Linux'a geçilir mi?

Başından beri archinstall ile Arch kurmak istiyorumm galiba ya Fedora'ya da Arch kuracağım. Ne yalan söyleyeyim Arch istememdeki sebebi tam olarak bende anlayabilmiş değilim. Aklımda bir konu daha var sormak istediğim. Genel olarak Linux'ta crackli uygulamalar nasıl çalışıyor yani Windows'taki gibi normal olarak kurup çalıştırabiliyor muyuz? @Sensei

@OneKnight, doğrudan Linux desteği olup da ücretli bir uygulama hiç görmedim açıkçası. Pek de aramadım zaten. Korsan oyunu da Windows masaüstü bilgisayarımda kurup Linux laptopuma atmıştım, WINE kullanarak çalıştırmıştım. Bu konu için benden daha fazla bilgi muhtemelen çıkmaz maalesef. Laptopta da ciddi performans kaybı sebebiyle Windows'a geçtim. ASUS sağ olsun MyASUS uygulamasındaki performans modlarıyla cihazın güç limitini de kontrol ediyor sanırım ve bil bakalım neyin Linux desteği yok

Öğrenmek istiyorsan archinstall kullanmak yerine oturup uğraş bence. İngilizce biliyorsan Arch Wiki elinden tutuyor.

Bende IdeaPad Gaming 3 kullanıyorum. Lenovo Vantage uygulamasının Linux desteği yokmuş. Ana sisteme kurarsam bu uygulamayı da kullanamayacağım. Laptopumdaki bazı özelliklerden yararlanamayacağım. Bilmiyorum gerçekten kararsız kaldım. Dual boot yapma isteğimden de vazgeçtim ana sisteme kurmak istiyorum açıkçası.

Eğer sırf arayüzde takılmak için istiyorsan bence Zorin OS dual boot yapabilirsin. Zorin OS u MacOS a benzetme için youtube da yöntemler var. Onları da yaparak MacOS ortamı oluşturabilirsin. Yukarıda kullandığın programları zaten yüklü Windows'ta kullanır, oyunlarını da oynarsın. Arada da gelip Linux'u ziyaret edersin. Böylece Linux a aşinalığın da artar ve zamanla Adobe uygulamalarına alternatif açık kaynak kodlu yazılımları da keşfedebilirsin.

Ya Photoshop ya da Premiere, Linux üzerinde native şekilde olmasa da çalışıyor. Basit ancak macOS tarzı bir şeyler arıyorsanız EndeavourOS deneyebilirsiniz. Debian ve Ubuntu tabanlı sistemlerden daha stabil çalışıyor.

Driver kurulumlarında veya güncellemelerde çok fazla uğraşacak mıyım ve performansları Windows'a nazaran nasıl olur?
AMD ekran kartınız varsa driver indirmeden kullanabilirsiniz, NVIDIA ise EndeavourOS size sistemi kurunca anlatıyor. Takıldığınız kısımda da Wiki'ler bulunuyor. Oyun konusunda, sadece Windows'ta olan bir oyunu çalıştırmak için Proton gerekiyor. Proton da bazı Config'ler ile oyunun Windows'taki sürümünden çok daha iyi çalışıyor, hatta bazen Linux native oyunlar, Proton ile çalışınca FPS artışı olabiliyor.

Windows'tan Linux'a geçtiğimde oyunlarda ve programlarda sorun yaşar mıyım yaşarsam ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?
Linux size uyumluluk yazılımları sunabildiğinden dolayı %80 yaşamayacaksınız. Dediğim gibi kullandığınız tüm programlar hakkında bilgim yok ancak Adobe'nin bazı programları uyumluluk yazılımları ile çalışıyor. Hem Reddit'te hem de Techolay'da bununla alakalı yorumlar var.

Linux'a geçmek benim gibi bir kullanıcı için hata mı?
Teknoloji hakkındaki meraklarınızı hata olarak yorumlamamalısınız. Linux ceviz ağacı gibi bir sürü dala sahip. Her kullanıcı için de ayrı bir dal bulunuyor. Yani hata değil ancak uzun bir süreç olacak.

Arch çok ilgimi çekiyor nedense, MacOS'a benzeyen ve stabil bir dağıtım arıyorum.
Arch sizi yıpratır hocam, Arch tabanlı daha iyi olur. Yorumumda o yüzden EndeavourOS önermiştim. Fotoğraflarda gördüğünüz bir tasarımı genel olarak her dağıtımda yapmak mümkündür.

MacOS'a en çok benzeyen Elementary OS mu acaba? Asıl özelleştirme için kullanmak istiyorum Linux'u.
Distro şeklinde bakmayın duruma, elle ayar çekerseniz her şey MacOS'a benzer KDE Plasma üzerinde bunun için temalar var.

Adobe'lerden vazgeçtim, Word ve Excel'in illaki bir alternatifini bulurum mühim değil. Diğer programlarda da sorun olmayacaktır. Aslında beni Windows'ta tutan hiçbir şey kalmadı.
LibreOffice var ancak eşitleme yok, tabii illa GitHub'un ücra köşelerinde bunun için de bir çözüm vardır.

Bir de ekstra olarak anlamadığım sanal makineye Fedora kurmaya çalıştığımda bu kurulum X86_64 sistemler için olduğu yazıyordu aslında sistemim 64 Bit olarak çalışıyor
Sorun yok, o zaten 64 Bit çalıştığını belirtiyor.

Genel olarak Linux'ta crackli uygulamalar nasıl çalışıyor yani Windows'taki gibi normal olarak kurup çalıştırabiliyor muyuz?
Direkt Wine uyumluluk aracı ile çalıştırırsanız pek iyi değil ancak Proton, Soda, Caffe gibi araçlarla mis gibi çalışıyorlar. Crack oyun oynayacaksanız direkt Steam kütüphanesine ekleyip uyumluluk aracı kullanmanız çok rahat olacaktır.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…