M4 MacBook Air vs Pro

5994

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Bir Ultrabook almaya karar verdim. Çünkü mobil olmak zorundayım, bu nedenle pil süresi ve pildeyken performans konusu önemli. Bu arada ilk defa MacBook alacağım, neredeyse 20 senedir Windows kullanıyorum

3 model arasında kaldım diyebilirim. Fiyat olarak M4 MacBook Air 65k, M4 MacBook Pro 69k ve M4 MacBook Air 24 GB RAM olan model 72K. Hepsinde 512 GB depolama var, yükseltme durumunda 5.5k gibi fahiş bir fiyat farkı oluyor. Bende zaten harici 2TB SSD var, bunu sorun etmedim. Pro olan modellerde ekran kalitesi, 120Hz olması ve daha büyük gibi batarya gibi ek özellikler gördüm.

Bilgisayarda daha çok Web'de gezinme (50 sekme civarı), yazılım (Visual Studio Code, Cursor) gibi işler yapıyorum. Duruma göre de sanal makine ve docker çalıştırıyorum. Sizin öneriniz hangi model olur? (fiyat farkları da gözetildiğinde)

Son düzenleme:

Pro, Air'den ekran olarak daha küçük hocam (14). Air 13.3 de ekranı çok küçük değil mi? Normalde şuan 15.6'lık bir laptop kullanıyorum. Pro'da ekran kalitesi ve port olarak çok fark var demişler genelde.

Pro öneririm. Çok daha uzun ömürlü ve verimliliği yüksek bir seçenek olur. Günün birinde bilgisayarın gücünden faydalanmak istersen de aktif soğutma sisteminin olması gözünü arkada bırakmaz, iyi ki Pro almışım dersin. Pil ömrü ve mobilite olarak ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü zaten Pro da Air de. Günlük kullanımda bir gün boyunca kullanımda bile bitiremezsin ikisinin de pilini. 20 saate yakın pil ömrü veriyorlar.

Pro, Air'den ekran olarak daha küçük hocam (14). Air 13.3 de ekranı çok küçük değil mi? Normalde şuan 15.6'lık bir laptop kullanıyorum. Pro'da ekran kalitesi ve port olarak çok fark var demişler genelde.

14.2" ile 13.6" arasında boyut olarak çok fark yok hocam. Pro ekranın büyüklüğüne tamam diyen Air ekranına da hayır demez. Kalite tarafında Pro zaten zirve seviyede bir ekrana sahip. Bu demek değil ki Air kötü bir ekrana sahip. Ben M1 MacBook Pro'dan M4 MacBook Pro'ya geçtim ekran tarafında evet fark var ama Air ekranına bakılmaz demek değil bu. Air alacaksam da 24GB olsam bile o paraya 15.3" modeli almam ve Pro'ya yönelirdim.

Teşekkürler, M4 MacBook Pro kazanan oldu bir sorum daha olacak; sizce 17 bin fark ile M4 Pro olan versiyon alınır mı? RAM 24'e çıkıyor, işlemci farkı olarak %40 - 50 civarı artıştan bahsetmişler. Diğer fark da Thunderbolt 4 yerine 5 kullanılması ama bu küçük bir şey tabii. Bir diğer fark M4 Pro'da pil süresinin 1 saat azalması olarak gördüm. @Elma ısıran @Görkem Say

Diğer bir konu Samsung telefon kullanıyorum, ekosistem olarak çok sıkıntı yaratır mı? Yavaş yavaş Apple ekosistemine geçeceğim bir anda olmuyor.

Alabiliyorsan tabii ki M4 Pro. Pro versiyon işlemcilerle diğerleri arasında ciddi performans farkı var. Dolayısıyla çok daha uzun ömürlü bir seçim olur. Ancak bilgisayarda yapacaklarını düşününce gerek olup olmadığı konusunda iyi karar vermek lazım. Her zaman daha iyisi var ama bizim ihtiyacımız neye yönelik? Her zaman en iyisini almak zorunda değiliz. Unutmayalım ki teknoloji dünyasında pek sınır yok. Böyle diye diye gittikçe havalarda uçabiliriz. İhtiyaçlarına yönelik seçim yapman doğru olur.

Ekosistem konusunu dert etme. Zamanla yaparsın ekosistemi. Tabii ki çok büyük bir kolaylık oluyor Apple ekosistemi kullanınca, teknolojik olarak çağ atlıyorsun resmen. Tüm cihazlar güçlerini birleştirip tek cihaz gibi çalışıyor. Acelesi yok ama ilerde mutlaka tavsiye ederim. Tüm ekosisteme sahibim, Mac, iPhone, Watch, iPad, AirPods, Vision Pro, Apple TV olarak. Hayatımı ne kadar kolaylaştırdığını, teknolojiden aldığım keyfi ne kadar artırdığını ve profesyonel olarak işlerimi ne kadar hızlandırdığını sözlerle anlatmam mümkün değil. Bu bir deneyim meselesi gerçekten.

