Hayırlı olsun. Muhteşem bir cihaz aldın. macOS bir kısayol sistemidir. Zamanla kullanmaya alıştıkça her şeyin hem klavye, hem mouse, hem trackpad kısayollarını öğreneceksin ve pratikliğin arşa çıkacak. Şu ana kadar hiç Mac kullanmadıysan biraz yabancı gelmesi normal. Alıştıktan sonra Windows'un ne kadar çağ dışı olduğunu anlarsın.
- Çok fazla dışarı çıkardığım için dışına şeffaf kılıf kullanıyorum kendi bilgisayarımda. Ekran koruyucu ve klavye koruyucu kullanmıyorum çünkü MacBook'lar neredeyse sıfıra sıfır kapanır. Oraya bir katman eklemek menteşelere uzun vadede zarar verebilir ve ekrana içeriden baskı uygulama olasılığı çok yüksektir. Dış kılıf dışında diğer koruyucu ürünlerini önermem.
- MacBook aldıysan RAM kullanımına bakmayı unut. Eski bilgisayarların gibi değil artık. Premium bir makine sahibisin ve RAM'i olabilecek en verimli şekilde kullanan bir cihaza sahipsin. Dilediğince kullan, o ayarlayacak her şeyi. 24 GB RAM ile bilgisayarın ömrü dolana kadar hiçbir sıkıntı yaşamayacaksın.
- Tahoe yüklenmeli. Bu kadar yeni bir makinede eski sürümde kalmanın hiçbir anlamı yok.
- Pil sağlığı için ekstra bir şey yapmana gerek yok. Ekran parlaklığını da, tüm özelliklerini de dilediğince kullan. Dediğim gibi, olabilecek en optimize cihazlardan birine sahipsin. Her şeyi o ayarlayacak. İlla tavsiye isterim diyorsan, haftada 1-2 defa pilini bitir, şarj et. Bu kadar.
- Varsayılan uygulamalara dokunmamanı tavsiye ederim. Gereksiz pek uygulama yok. Windows'ya da Android cihazlarında varsayılan gelen sponsorlu uygulamalar gibi düşünme. Bunların hepsi Apple uygulaması. Kullanmadıkların bile bilgisayardaki bir işleve katkıda bulunuyor. Zamanında hem Türkiye'de aktif değil, hem de kullanmıyorum diye cüzdan uygulamasını silmiştim de saatimden onaylama işlevi yapamaz olmuştum. Meğerse o işlev o uygulamayla çalışıyormuş. Bırak kalsın her şey. Kullanmıyorsan kalabalık yaratmasın diye Dock'tan çıkar en fazla.
App Store'da olmayan uygulamalar normal şekilde tıpkı Windows'a .exe kurar gibi kurulabiliyor. Tek farkı Apple uygulamaları .DMG uzantılı. Uygulamaların resmi sitelerine girdiğinde indirme butonları artık işletim sistemine uygun olan şekilde .DMG formatlı indirme yapacaklar. Üçüncü parti yazılımlar yoluyla uygulama yükleyip de güvenliği riske atmanın anlamı yok diye düşünüyorum.