Linux öğrenmeye nereden başlanmalı?

Temel Linux'u öğrenip bence LFS öğrenmek iyi olabilir kariyer olarakta işe yarar belki benim planım bu yönde.

Aslında öğrenmene bile gerek yok. Mint kur rahatına bak.

Burada ne amaçla öğrenmek istediğin de önemli. Geliştirici olmak istiyorsan, linux tabanlı sistemlerin nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsan; LFS en güçlü seçenek.

Sunucu için istiyorsan VPS/VDS kiralamak ve kurcalamak iyi bir seçenek.

Günlük kullanım için istiyorsan çok da bir şey öğrenmene gerek yok. Güncel son kullanıcı dağıtımları daha önce olmadığı kadar kolaylaştı.

Bir USB al. Icine istedigin distroyu kur. Sonrasinda her sistem programinin mantigini inceleyebilecegin bir kaynagini ac. Kitabin tarzi kendine ornekler uydur. Kitapta sonraki konuya gec ve 4.adimdan devam et. Kitap bittikten sonra ise kendini gayet gelistirmis ve UNIX (benzeri) sistemlerde kullanilan genel komutlara hakim olacaksin.

Kitap olarak "The UNIX Programming Interface" kullanabilirsin.

Windows 11 yerine Debian... Biraz düşündüm, zor geliyor. Masaüstü bilgisayara kurarım artık.
Hocam Debian kullanacaksanız benim konu vardı. Ben oradan hallettim. Debian'da problemler yaşadığımdan ve zamanım yetmediğinden şuan boşta duruyor ama inanın ki acı çeke çeke o komutları, komutların amaçlarını ezberliyorsunuz. Bir süreden sonra rehbere gerek kalmadan güncelleme bile atabiliyorsunuz. Debian benim deneyimlediğim en stabil, depoları iyi ancak zaman gerektiren dağıtımlardan biri. Oyun için kullandıklarımın en iyisi açıkçası. Boş zamanınız çoksa kullanın, unstable sürümleri de öneririm. Ben Debian Sid sürümünü kullanıyordum.

Çok kullanmadım ancak Fedora da güzeldir. Kubuntu'da NVIDIA ekran kartıyla sorun yaşadım. Debian'la da yaşadım ancak hepsini çözdüm. Kubuntu'da çözemediğim derecede laglar vardı arada. O yüzden zamanınız bolsa Debian kullanın. Sorunları çözmeye çalışırken öğreneceksiniz kullanmasını.

Bu arada USB'den kullanmanızı önermiyorum, öğrenmek için bence Windows'u geçici olarak silip veya dualboot yapıp Linux'a odaklanın. Bir de Debian kullanacaksanız NetInstall ISO dosyasını kullanın. https://www.debian.org/CD/netinst/

Yukardaki arkadaşın da dediği gibi, arada USB'den açıp roadmap şeklinde ilerlemek yerine ana işletim sistemi olarak kullanırsanız hem zorluklarıyla karşılaşıp nasıl bir işkence olduğunu görebilir, çözüm üretmek için araştırma yaparak kalıcı bir bilgi şeklinde öğrenebilirsiniz ve aslında işkence olmadığını görürsünüz.

Başlangıç için tavsiyem Ubuntu olacaktır. Herhangi bir LTS sürümünü kurabilirsiniz. Ubuntu dışında MX Linux veya Linux Mint de önerebilirim ama masaüstü ortamı olarak Ubuntu diğerlerinden farklı olduğu için farklı bir perspektifle Linux'a giriş yapabilirsiniz.

Bütün Linux dağıtımlarında geçerli olmak üzere birkaç nokta var; Youtube'dan vb. öğrenebilirsiniz bunları. Terminal kullanımı, uygulamaların nasıl yükleneceği (snap kullanmadan, apt kullanarak), bazı temel komutlar, (mv, cp, cd, ls vb., liste sonsuza kadar uzar) ve disklerin işletim sisteminde nasıl gözüktüğü (harici disklere sadece terminal kullanarak yazmak, okumak) gibi konuları araştırabilirsiniz.

Roadmap seklinde ilerlemezsen sadece belli seyleri bilirsin, sonrasina internetten bakmak zorunda kalirsin. Bu da senin ogrenme amacin eger spesifik bir sekilde script yazmak ve bir seyleri otomatige baglamak ise isini zorlastirir. Ha dersen ki ben gundelik olarak kullanacagim, bir seyler yapma gibi bir niyetim yok, sadece bazi suruculeri ve programlari kurayim sonrasinda Windows gibi kullanayim, o zaman okey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…