Linux deneyimleriniz nasıl?

Max Caulfield 97

Bilgin
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Eğer siz de benim gibi Linux kullanıyorsanız, deneyimleriniz nasıl? Ne zaman Linux kullanmaya başladınız? Hangi dağıtımları kullandınız veya denediniz? Genel olarak Linux deneyimleriniz nasıldı? Herhangi bir yazılımda veya oyunda sorun yaşadınız mı? Linux'a geçmek için belirli yazılımların alternatiflerine geçtiniz mi? Gerçekten merak ediyorum.

Ben Linux denemeye ilk olarak 2012-2013 gibi başladım. Sanal makineye BackTrack 5 R3 yüklemiştim. BackTrack Linux, Kali Linux'un atası diyebileceğimiz bir dağıtımdır. BackTrack'in Ubuntu tabanlı olmasından dolayı sorunlar yaşanınca, tüm işletim sistemi Debian tabanıyla tekrar inşa edildi ve Kali Linux doğdu. Ben BackTrack'i o dönemde sanal makinede denemiştim.

Sonra 2014'te yine sanal makinede Ubuntu 14.04 denedim. Sonra ise yıllar içerisinde sanal makinede birçok Linux dağıtımı denedim ve en sonunda 2021 yılında gerçek bir bilgisayarda Linux denemek istedim. Harici SSD'ye Pop!_OS 21.04 kurdum; gerçekten epey hızlı çalışıyordu. Tabii o dönemde Steam veya herhangi bir Windows oyunu denememiştim, sadece Minecraft oynamıştım.

Sonra 3 sene daha sanal makinede farklı Linux dağıtımlarını denemeye devam ettim, fakat VMware'in o dönemde neredeyse tüm güncel Linux dağıtımlarında VMX çökmesi yaşamasından dolayı bıktığım için, kendi bilgisayarımda 3 yıl sonra tekrar Linux denemeye karar verdim.

İlk olarak EndeavourOS kurdum, birkaç gün sonra Arch Linux kurdum. Sonra o Arch kurulumunu silip Fedora kurdum; birkaç gün sonra tekrar Arch Linux'a döndüm ve 1.5 yıl boyunca Arch kullanmaya devam ettim. Fakat aynı zamanda harici disklerde de farklı dağıtımları deniyordum. Ubuntu da bunlardan biriydi.

Kasım 2025'te Arch Linux'u bırakıp CachyOS'e geçtim; 15 Temmuz 2026'da ise ana SSD'me CachyOS kurup Windows'u ana sistem olarak kullanmayı tamamen bıraktım.

Linux deneyimim açıkçası çoğunlukla iyiydi, fakat bazı sorunlar yaşadım elbette. Mesela ilk Arch kullanmaya başladığımda Wayland'de titreme sorunları yaşıyordum. NVIDIA 555 sürücüleri geldikten sonra çözülmüştü. Sonrasında sistem 2-3 kere güncelleme sonrası Wayland'de siyah ekran verdi; kolayca düzelttim.

Şu anki CachyOS'imde ise genel olarak pek sorun yaşamıyorum, fakat bazı ufak sorunlar var elbette. Mesela Resident Evil 2/3 Remake'te DX11 + Gamescope + REFramework kombinasyonunu çalıştırabilmek beni gerçekten çok uğraştırdı. Daha önceden Arch Linux'ta bu üçlü kombinasyon çatır çatır çalışıyordu, fakat CachyOS'e geçtikten sonra bu üçlü kombinasyon devredeyken oyun "Assertion failed" hatası veriyordu. Sadece bir parametreyi bile değiştirmem (DX11 yerine DX12 kullanmak, ya da Gamescope veya REFramework'ü devre dışı bırakmak) bile sorunu çözüyordu; ancak eski Arch Linux'umda bu kombinasyon çalışıyordu. İlk olarak oyunun başlatma seçeneklerine ENABLE_GAMESCOPE_WSI=0 ekleyerek "Assertion failed" sorununu çözdüm. Ama bu sefer de fareyi hareket ettirince oyun takır takır donuyordu.Bunu çözmek için epey araştırdım, sorunun çözümü ~/.config/gamescope/scripts altında <herhangi-bir-isim>.lua isimli bir dosya oluşturup şunları yazmak oldu:

Kod:
function info(text)
gamescope.log(gamescope.log_priority.info, text)
end

info("Enabling explicit sync: " .. tostring(gamescope.convars.drm_debug_disable_explicit_sync.value) .. " -> " .. tostring(true))
gamescope.convars.drm_debug_disable_explicit_sync.value = true

Yani kısacası Gamescope'un Explicit Sync özelliğini kapatınca sorun çözüldü.

