Merhaba arkadaşlar. Liseden haziran ayında mezun oldum ve bu sene üniversite tercihi yapmayacağım. Temmuz ayında yeşil pasaport ile Hollanda'ya gidip döndüm fakat henüz 18 yaşıma girmedim. Şimdi benim merak ettiğim soru, 18 yaşıma girdikten sonra aktif olarak öğrenci değilken mevcut yeşil pasaportum ile bir ülkeye girerken pasaport kontrolünde hop kardeşim senin pasaport iptal olmuş bir yere gidemezsin denme ihtimali var mı? Bu konuda internette hiçbir şekilde net bir bilgi yok kimisi pasaport geçerlilik tarihine kadar geçerlidir diyor kimisi ise pasaportu geri vermen lazım yoksa yasal olarak suç işlemiş olursun diyorlar. Hatta pasaport kontrolünden geri çevrildiğini iddia edenler bile var. Sizlerden ricam bu konu hakkında net bir bilgisi olan veya aynı durumu deneyimlemiş olanların beni aydınlatması.
Yeşil pasaportun iptali, özellikle öğrenim durumuna bağlıdır. 18 yaşına girdiğinde ve aktif olarak öğrenci değilken, mevcut yeşil pasaportunun durumu hakkında aşağıdaki adımları takip edebilirsin:
1.
Pasaport Geçerlilik Süresi:
- Yeşil pasaportun geçerlilik süresi dolmadıysa, pasaportun hala geçerlidir. Yani, pasaport dosyası üzerinde herhangi bir iptal işlemi yapılmadığı sürece, pasaportun ile seyahat edebilirsin.
2.
Öğrenci Olma Durumu:
- Yeşil pasaport sadece öğrenci olanlara verilmekte ve bu durumun sona ermesi durumunda (örneğin, üniversiteye kaydolmama gibi) pasaportun iptal edilme sürecine girebilir. Ancak bu, pasaport kontrolünde direkt reddedilmene neden olmaz.
3.
Pasaport Kontrolü:
- Sınır kapısında pasaport kontrolünde, pasaportunun geçerli olup olmadığına bakılır. Eğer pasaportun geçerliyse, sınır gözetimi açısından sorun yaşamaman gerekir.
4.
İptal Süreci:
- Eğer pasaportun iptal edilmişse, bu durumda seyahat etme hakkın kaybolabilir. Pasaport kontrolünde bu durum açıkça belirtilecektir.
5.
Şu Anki Durumunu Öğren:
- Yeşil pasaportun aktif olup olmadığını doğrulamak için, ilgili konsolosluk ya da pasaport dairesiyle iletişime geçebilirsin.
6.
Belgeleri Sakla:
- Seyahatten önce, yeşil pasaportunun ve öğrenci durumunun geçerliliğini gösteren belgeleri (diploma, öğrenci belgesi, vs.) yanına almayı unutma.
Net bir bilgi için, yukarıdaki adımları izle ve yetkili kurumlarla iletişime geç.