Linux’a Geçmek Kolay, Peki Orada Kalmak?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SafakB
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 362
  • Etiketler Etiketler
    linux

SafakB

Uzman
Makaleler
1
Merhaba dostlar,

Uzun zamandır kafamda dönen bir soru var: Linux’a geçmek kolay da, Linux’ta kalmak nasıl olur?

Benim yaşadığım sıkıntı şu; Windows’a o kadar alışmışım ki, Linux’a geçtiğimde ufak tefek sorunlarla karşılaşınca (ki bunlar Windows’ta hiç karşılaşmadığım veya denk gelmediğim şeyler oluyor), refleks olarak “ya boşver” düşüncesi geliyor ve kendimi tekrar Windows’a dönerken buluyorum.

Mesela oyun kısmı: LoL, Valorant, Apex Legends gibi oyunlar zaten Linux tarafında resmi olarak desteklenmiyor. Bu oyunların olmaması, aslında Linux’un suçu değil tamamen oyun firmalarının tercihi, ama sonuçta oyuncu tarafında eksiklik hissettiriyor. Burada karar vermek gerekiyor: Linux’a geçmek, biraz da bu alışkanlıklardan vazgeçmek demek oluyor.

Ama işin sonunda hep aynı noktadayım… kendimi tekrar Windows’ta buluyorum ve bu durum beni üzüyor.

O yüzden size sormak istiyorum:
  • Sizce Linux’ta kalıcı olmanın sırrı nedir?
  • Bu geçiş sürecinde sabırlı olmayı nasıl başarıyorsunuz?
  • “Şu noktalara dikkat edersen, geri dönüş ihtiyacı hissetmezsin” dediğiniz şeyler var mı?
Kendi adıma Linux’u seviyorum, kullanmak istiyorum, ama bazen alışkanlıklar zincirinden kurtulamıyorum. Bu zinciri kırmanın yolu nedir, siz değerli Techolay kullanıcılarından dinlemek isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
En zor kararları en güçlü iradeler verir misali, Windows’a bağlı alışkanlıklarından vazgeçmelisin. GitGud (daha iyi hale gelene kadar deneme) yapacaksın. Linux üzerinde alternatifler arayacaksın. Eğer bunları yapamıyorsan, zaten senin için Linux’a geçmenin bir anlamı yok demektir.

Esas özgürlük istediğin programı, oyunu, şuyu buyu bulabilmek ve kullanabilmektir. Masaüstü paletini cilalamışsın, arayüzü ters yüz etmişsin, ne fayda?

RPCS3'ün Linuxta çok daha iyi çalıştığını biliyoruz. God Of War 3'ü kasmadan oynama hayali kur, alışırsın. Motivasyon kaynaklarımdan biri.

Online oyun yokluğu yaşıyorum ama aşmanın yolu kolay. Başka uğraşlar bul, hayatını oturarak masa başında rank kasmakla uğraşacağın oyunlar ile harcama. Kaç kere Windows'a hopladım ama işin sonunda Archtan vazgeçmedim.

Universite doneminde, spesifik olarak son iki yilinda universitemin, Linux kullandim. Onemli iki nokta var, Linux'ta yapamayacagin seylerin farkinda olarak gecmen lazim. Bu seylerden vazgecebiliyor olmalisin gecebilmek icin. Aksi halde senin icin Linux mantikli bir tercih degil.

"Valorant, LoL oynuyorum" -> Windows'ta kal. Linux'u denemek senin icin mantikli degil ve anlamsiz. Linux icin sana "bos ver zaten ne oynayacaksin" vb diyen kisileri de dikkate almana gerek yok. Herkesin kendi zevkleri ve tercihleri var. Eger Valorant veya LoL oynamayi tercih ettigin oyunlarsa, Linux mantikli degil.