Daha sonra bazı diğer oyunlarda da bazı sorunlar oldu, onları da bir şekilde hallettim.

Yani bence Linux oyunculuğu epey iyi ama bir miktar tinkering gerektiriyor. Yani hiçbir ek ayar yapmadan oyun oynamak her zaman iyi sonuç vermeyebiliyor. Özellikle de oyunları modlu oynamayı seviyorsanız. Eğer vanilla oynuyorsanız genel olarak çok fazla tinkering gerekmiyor.

Yazılım uyumluluğuna gelince, sadece ama sadece Topaz Photo ve Topaz Video için Windows'u ikinci işletim sistemi olarak tutuyorum. Onun dışında tüm işlerimi CachyOS'te yapıyorum. Zaten Adobe yazılımlarını kullanmadığım için o konuda bir sorunum yok. Video düzenleme için DaVinci Resolve Studio, resim düzenleme için ise Affinity V3, GIMP ve Krita kombinasyonunu kullanıyorum. Affinity V3'ün resmi Linux desteği yok ama Linux'ta Wine tabanlı topluluk tarafından yapılan bir script ile rahatlıkla kullanılabiliyor, memnunum.

Şu anda ise ufak bir sorun yaşıyorum. Bilgisayarı KDE Plasma üzerinden Kapat veya Yeniden Başlat diyerek kapatmaya veya yeniden başlatmaya çalışırsam çoğu zaman KDE Plasma masaüstü ortamı ve Plasma Login Manager kapanıyor, ama sistem yeniden başlamıyor veya kapanmıyor, sadece siyah ekranda kalıyor. Ctrl+Alt+F3 yaparak TTY3'e geçiyorum, kullanıcı adı ve şifremi giriyorum ve reboot veya poweroff yazıyorum (duruma göre), o zaman sistem düzgünce kapanıyor veya yeniden başlıyor. Ancak doğrudan Terminal'e reboot veya poweroff yazarak bu işi yaparsam böyle bir sorun olmuyor. Bu sorun 31 Ağustos'ta karşıma çıktı, o gün güncelleme de yapmıştım ve ilk olarak güncelleme sonrası yeniden başlatırken oldu. 3 gün boyunca PSU arızası yüzünden bilgisayarımı kullanamamıştım, sadece bilgisayarcıya arıza tespiti için götürmüştüm. Acaba güncellemeden mi kaynaklı, yoksa bilgisayarcı bilgisayarı SATA SSD'ler düzgün bağlanmadan deneme amaçlı açtığında bir şey mi oldu, bilmiyorum. Ama böyle ufak bir sorun var.

Onun dışında iyi ki de Linux'a geçiş yapmışım diyorum.

Sizin Linux deneyimleriniz nasıl?

Linux'da NVIDIA teknolojileri olmadığı için kullanamıyorum, RTX VSR en basitinden olmazsa olamaz. Video izlerken bile tarayıcıda upscale yapıyor, Linux desteği yok..

Kendimi bildim bileli Linux kullanıyorum. Öyle ki W10 çıkışından sonra iyice içine gömülmeye başladığımı hatırlıyorum. Ara sıra Windows'a döndüm ama aktif olarak 5 ile 6 senedir Linux kullanıyorum. İstisnalar haricinde Windows'a çok dönmüyorum.
(Geliştirdiğim repoların smoke test'lerini yapmak için Windows'a ihtiyaç duyuyorum.) Onun dışında buradayız.

Benim ilk Linux deneyimim Linux Mint pek mutlu geçmedi; belki de benim hatamdır. Her türlü Windows'a geçmeyi denediğimde USB hata veriyordu. 2 ayda anca bir Intel driver ile çözdüm, o yüzden pek iyi bir deneyimim olmadı ama en azından o zaman Roblox oynayabilmiştim. Akıcılık olarak Linux Mint'i beğenmiştim, orası güzeldi fakat o zamanlar 12 yaşında olduğum için tabii pek bilmiyordum, doğal olarak. Onun dışında eğer tekrar Linux kullanırsam Fedora Linux kullanmayı düşünüyorum. Eğer tekrar denersem ben problem çekeceğimi düşünmüyorum. Hatta VALORANT harici diğer çoğu oyunu oynayabileceğimi düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…