Linux Dağıtım Önerisi

Debian bence yeni başlayan için daha zor. Non-free yansıda telefonu bağlandığımda dosyaları görmek için gerekli yazılım eksikti mesela (birkaç yıl oldu), böyle bazı küçük şeyleri elle kurman gerekebilir uğraştırıcıdır. Sid kullanmazsan bazı paketleri çok eskidir, Kernel'in kötü denk geldiği bir sürümse paketler ona uydurmak için yamalı bohça gibidir vs vs.

Debian'ı güncelleme yapmayı sevmeyen biriyseniz. Ayrıca stabil ve masaüstü çeşitliliği olan bir dağıtım arıyorsanız tercih edebilirsiniz.

Debian her 2 yılda bir güncelleme alıyor, ama kendi paketleri arada güvenlik güncellemeleri alıyor. Ayrıca her Debian'ın sürümü 5 yıl destek alıyor. Eğer güncel program isterseniz, 2 yılın sonunda programlar eski kalabiliyor. O yüzden Flatpak paketi kurup güncel programlar kullanabilirsiniz.

Çoğu şey yüklü gelmediğinden kendiniz kurmanız lazım olabiliyor, Mint ile gelen bazı kolaylıklar bulunmamakta.

Non-free şeyleri Debian 12'de varsayılan olarak dahil etmeye başladılar diye biliyorum.

Son düzenleme:
Non-free varyant her zaman vardı, ana sürümü ona benzettilerse bilmiyorum ama demek istediğim yalınlık adına onda bile bazı donatıların yeni kullanıcıyı şoke edecek şekilde isteğe bağlı bırakılmasıydı. Sonuç olarak boşta 200MB civarı RAM kullanımı olan bir sistem veriyordu ama yabii

@NoobSolid26
Windows'da güncellemeler sıkıntılı olduğu için, bilgisayarlarda güncelleme yapmayı oldum olası hiç sevmemişimdir.

Araştırdığım kadarıyla çoğu programın Fedora'ya kurulmadığını okudum. Örnek vermek gerekirse, VLC
Ayriyeten Fedora'nın deposu 35.000 Debian'ın 60.000 diye görmüştüm.

Ben de açıkçası fazla kullanmadım, 12. sürümü 2-3 gün live USB olarak KDE sürümüne bakmıştım. Pek bir problem görmemiştim.

VLC'yi ben Fedora'da kullandım diye hatırlıyorum sanki, yanlışın olmasın?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…