Eger ikisi de senin icin vazgecilebilir seylerse, diger onemli nokta, Linux kusursuz degil. Pek cok hatayla karsilasman mumkun. Bunlari oturup cozecek sabrin olmali. Eger standart bir son kullaniciysan, webde gezinmekten baska hic bir sey yapmiyorsan daha dogru olur, hic bir hata ile karsilasmadan yillarca kullanirsin sistemi. Ama birazcik farkli bi seyler yapmaya kalktiginda, ozellikle Linux'un dogrudan desteklemedigi bir seyleri (ornegin Windows uygulamalari ve oyunlari calistirmak) bunlar senin icin zaman tuketici seyler olabilir. Bunun farkinda olman lazim.

Bunlarin ikisine de tamamsan, sonrasinda zaten kullanip aliskanlik edinirsin. Sistemi kendine ozel hale getirmeye calis. Beni Linux'ta uzun sure tutan sey Hyprland'di. O kadar rahat kullaniyordum ki sistemi, hala MacOS sistemi de ona benzer sekilde kullaniyorum. Aynisi olmuyor tabii ki, ama olabildigince yakin.

Her şeyden önce zaten LoL, Apex ve Valorant gibi online oyunlar oynuyorsanız ve bunlardan vazgeçmek istemiyorsanız tek çare dualboot. He bu oyunlara bağımlıysanız ve bırakmak istiyorsanız Linux'a geçmek mantıklı bir fikir.
Sizce Linux’ta kalıcı olmanın sırrı nedir?
Hangi dağıtımı kullandığını bilmemekle beraber Mint veya Fedora gibi daha iyi "desteğe" sahip ve diğer dağıtımlara kıyasla daha az uğraştıran dağıtımlar kullanmanı önerebilirim. Bu sayede daha az sorunla karşılaşabilirsin.

Ama bu dağıtımları kullanman şart değil tabii. Kendine uygun bir dağıtım bulmalısın. Distrowatch sitesi üzerinden yeni dağıtımlar keşfedebilirsin.
Bu geçiş sürecinde sabırlı olmayı nasıl başarıyorsunuz?
Dualboot kullandığım için bu soruya cevap veremiyeceğim. Kullandığım uygulamalar ve oynadığım çoğu oyun Linux'ta çalışmadığı için kalıcı olarak Linuxa geçmem şu an pek mümkün değil. Sende Dualboot kullanmayı düşünebilirsin.
“Şu noktalara dikkat edersen, geri dönüş ihtiyacı hissetmezsin” dediğiniz şeyler var mı?
Oynadığın online oyunları bırakırsan geri dönüş ihtiyacı hissetmezsin. Linux'a alıştıktan sonra kullandığın bazı uygulamalar ve oyunlar Windows ve/veya MacOS'a özel değilse zaten geri dönüş ihtiyacı hissetmezsin.

Birde bana kalırsa Linux'a kalmaktan ziyade geçmek daha zor hocam.

Yani her şey irade meselesi hocam. İlla Linux kullanıcam diyorsanız zorlamanız lazım biraz kendinizi. Dediğim gibi kendinize uygun güzel bir dağıtım bulursanız işiniz daha kolay olur. Linux'ta yüzlerce dağıtım var. İlla birisi hoşunuza gider, "ben bunu kullanıcam!" dersiniz.

Son düzenleme:
Windows'un artıları;

1. Oyunların performansı iyi, stabil ve oyunları bence iyi render ediyor. Ayrıca oyun desteği bayağı iyi.
2. Oyun için çok iyi Android Emülatörler var.
3. Nvidia ve AMD için grafik ayarları yapmak kolay ve etkisi hissediliyor.
4. Unity3D performansı bence Windows'ta çok daha iyi.

Şu anda geçmeme sebebim kullandığım kulaklığın driveri Linux'ta çalışmıyor. Razer BlackShark V2 Pro 2023 kullanıyorum ancak driver desteği yok maalesef.

Aslında LoL ve Valorant'ı bırakmak uzun vadede bana çok fayda sağlayacak ancak arkadaş çevrem sürekli oyuna davet ettiği için bir şekilde kendimi oyunda buluyorum ve bunun yanı sıra yukarıda da yazdığım gibi kulaklık driver problemi var.

Driver probleminiz için OpenRazer diye bir uygulama var denediniz mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…