Lockheed Martin F-35 Lightning II

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tear
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 362

Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlüğü hem de saldırı görevlerini yerine getirmesi amaçlanan, tek koltuklu, tek motorlu, her türlü hava koşuluna uygun, gizli, çok amaçlı savaş uçaklarından oluşan bir Amerikan ailesidir. Aynı zamanda elektronik harp ve istihbarat, gözetleme ve keşif yeteneklerini de sağlayabilmektedir. Lockheed Martin, ana ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte ana F-35 yüklenicisidir. Uçağın üç ana çeşidi vardır: geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) F-35A, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) F-35B ve taşıyıcı tabanlı (CV/CATOBAR) F-35C.

Uçak, 2001 yılında Boeing X-32'yi yenerek Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programını kazanan Lockheed Martin X-35'ten iniyor. Geliştirilmesi esas olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından finanse edilmekte olup, NATO'daki program ortağı ülkelerden ve Birleşik Krallık, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç, Danimarka, Hollanda ve eski adıyla Türkiye dahil olmak üzere ABD'nin yakın müttefiklerinden ek fon sağlanmaktadır. Pek çok başka ülke de uçağın siparişini verdi veya vermeyi düşünüyor. Program, benzeri görülmemiş boyutu, karmaşıklığı, balon gibi yükselen maliyetleri ve çok gecikmiş teslimatları nedeniyle çok fazla inceleme ve eleştiriye maruz kaldı. Uçağın halen geliştirme ve test aşamasındayken eş zamanlı üretimine yönelik satın alma stratejisi, pahalı tasarım değişikliklerine ve güçlendirmelere yol açtı.

Top Gun: Maverick
F-35 yalnızca kalkışa hazırlanırken gösterilen açılış sekansında görünüyor. Filmde ayrıca, radarının yer altında alçaktan uçarken SAM'lere karşı savunmasız olması nedeniyle Rogue Nation'ın yer altı uranyum tesisine hava saldırısı düzenleyemediğinin ortaya çıktığı da belirtiliyor. Sonuç olarak misyon için tek uçak F/A-18 Super Hornets oldu

Eğitim:
Müthiş hızlar, üstün gizlilik yeteneği, eşsiz güç ve esneklik. F-35 Lightning II yarının en ileri teknolojisini yakalıyor. Bu 5. nesil saldırı uçaklarını uçuracak ve bakımını yapacak şanslı azınlığın öncelikle gerekli becerilerde uzmanlaşması gerekiyor. Lockheed Martin, eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin de en az makineler kadar karmaşık olduğunun bilincindedir. Bu pilotlar ve bakımcılar, eğitimlerinin her yönünü kapsayan bir eğitim çözümüne ihtiyaç duyarlar.

F-35 Lightning II Pilot ve Bakım Eğitim sistemleri, en son teknolojiye sahip F-35 silah sistemi için eksiksiz bir eğitim çözümü oluşturmak üzere çeşitli eğitim ortamlarını bir araya getirmek üzere tasarlanmıştır.

F-35'in Rakipsiz Yetenekleri:
F-35, ağ bağlantılı 21. Yüzyıl Güvenliği vizyonunun en gelişmiş düğümü olarak pilotlara, ulusa ve küresel ortaklara rakipsiz bir avantaj sunuyor. F-35, yürürlükteki Ulusal Savunma Stratejisidir ve ABD Hizmet Savaş Uçağı Filosunun ve dünya çapındaki müttefik filolarının temel taşı olmaya devam etmektedir.

Ortak Tüm Etki Alanı İşlemlerini Etkinleştirme:
F-35, 21. Yüzyıl Güvenlik ağ merkezli mimarisindeki en gelişmiş düğümdür. Benzer rakiplere karşı oldukça çekişmeli olan savaş alanında üstünlük, hava, kara, deniz, uzay ve siber gibi her alanda bilgi paylaşımı için yüksek teknoloji platformlarını güvenli bir şekilde bağlama yeteneği tarafından belirlenecek.

Elektro-Optik Hedefleme Sistemi (EOTS):
F-35 Lightning II'ye yönelik Elektro-Optik Hedefleme Sistemi (EOTS), havadan havaya ve havadan yüzeye hassas hedefleme yeteneği sağlayan uygun fiyatlı, yüksek performanslı, hafif, çok işlevli bir sistemdir. Düşük sürtünmeli, gizli EOTS, dayanıklı bir safir pencereyle F-35 Lightning II'nin gövdesine entegre edilmiştir ve yüksek hızlı bir fiber optik arayüz aracılığıyla uçağın entegre merkezi bilgisayarına bağlanır.

İleriye dönük kızılötesi ve kızılötesi arama ve izleme işlevlerini birleştiren ilk sensör olan EOTS, F-35 pilotlarının durumsal farkındalığını artırır ve hava mürettebatının ilgi alanlarını belirlemesine, keşif yapmasına ve lazer ve GPS güdümlü silahları hassas bir şekilde fırlatmasına olanak tanır. Lockheed Martin, F-35 Lightning II için 850'den fazla sistem teslim etti.

21. Yüzyıl Güvenliği:
Çok hareketli tehditler, uyumlu platformlarla çevik caydırıcılık gerektirir. 21. Yüzyıl Güvenliği yalnızca güncellenmiş bir sistem değil, aynı zamanda yeni bir mimari ve açık sistem entegrasyonu standardıdır. Müttefik ortaklarımız, birlikte çalışabilen ve yeni bir bağlantılı koruma standardı için tasarlanmış bir ekosisteme bağlanan caydırıcılık platformlarına ihtiyaç duyuyor.

Bağlantılı sistemler, saniyelerin en önemli olduğu anlarda saniye tasarrufu sağlar.

Güzel inceleme olmuş, ellerine sağlık
Gerçek 5.nesil bir uçak programdan çıkmamız kötü oldu ama gireceğimize inanıyorum 7 sene içinde.

Bu uçağın şu anda rakibi yok diğer ülkelerden abd içinde gizli gizli daha iyileri vardır illa ki.
18-001

Elinize sağlık hocam.

Ben de anket sırasına göre konular hazırlıyorum ama bu aralar üşendiğim için o kadar yazıyı yazmak yoruyor. Bazı sistemlerin konularını açıktan sonra popüler çoğu uçağı çok detaylı şekilde anlattığım yazılar olacak.

@walter wick, 18-0001...
Hocam yaramıza tuz basmayın .

Buradan emin olamadım, genelde çift motorlu uçaklar hava üstünlüğü amacıyla kullanılmıyor mu? Örneğin EuroFighter, F-15EX Eagle 2 gibi...
F-35 sadece hava üstünlüğü uçağı değil, farklı bir çok görev için optimize edilmiş bir uçak.

Buradan emin olamadım, genelde çift motorlu uçaklar hava üstünlüğü amacıyla kullanılmıyor mu? Örneğin EuroFighter, F-15EX Eagle 2 gibi...
F35'ten bahsediyoruz hocam Lockheed Martin yıllarını verdi bu makinaya.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…