Raizen

Becerikli
Yer
İstanbul
Zapret Nedir?

Zapret, internet kullanıcılarının belirlenen servislere ulaşımını engellemek için sağlayıcılar tarafından kullanılan DPI (Deep Packet Inspection) teknolojisinin gözardı edilmesini ve biz kullanıcıların servislere ulaşmasını sağlayan basit bir paket yazılımdır. Yazılımın tek amacı bu ayarlamaları sizin için otomatik şekilde tamamlamaktır. Kaynak kodunu incelemek isterseniz GitHub sayfasına göz atabilirsiniz.

Zapret Kurulumu
  1. Terminali çalıştırın.
  2. Aşağıdaki kod dizisini kopyalayıp terminale girin.
    Kod:
    wget -P /var/tmp https://github.com/DeusEge/Zapret-Installer-Script/releases/download/v1.2.1/zapret_dot.sh
    chmod +x /var/tmp/zapret_dot.sh
    sudo /var/tmp/zapret_dot.sh
    rm /var/tmp/zapret_dot.sh
  3. Sorulan sorulara aşağıdaki gibi yanıtlar girin:
    Do you want to install or uninstall? > i
    Do you want to install zapret? > y
    Do you want to setup DNS over TLS? > y
    Choose DNS over TLS configuration type (1: systemd-resolved, 2: stubby) > 1
    It seems like you have configured some DNS settings. Wanna reset DNS settings? (Daha önce DNS ayarı yaptıysanız bu soru gelecektir) > y
    Which DNS do you want to use? > 3 (Yandex'i seçmenizi öneririm. Not recommended yazıyor ancak şu an Yandex dışında Discord'a ulaşmamıza yardımcı olan bir servis yok)
    Enter a website banned in your country > discord.com (Ulaşmak istediğiniz başka bir site varsa yeni bir adımla onu da yazabilirsiniz)
    Choose ip protocol version (4: ipv4, 6:ipv6, 46: ipv4 and ipv6) > 4
  4. Ayarlama birkaç dakika sürebilir. Tamamlanınca terminali kapatın.

DNS'i de kendisi kurması güzel. Ama yandex dışındakiler yardımcı olmaz kısmına katılmıyorum. DoH, DoT, Dnscrypt olduktan sonra Cloudflare, Google, NextDNS, Quad9 hepsi işinizi görür.

Stratejiyi kendisi bulup Nfqws ayarlarına giriyordur sanırım. Autohostlist özelliği eklemediyseniz onu da ekleyin hatta bence direkt autohostlist ile kurulmalı. Engelli siteyi kendi belirleyip oralarda geçerli olacak şekilde çalışır.

DNS'i de kendisi kurması güzel. Ama yandex dışındakiler yardımcı olmaz kısmına katılmıyorum. DoH, DoT, Dnscrypt olduktan sonra Cloudflare, Google, NextDNS, Quad9 hepsi işinizi görür.

Stratejiyi kendisi bulup Nfqws ayarlarına giriyordur sanırım. Autohostlist özelliği eklemediyseniz onu da ekleyin hatta bence direkt autohostlist ile kurulmalı. Engelli siteyi kendi belirleyip oralarda geçerli olacak şekilde çalışır.

Evet, diğer servisler de genelde yardımcı olabiliyor ama ara ara kesintiye sebep pde olabiliyorlar. Birkaç İSS ile deneme yaptığımda hatasız çalışan tek servisin Yandex olduğunu farkettiğim için öyle bir bilgi vermek istedim.

Komut dizisi belirtilen siteye erişimin olup olmadığını çeşitli yollardan teker teker deniyor ve ulaşamadığı zaman tanımlanan ayarları uyguluyor. Yazılım bana ait değil ama bahsettiğin yöntem yüksek bir ihtimalle içinde bulunuyordur.

Komut dizisi belirtilen siteye erişimin olup olmadığını çeşitli yollardan teker teker deniyor ve ulaşamadığı zaman tanımlanan ayarları uyguluyor.
Bu dediğin blockcheck kısmı. Strateji deneyerek bulunuyor evet ancak bu stratejiyi ayarladıktan sonra hangi sitelerde geçerli olacağı veya her yerde mi geçerli olacağı hostlist ile yapılıyor. Autohostlist dediğim de bunu otomatik yapıyor. Bir ara betiği deneyip sonuca bakacağım.

Güncelleme:
Denedim. DoT'u güzelce kurdu. one.one.one.one/help adresinden kolayca DoT kullanıldığını doğrulayabildiğim için Cloudflare seçtim.

Zapret'i de güzelce kurdu ama biraz uzun sürdü, blockcheck aşamasında ben normalde Quick seçerek kurarım, betik Standart kullandığı için daha uzun sürdü muhtemelen. Aynı stratejiyi buldu sonuçta. Kurulumda hiç bir müdahalede gerekmedi.

Autohostlist ayarlamadı. Yani zapret tüm domainlere etki ediyor. Bazı siteler bazı stratejilerde açılmayabiliyor, yani normalde engelli olmayan bir site zapret'ten dolayı açılmaz hale gelebiliyor. Zapret'i sadece engelli sitelerde geçerli olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. En güzel yanı da bunu otomatik yapması.

Autohostlist şöyle ayarlanabilir, ayar dosyasını açın.
Kod:
sudo nano /opt/zapret/config
Ayar dosyası açıldıktan sonra NQFWS_OPT kısmını bulun. Stratejinizi orada göreceksiniz örneğin şunun gibi:
Kod:
NFQWS_OPT="
--dpi-desync=multisplit --dpi-desync-split-pos=2
"

Stratejinizin sonuna örnekteki gibi --hostlist-auto parametresini ekleyin. Şuna benzeyecek.
Kod:
NFQWS_OPT="
--dpi-desync=multisplit --dpi-desync-split-pos=2 --hostlist-auto=/opt/zapret/ipset/zapret-hostlist-auto.txt
"

CTRL+S ile kaydedin, CTRL+X ile çıkın.

Daha sonra zapret'i yeniden başlatın.
Kod:
sudo systemctl restart zapret

Kullandıkça listeye eklediği engelli siteleri görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
Kod:
nano /opt/zapret/ipset/zapret-hostlist-auto.txt

Son düzenleme:
Script tanıdık geldi :d. @alimali sağ olsun ana scripte onu da ekledim. Rollback de ekledim ki eğer kullanılan dağıtım popüler dağıtımlarının dışında kendi internet ayarlarını yapmışsa ve DNS over TLS yapılandırması sistemi bozarsa geri dönebiliyor böylece.
Genel olarak da scripti temizledim biraz. Scriptin güncel halini kurmak için bu linkten usage kısmını kopyalayıp terminalinize yapıştırabilirsiniz. GitHub - DeusEge/Zapret-Installer-Script: This is a simple Bash script to download, install, and configure Zapret on Linux systems. It also supports setting up DNS over TLS.