Öncelikle selam. Windows üzerinde gram yaşamadığım şeyleri Linux üzerinde yaşamaktayım. 16 GB RAM'a sahip sistemimde sadece 3 uygulama açıkken ve cihaz neredeyse boştayken nasıl bu kadar "free memory" değeri gözüküyor olabilir? Şu an %12'ye düştü bile ve oyun oynamama rağmen fanlar neredeyse tam hızda dönüyor. Ne yapmam gerek?
Bu dağıtıma pek hakim değilim. O yüzden pek yorum yapamam ama bana da RAM kullanımı çok fazla geldi. Eğer yeni kurulum yapmış iseniz arka planda paket yöneticisi güncelleme yapıyor da olabilir. Steam üstünden şu anda indirme işlemi yapıyor musunuz?
Bu dağıtıma pek hakim değilim. O yüzden pek yorum yapamam ama bana da RAM kullanımı çok fazla geldi. Eğer yeni kurulum yapmış iseniz arka planda paket yöneticisi güncelleme yapıyor da olabilir. Steam üstünden şu anda indirme işlemi yapıyor musunuz?
Sanırım bu dağıtım Debian tabanlı. İçerisinde "adb" paket yöneticisi olduğunu düşünerek bu komutu yazmanı ve çıktıyı paylaşmanı isteyeceğim. Komut, "Sistem Monitörü" isminde GUI bir görev yöneticisi kuruyor. Daha iyi alternatifler var ama şimdilik bununla ilerleyebileceğimizi düşünüyorum.
apt install -y gnome-system-monitor
Bu sayede neden çok fazla RAM tüketildiğini bulacağımızı umuyorum.
Sanırım bu dağıtım Debian tabanlı. İçerisinde "ADB" paket yöneticisi olduğunu düşünerek bu komutu yazmanı ve çıktıyı paylaşmanı isteyeceğim. Komut, "sistem monitörü" isminde GUI bir Görev Yöneticisi kuruyor. Daha iyi alternatifler var ama şimdilik bununla ilerleyebileceğimizi düşünüyorum.
apt install -y gnome-system-monitor
Bu sayede neden çok fazla RAM tüketildiğini bulacağımızı umuyorum.
@Hasan Merkit, hocam bu uygulama zaten kurulu.
Edit: Hocam uğraşılacak gibi değil, sizin de vaktinizi çalmayayım. En iyisi Mint kurmak, en azından köklü bir dağıtım veya Arch ile devam ederim diye düşünüyorum. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Bu uygulama üzerinden RAM'ı en çok tüketen programı görebiliyor olmanız gerek. Eğer listede çıkmıyor ise "root" olarak çalıştırmayı deneyebilir misiniz?
RAM'ın çoğunluğu önbellekte. Aslında kullanım yüksek değil. Sadece önbellek nedeniyle az alan var mış gibi görünüyor. Linux gerektiğinde salar.
Bu kısımdan anlarsiniz. 2.3 + 12.9 = 15.2. 16.6'da. Yüzdeliğe vurursan; 91.56% kullanım yapar. Her uygulama önbellekteki alan ile gerçek free alanı ayırt edemiyor.
RAM'ın çoğunluğu önbellekte. Aslında kullanım yüksek değil. Sadece önbellek nedeniyle az alan var mış gibi görünüyor. Linux gerektiğinde salar. Eki Görüntüle 160903
Bu kısımdan anlarsiniz. 2.3 + 12.9 = 15.2. 16.6'da. Yüzdeliğe vurursan; 91.56% kullanım yapar. Her uygulama önbellekteki alan ile gerçek free alanı ayırt edemiyor.