Üniversiteye başlamış son 2 nesilde yani kabaca TEOG nesli ve devamında gözle görülür bir düşünme eksikliği var. Sınavda başarılı olan öğrenciler en basit sebep sonuç ilişkilerini kurmaktan, araştırma yapmaktan, sunmaktan ve raporlamaktan aciz. Ülkenin en iyi okullarını kazanıp daha literatür taramayı bırak kaynakça hazırlamaktan aciz insanlar var. Eğitim sistemi öğrenci evde araştırır, hazırlanır derse gelir, öğretmen ise eksiklikleri tamamlar üzerine ilerlemelidir. Zaten yüksek öğretimde sistem bu iken lise eğitiminde bunun başlangıcının yapılmaması büyük bir eksiklik. Tabii bizde bunu yönetebilecek kapasiteli öğretmen sayısı günden güne azaldığı için kendi içinde sıkıntı yaratabilir ama sistemde bir sorun göremiyorum.
Edit: Bunun üstüne zaten Türk eğitim sisteminde öğrenci konuşturulmayan, sorgulatılmayan kısaca düşünmemesi öğretilerek yetiştirildiği için bu öğrenciler yükseköğretime başladıkları zaman dahi kendini anlatamayan, kritik sorgulama yapamayan kişiler halinde kalıyor bu da yükseköğretimimizin bir bilim yuvası değil meslek edinme kursuna dönmesine sebep oluyor. Resmen 3 idiots filmindeki mizahi mühendislik okuluna dönmüş vaziyette okullarımız.