EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
  • Anakart: Lenovo LOQ 15IRX10
  • İşlemci: i7 13650HX
  • Ekran Kartı: RTX 5060 100W
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Bugün arkada hiçbir oyun açık değilken, sadece Brave tarayıcısında gezinirken sistem bir anda donup siyah ekran verdi. İlk çökmede DPC_WATCHDOG_VIOLATION hatası yazıyordu, çok umursamadım. Ancak birkaç saat sonra bu kez VIDEO_TDR_FAILURE hatasıyla tekrar siyah ekran alınca NVIDIA ekran kartı sürücüsünü 577'den en güncel sürüm 591'e temiz kurulum yaparak güncelledim.

Sürücü değişince sorun düzelir diye düşündüm fakat temiz kurulumdan yaklaşık 10 dakika sonra yine Brave'de gezinirken aynı VIDEO_TDR_FAILURE hatasıyla tekrar siyah ekran verdi. Sorunun oyunlarda değil de Brave'de, YouTube izlerken ya da normal gezinirken ortaya çıkması açıkçası çok tuhafıma gitti. Ekran kartında mı sorun var yoksa Brave mi bozuk?

@Recep Baltaş @Dümdüz

3 Minidump linki.

Son düzenleme:
Selamlar,

Arkada oyun açık değilken, sadece Brave'de gezinirken sistemin çökmesi genelde kullanıcıları direkt harici ekran kartına yani sendeki NVIDIA'ya yönlendiriyor. Ancak paylaştığınız minidump dosyalarındaki hatalar (VIDEO_TDR_FAILURE ve STATUS_INSUFFICIENT_RESOURCES) klasik bir NVIDIA arızası değil.

Dump dosyalarındaki asıl suçlu "igdkmdn64.sys" yani Intel Iris Xe iGPU sürücüsü gibi görünüyor. Brave video izlerken veya sayfaları renderlarken donanım ivmelendirmesi için Intel iGPU'yu kullanıyor. Sürücü kaynak tahsis edemeyince (memory allocation/power state bug) sistem TDR hatasına düşüp kilitleniyor. Zaten araştırdığınızda da denk geleceksiniz yabancı forumlarda ve Reddit'te bu LOQ/Legion modellerinde sıkça yaşanan bir durum.

Sorunun iGPU'dan kaynaklandığını %100 teyit etmek için şunu deneyebiliriz:
  1. Brave'de adres çubuğuna brave://settings/system yazın.
  2. "Kullanılabilir olduğunda donanım hızlandırmayı kullan" seçeneğini kapatın.
  3. Tarayıcıyı yeniden başlatıp sistemi test edin. Çökmeler durursa sorunun kaynağı budur.

Baktık ki düzelmedi şunu yapmanız gerekecek:
Intel'in kendi sitesindeki jenerik sürücüler ile Lenovo'nun anakart güç yönetimi genelde çakışıyor. Çözüm basit: Lenovo'nun optimize ettiği sürücüye dönmek.
  1. Lenovo'nun kendi destek sayfasından cihazınıza uygun Intel VGA sürücüsünü indirin ancak kurmayın.
  2. Daha sonrasında DDU indirin ve güvenli modda GPU markasını Intel seçerek Intel sürücülerini kaldırın. Videosu da bulunuyor:

3. Sistem normal açıldığında internet bağlantısını kesin ki Windows Update araya girip kendi sürücüsünü kurmasın. Daha sonrasında indirdiğiniz Lenovo OEM Intel sürücüsünü kurun.

Eğer laptop sürekli prizde kullanılıyorsa alternatif olarak iGPU'yu tamamen devreden çıkarıp tüm yükü RTX 5060'a vermeyi deneyebilirsiniz. Bu sorunu muhtemelen kökten atlar ancak pil ömrüne etkisi olabilir. Bunu da yanılmıyorsam Lenovo Vantage uygulamasında "GPU Çalışma Modu" özelliğini "dGPU Mode"a çekerek yani sadece harici ekran kartı olarak güncelleyerek yapıyorduk. Sonrasında sistemi yeniden başlatmanız gerekiyor.

Son düzenleme:
@Barış, yanıtınız için çok sağ olun hocam. Şunu eklemek istiyorum: Dün bir kez daha mavi ekran aldım. Dün aldığım bu son mavi ekran ve paylaştığım üç mavi ekrandan ikincisi hep şu durumda oldu: Kullandığım iki monitörden biri açık, diğeri uyku modundayken fare ya da klavye ile etkileşime girip birinci monitör uyandığında sistem afallayıp çöktü. Ya monitör uyanır uyanmaz çöktü ya da uyandıktan yaklaşık 10 saniye sonra çöktü. O sırada sadece Brave açıktı. Ama kalan diğer 2 tane mavi ekran sorunu iki monitör de açık ve sakin şekilde brave de gezip video izlerken olmuştu.

Bu arada dün bu son mavi ekrandan sonra donanım hızlandırmayı kapattım. Laptop zaten only dGPU modundaydı (tabii Legion Space düzgün çalışıyorsa). Ekran kartını hibrit moda aldım ve donanım hızlandırmayı kapattıktan sonra bir sorun çıkmadı. Birinci monitörü uyutup tekrar uyandırma testleri yaptım, bu sefer sorun yaşanmadı.

Umarım sorun çözülmüştür. Çünkü birkaç konu önce aynı modele sahip bir arkadaşın benzer mavi ekranlar aldığını, hatta benden birkaç tane fazla mavi ekran sonrası laptopunun bozulduğunu gördüm. Umarım benimki sadece bir sürücü uyumsuzluğudur.

@EmirhanRadicus, Power State Failure tabanlı bir sürücü çakışması yaşanıyor o halde. Sistem "Only dGPU" modundayken, ikinci monitör uykuya daldığında NVIDIA kartı da düşük güç moduna geçiyor. Fareyi oynattığınızda Windows, NVIDIA sürücüsüne "Uyan ve görüntüyü ver" gibi bibr komut gönderiyor. Eğer sürücü Windows'un beklediği o milisaniyelik sürede yanıt veremezse, Windows "ekran kartı bozuldu" sanıp VIDEO_TDR_FAILURE basarak sistemi korumaya alıyor.

Hibrit modda masaüstü yönetimi Intel iGPU üzerinde. Monitör uyandığında yük Intel üzerinde oluyor ve NVIDIA arkadan daha sakin bir şekilde uyanabiliyor. Donanım hızlandırmayı da kapattığınız için tarayıcı artık GPU'ya anlık ağır yükler bindirmiyor.

Bahsettiğiniz diğer arkadaşın laptopunun bozulması muhtemelen bu yazılımsal kilitlenmelerin yarattığı voltaj dengesizliğinden veya zaten fabrikasyon kusurlu bir çipten kaynaklıdır. Mavi ekran bir sonuçtur, sebep değildir. Hatta mavi ekran sistemi korur diyebiliriz. Sizin durumunuz %99 yazılımsal görünüyor çünkü donanım hızlandırmayı kapatınca sistemin stabil hale gelmesi donanımın sağlam olduğunu ama komutları işlerken kafasının karıştığını kanıtlıyor.

Sistem şu an stabilse böyle kalsın ellemeyin. Donanım hızlandırmanın kapalı olması size tarayıcıda çok büyük bir performans kaybı yaşatmaz. Eğer tekrar Only dGPU moduna geçmek istiyorsanız, NVIDIA sitesinden "Studio Driver" (Game Ready değil) indirip temiz kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Studio sürücüleri bu tür uyku/uyanma senaryolarında çok daha stabil oluyor.

Son düzenleme: