mi?

Donanımsal bir sınırlama olduğunun farkındayım ama en azından kullanım konforum biraz artsın istiyorum. Deneyimi veya önerisi olan herkese şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam Lenovo Vantage uygulamasında, genellikle GPU Overclock veya ekran ayarları kısmında Overdrive (bazen response Time diye geçer) seçeneği olması lazım.
Bunu açarsan piksellere giden voltajı artırıp daha hızlı renk değiştirmelerini sağlıyor. Lâkin bunu açınca ghosting azalır fakat bu sefer de ınverse ghosting dediğimiz, nesnelerin etrafında beyaz çizgiler oluşmaya başlayabilir. Deneyip gözüne hangisinin daha az battığına karar vermen lazım. Bence beyaz hare, bulanıklıktan iyidir.

Ekstra Windows'taki gece Işığını da hafif açmak mavi ışığı kırdığı için izlerin gözü tırmalamasını bi nebze azaltıyor, bi dene istersen.

Bu siteden ghosting testi yaparken videoya alın ve videoyu buraya atın.

Hocam öncelikle dışarıdaydım mesajlarınızı şimdi gördüm sağ olun OverDrive ne yazık ki benim laptop modelimde yok onu çok aradım da desteklemiyor maalesef ama GPU overclock mevcut ihtiyaca göre açıyordum ne denli iş görür bilmiyorum panel kodumu internette aratırsanız 45% NTSC zayıf bir panel olduğunu görebilirsiniz.

Bu siteden ghosting testi yaparken videoya alın ve videoyu buraya atın.
Merhaba hocam dediğiniz testi atıyorum ek olarak bu konuya ilişkin uzun bir durum var gerekirse onu da anlatırım

Video :

Dosya Ekleri

• IMG_1610.webp
    5,7 MB · Görüntüleme: 66
Son düzenleme:

Hocam panelde çok bariz dediğiniz gibi ghosting var görseldeki UFO'nun yanına bakarak anlayabilirsiniz gölgelenme var bariz şekilde. Servise verseniz pek bir şey yapabileceklerini sanmıyorum doğrusu, bilgisayarın uygulamasında monitör ayarları varsa belki onu değiştirerek bir miktar azaltabilirsiniz. Ve durumu anlatabilirsiniz yardımcı olurum elimden geldiğince.

Anlatıyorum hocam kısaca özetleyeyim yurt dışında okuyorum cihazı bir süre kullandıktan sonra sorunu hissetmeye başladım teknik destekle görüştüm format bile attılar yazılımsal değil donanımsal servise gönderin dediler yurda döndüğüm gün satın aldığım mağaza aracılığı ile servise yolladım. İlk ekran panel değişimi yapıldı ancak sorun devam etti ardından iade değişim talebiyle tekrar yolladım bu sefer benim onayımı bile almadan bakım yapıldı diye formatlayıp geri yolladılar, bu olaylar geçtiğimiz yaz yaşandı, şu anda hakem heyetine vermiştim o süreci bekliyoruz son safhalara geldik gibi bilirkişi cihazı inceledi bir aya rapor hazırlayacağım karar çıkınca iade alırsınız dediler bende artık cihazı gerçekten ekranından dolayı doğru dürüst kullanamıyorum şu süreç bitene kadar en azından ekranı biraz gözümü ağrıtmasını azaltacak şekilde optimize edeyim istedim durum bu hocam.

Ghosting durumu normal. Cihazın Gray To Gray gecikme süresi inanılmaz kötü.

19.136 ms + 23.175 ms yani yaklaşık 42.3 ms gibi bir gecikme değeri sunmuş %50 Gray To Gray olarak (BOE NE156FHM-NX9, sizin panelle aynı aileden).

Lenovo Vantage uygulamasına girip System Tools kısmından şu seçeneğe gelebilir misin?

E-Sport kısmına tıkladıktan sonra karşına böyle bir ekran gelecek:

"Dynamic Response Time" bölümünü Off yerine On yapın, gecikme süresini azaltmada yardımcı oluyor.

Öncelikle geçmiş olsun hocam böyle mağduriyetler nadir de olsa her marka da yaşanabiliyor umarım iade alabilirsiniz, panel bariz sorunlu evet, şu ana kadar gördüğüm en kötü ghosting sonucu olabilir felaket bir ghosting var panelinizde, uygulamalı olarak söyleyebileceğim göz ağrıtmasını önleyici optimize ayarı yok maalesef belki bilen vardır yazar konuya.

Hocam cihazınızın modeli nedir ve o grafiği nereden açtınız onları söyleyebilir misiniz? Ek olarak cihazımda e sports kısmı yok aslına bakarsanız bu konuyu ilk kez açmıyorum hesabımda bu laptopla ilgili pek çok konu görebilirsiniz. Dedğim gibi LOQ 15 ırh8 kullanıyorum sizinkisi nedir mwrak ediyorum e sports gibi bir seçenek yok bende.

Çok teşekkürler dediğim gibi uzun zamandır hakem heyetine de başvurarak bu işin takibindeyim iade alırım umarım.

Cihaz benim değil, modeli ise LOQ 15IRX9 görselde yazdığı gibi. Görseli bir videodan aldım. E-Sport kısmı ise belirli bir ülkeye özel büyük ihtimal, yurt dışındaki çoğu kullanıcıda aynı dönüşü veriyordu (LOQ 15IRX9 kullanmalarına rağmen).

Duruma gelirsek dediğim gibi ghosting durumu normal, bizzat panelinizin gecikme süresi testi:

Burada da 37.7 ms almış (GtG metodu ile, ISO / Rigol ile ölçüldüğünde farklılık gösterebilir).

Şu rehbere bir göz atın (G-Sync ve V-Sync kısımlarına değinmiş sadece fakat işe yarayabilir):

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…