Çözüldü Maaştan otomatik kesilen BES'i patron karşılamak zorunda mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 8126
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 428
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

8126

Becerikli
İyi forumlar, daha önce çalıştığım işletme de maaşım 17.002Tl idi. Ayın 5'i ve 20'sinde olmak üzere maaşı 2'ye bölüp yatırıyorlardı. 20'sinde yatan maaşım 8bin Tl şeklinde yatmıştı. Sonrasında ayın 5'inde 8.402Tl yattı. Toplayınca 16.402Tl oluyordu. Bunu müdüre sordum, maaşımın yattığı bankanın otomatik olarak BES kestiğini, bunu patronun bana daha sonra ödeyeceğini söyledi. Sonrasında bir kez daha 8.500Tl almam gereken parayı 8.200Tl aldım. 300Tl daha BES kesildi yani. Sonrasında ben işten çıktım ve 1.5 ay geçti. Bugün ayın 5'i maaş yatma günüydü paranın yatmasını bekledim ama yatırmadılar. Bu parayı patron bana vermek zorunda mı? Ona göre gidip konuşacağım çünkü. Bir de bu BES sistemini ben bankadan aktif etmedim, müdür de zaten telefonumdan baktı ben tarafından aktif edilen bir durum yoktu. Bu arada maaşı aldığım banka devlet bankası olmayan logosu kırmızı olan A ile başlayan bir banka.

Çözüm
Ama hocam sizce de bir saçmalık yok mu? Bence atladığınız bir yer var. Benim bu yönde bir talebim olmadan benim haberim dahi olmadan böyle bir kesinti yapılıyor ve bu parayı ben geri tam olarak çekemiyorum. Sizce de bir saçmalık yok mu?
Bireysel Emeklilik şartlarını karşılamanız halinde, ki bu şartlar sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak, zamanla değerlendirilen birikimleriniz hayalinizdeki emeklilik standartlarını sağlayabilmeniz için size sunulur. BES emeklilik yaşı 56 olmasına rağmen, sistemden stopaj vergilerinizi ödeyerek daha erken bir yaşta da ayrılabilirsiniz.
BES, banka tarafından Otomatik Katılım Sistemi ile aylık periyotlar halinde maaşınızdan kesinti yapar. İşverenin ise bu katkı paylarını, çalışanların maaşlarından doğru şekilde kesip, emeklilik şirketine zamanında ve eksiksiz aktarması gerekir. Bu kesintiler Bireysel Emeklilik Fonunuzda birikir. Bu biriken paraları E-Devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca BES'i dilediğiniz zaman iptal edebilirsiniz ve bu parayı geri alabilirsiniz.

İşverenin bu verileri emeklilik şirketine hatalı olarak gönderilmesi durumunda, çalışanların birikimlerinde oluşacak kayıptan da işveren sorumlu tutulur. Aynı şekilde, katkı paylarını emeklilik şirketine eksik ya da geç aktarılması veya aktarılmaması durumunda da, çalışanların birikiminde oluşan parasal kaybı ve her türlü masrafı karşılamak ve gerekli düzeltmeleri yapmak da işverenin sorumluluğundadır.

BES belli bir personel sayısı aşıldığı zaman patron için zorunlu olabiliyor ardından sen iptal edebiliyorsun. Keşke hemen iptal etseydin.
Hocam zaten müdür ile Akbank üzerinden baktık benim hesabımda BES aktif değil zaten. İptal edecek bir durum yok.

BES, banka tarafından Otomatik Katılım Sistemi ile aylık periyotlar halinde maaşınızdan kesinti yapar. İşverenin ise bu katkı paylarını, çalışanların maaşlarından doğru şekilde kesip, emeklilik şirketine zamanında ve eksiksiz aktarması gerekir. Bu kesintiler Bireysel Emeklilik Fonunuzda birikir. Bu biriken paraları E-Devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca BES'i dilediğiniz zaman iptal edebilirsiniz ve bu parayı geri alabilirsiniz.

İşverenin bu verileri emeklilik şirketine hatalı olarak gönderilmesi durumunda, çalışanların birikimlerinde oluşacak kayıptan da işveren sorumlu tutulur. Aynı şekilde, katkı paylarını emeklilik şirketine eksik ya da geç aktarılması veya aktarılmaması durumunda da, çalışanların birikiminde oluşan parasal kaybı ve her türlü masrafı karşılamak ve gerekli düzeltmeleri yapmak da işverenin sorumluluğundadır.
Hocam E-Devlet üzerinden baktığımda 478Tl bakiye görünüyor. Fakat dediğim gibi maaşımdan 900Tl kesildi.

Dosya Ekleri

• 1720202164280.webp
    1720202164280.webp
    8,6 KB · Görüntüleme: 34
Hocam zaten müdür ile Akbank üzerinden baktık benim hesabımda BES aktif değil zaten. İptal edecek bir durum yok.

Hocam E-Devlet üzerinden baktığımda 478Tl bakiye görünüyor. Fakat dediğim gibi maaşımdan 900Tl kesildi.
Kesilen para kadar fonunuza yatacaksa o zaman neden kessinler ki zaten, doğru olan sistem o şekilde.

Hayır, kesilen ücreti aynen çekemezsin. Para nerede sorusuna gelecek olursak, devlette.
Ama hocam sizce de bir saçmalık yok mu? Bence atladığınız bir yer var. Benim bu yönde bir talebim olmadan benim haberim dahi olmadan böyle bir kesinti yapılıyor ve bu parayı ben geri tam olarak çekemiyorum. Sizce de bir saçmalık yok mu?

Bireysel Emeklilik şartlarını karşılamanız halinde, ki bu şartlar sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak, zamanla değerlendirilen birikimleriniz hayalinizdeki emeklilik standartlarını sağlayabilmeniz için size sunulur. BES emeklilik yaşı 56 olmasına rağmen, sistemden stopaj vergilerinizi ödeyerek daha erken bir yaşta da ayrılabilirsiniz.

Çözüm

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt