Çözüldü M.2 SSD BIOS'ta gözükmüyor ama BOOT ediliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

keremc02

Çalışkan
Konuyla 2 saatimi ayırdım herhangi bir sonuca varamadım. Öncelikle bilgisayarda M.2 ve SATA SSD takılmakta. SATA SSD'yi çıkarınca bilgisayar boot edecek bir şey bulamıyor ve F11 yaptığımda kendi M.2 SSD'm de gözükmüyor ama SATA SSD'yi takınca normal M.2'den boot ediyor. SATA SSD'nin içi boş, daha önce işletim sistemi vardı biçimlendirildi. Windows Boot Manager olarak gözüküyor boot yerinde ama içi boş, boot edilecek bir şey yok. Kendi M.2 SSD'mde atlas OS yüklü ondan kaynaklı olabilir mi? Formatlayamam da gözükmüyor Boot'ta. M.2 her zaman takılı ama SATA cıkarılınca boot etmiyor. SATA takılı olunca boot ediyor kendisini. BIOS'u sıfırladım ama yine de devam ediyor.
Anakart A520M-A Pro BIOS güncel.
Disk yönetimi kısmı şu şekilde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Konuya iki dakka baktım ve ilk cümleyi okur okumaz sorunu anladım. Alıntılayarak gidelim:
SATA SSD'yi çıkarınca bilgisayar boot edecek bir şey bulamıyor
Çünkü bootloader, yani EFI bölümü SATA SSD'de. SATA SSD ilk disk (Disk 0) olunca kurulumda bu senaryo meydana gelir.
F11 yaptığımda kendi M.2 SSD'm de gözükmüyor
Gözükmez çünkü içinde bootloader yok ve CSM de kapalı. CSM açık olsa gözükür ama Windows, UEFI kurulduğu için yine boot etmez Ha bu arada SSD, BIOS ana sayfada gözükür, Boot sekmesinde gözükmez.
SATA SSD'yi takınca normal M.2'den boot ediyor.
Normal, çünkü dediğim gibi EFI bölümü SATA SSD içinde.
SATA SSD'nin içi boş, daha önce işletim sistemi vardı biçimlendirildi.
Değil. İçinde önyükleyici var. Sadece C sürücüsü silinmiş ya da formatlansa bile kurulum esnasında EFI bölümü bu diske yazılmış.
BIOS'u sıfırladım ama yine de devam ediyor.
BIOS sıfırlamak EFI bölümünü silmez.

Neyse, yeterince açıklama yeter. Çözüme geçelim:
  • SATA SSD sökün.
  • Windows kurulum USB'si ile boot edin.
  • Onarma moduna girip komut satırını açın.
  • M.2 içinde bir EFI önyükleme bölümü oluşturun: Rehber: UEFI Önyükleyici Oluşturma
  • Rica ederim.

Ben şimdiden çözüm seçtim ama siz yine de takıldığınız yerde sorun
Yanlış bilgi: Kullanıcı Windows Boot Manager olduğunu söylüyor. Bu da demektir ki kurulum UEFI. UEFI kurulu bir Windows, salt Legacy/CSM modda açılamaz.
Anakarttan UEFI/Legacy ayarını değiştirin. UEFI ise Legacy yapmayı deneyin, Legacy ise UEFI yapmayı deneyin veya UEFI/Legacy ikisi aynı anda olan seçenek varsa onu seçin.

Anakarttan UEFI/Legacy ayarını değiştirin. UEFI ise Legacy yapmayı deneyin, Legacy ise UEFI yapmayı deneyin veya UEFI/Legacy ikisi aynı anda olan seçenek varsa onu seçin.

BIOS'ta CSM/UEFİ şeklinde ayar var UEFI seçili CSM'ye mi çekmeliyim ama UEFI'li halinde gözüküyordu eskiden.

Konuya iki dakka baktım ve ilk cümleyi okur okumaz sorunu anladım. Alıntılayarak gidelim:
SATA SSD'yi çıkarınca bilgisayar boot edecek bir şey bulamıyor
Çünkü bootloader, yani EFI bölümü SATA SSD'de. SATA SSD ilk disk (Disk 0) olunca kurulumda bu senaryo meydana gelir.
F11 yaptığımda kendi M.2 SSD'm de gözükmüyor
Gözükmez çünkü içinde bootloader yok ve CSM de kapalı. CSM açık olsa gözükür ama Windows, UEFI kurulduğu için yine boot etmez Ha bu arada SSD, BIOS ana sayfada gözükür, Boot sekmesinde gözükmez.
SATA SSD'yi takınca normal M.2'den boot ediyor.
Normal, çünkü dediğim gibi EFI bölümü SATA SSD içinde.
SATA SSD'nin içi boş, daha önce işletim sistemi vardı biçimlendirildi.
Değil. İçinde önyükleyici var. Sadece C sürücüsü silinmiş ya da formatlansa bile kurulum esnasında EFI bölümü bu diske yazılmış.
BIOS'u sıfırladım ama yine de devam ediyor.
BIOS sıfırlamak EFI bölümünü silmez.

Neyse, yeterince açıklama yeter. Çözüme geçelim:
  • SATA SSD sökün.
  • Windows kurulum USB'si ile boot edin.
  • Onarma moduna girip komut satırını açın.
  • M.2 içinde bir EFI önyükleme bölümü oluşturun: Rehber: UEFI Önyükleyici Oluşturma
  • Rica ederim.

Ben şimdiden çözüm seçtim ama siz yine de takıldığınız yerde sorun

Son düzenleme:
Çözüm

Recep bey teşekkür ederim bu kısımdayım ama EFI hangisi anlamadim (disk 1 M.2)

Dosya Ekleri

• IMG_0374.webp
    868,5 KB · Görüntüleme: 106
@Recep Baltaş, SSD boot edilmiyor mu?

Ek= @keremc02 hocam /system bölümünü bağlayıp EFI klasörü var mı diye kontrol eder misiniz?

Kod:
sel part 2
assign letter =N
exit
N:
cd /efi
dir

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…