Şimdiden hayırlı olsun bilgisayarın. Sormak istediğin bir şey olursa her zaman etiketleyebilirsin.

Teşekkürler hocam. İhtiyaçlarım doğrultusunda kararsız kalmıştım aslında ama uzun ömürlü ve gerektiğinde performans da almak istediğimden M4 Pro tercih ettim (24/512). Cihaz bugün geldi, 1 saat civarı kullandım birkaç uygulama kurdum. Vallahi ne söyleyeyim işletim sistemi konusunda sudan çıkmış balığa döndüm, her şeyi yeniden öğrenmek gibi. Bunun dışında 1.6 kg olmasına rağmen gerçekten tok hissiyatı var. Ekosistem konusunda da bir sonraki cihazım iPhone ve kulaklığım da AirPods olacak muhtemelen. Diğerleri gerekli değil benim açımdan.

Yalnız siyah renk biraz toz tutuyor (ekran da dahil), kasa ve klavye kılıfları gördüm internette. Siz kullanıyor musunuz? Ekran için de koruma satıyorlar sanırım.

Bunlar haricinde birkaç sorum var:
- Boştayken 8.5 GB RAM kullanıyor normal midir? Sequoia 15.7
- Tahoe 26 Güncellemesi yüklenmeli mi?
- Pil sağlığı ve pil süresi için ne önerirsin? (ekran parlaklığı, vs.)
- Varsayılan gelen uygulamaları silebilir miyim? App Store'de olmayan uygulamalar nasıl yükleniyor? Brew diye bir araç duymuştum.
@Elma ısıran

Hayırlı olsun. Muhteşem bir cihaz aldın. MacOS bir kısayol sistemidir. Zamanla kullanmaya alıştıkça her şeyin hem klavye, hem mouse, hem trackpad kısayollarını öğreneceksin ve pratikliğin arşa çıkacak. Şu ana kadar hiç Mac kullanmadıysan biraz yabancı gelmesi normal. Alıştıktan sonra Windows'un ne kadar çağ dışı olduğunu anlarsın.

- Çok fazla dışarı çıkardığım için dışına şeffaf kılıf kullanıyorum kendi bilgisayarımda. Ekran koruyucu ve klavye koruyucu kullanmıyorum çünkü MacBook'lar neredeyse sıfıra sıfır kapanır. Oraya bir katman eklemek menteşelere uzun vadede zarar verebilir ve ekrana içerden baskı uygulama olasılığı çok yüksektir. Dış kılıf dışında diğer koruyucu ürünlerini önermem.

- MacBook aldıysan RAM kullanımına bakmayı unut. Eski bilgisayarların gibi değil artık. Premium bir makine sahibisin ve RAM'i olabilecek en verimli şekilde kullanan bir cihaza sahipsin. Dilediğince kullan, o ayarlayacak her şeyi. 24 GB RAM ile bilgisayarın ömrü dolana kadar hiçbir sıkıntı yaşamayacaksın.

- Tahoe yüklenmeli. Bu kadar yeni bir makinede eski sürümde kalmanın hiçbir anlamı yok.

- Pil sağlığı için ekstra bir şey yapmana gerek yok. Ekran parlaklığını da, tüm özelliklerini de dilediğince kullan. Dediğim gibi, olabilecek en optimize cihazlardan birine sahipsin. Her şeyi o ayarlayacak. İlla tavsiye isterim diyorsan, haftada 1-2 defa pilini bitir, şarj et. Bu kadar.

- Varsayılan uygulamalara dokunmamanı tavsiye ederim. Gereksiz pek uygulama yok. Windows ya da Android cihazlarında varsayılan gelen sponsorlu uygulamalar gibi düşünme. Bunların hepsi Apple uygulaması. Kullanmadıkların bile bilgisayardaki bir işleve katkıda bulunuyor. Zamanında hem Türkiye'de aktif değil, hem de kullanmıyorum diye Cüzdan uygulamasını silmiştim de saatimden onaylama işlevi yapamaz olmuştum. Meğerse o işlev o uygulamayla çalışıyormuş. Bırak kalsın her şey. Kullanmıyorsan kalabalık yaratmasın diye Dock'tan çıkar en fazla.

App Store'da olmayan uygulamalar normal şekilde tıpkı Windows'a .exe kurar gibi kurulabiliyor. Tek farkı Apple uygulamaları .dmg uzantılı. Uygulamaların resmi sitelerine girdiğinde indirme butonları artık işletim sistemine uygun olan şekilde .dmg formatlı indirme yapacaklar. Üçüncü parti yazılımlar yoluyla uygulama yükleyip de güvenliği riske atmanın anlamı yok diye düşünüyorum.

Hocam çok yardımcı oldunuz, teşekkürler. Daha keşfedeceğim birçok şey var, bariz belli Ayrıca sıfır fan sesi de müthiş bir şey. En çok bu hoşuma gidecek galiba. Ekran ve sese zaten diyecek bir şey yok. İşletim sistemi ve Klavye'ye alıştım mı tamamdır zaten kısayolları da öğreneceğiz zamanla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…