maceradoluamerika

Çalışkan
Herkese selamlar,
Geçenlerde Recep abinin M işlemcili bir MacBook Air üzerine dual boot ile Ubuntu kurduğu güncel rehber videosunu izledim ve aklımda bir proje fikri belirdi.

Şu anda elimde modemin yanında 7/24 sunucu olarak çalışan M işlemcili bir MacBook Air var. RAM tüketimim fazla olduğu için ben de videodaki gibi Ubuntu tabanına geçip üzerine sunucu özellikleri için CasaOS kurmayı planlıyorum. Madem bu cihaz 7/24 modemin yanında açık kalacak neden bu cihaza OpenWRT'de kurup adblock vs. router gibi kullanmayayım diye düşündüm.

Aklımdaki senaryo:
1) Donanım: MacBook’u router gibi kullanabilmek için en az 2 ethernet portuna ihtiyaç olacak. Bunlardan biri ont cihazından gelen diğeri modeme girecek olan port olacak. MacBook'ta ethernet portu olmadığı için bir tane USB-C çıkışına: ethernet, en az 3 tane USB-A ve 1 USB-C (şarj için) çıkışı olan hub; diğer çıkışına ise yalnız USB-C’den ethernet'e dönüştürücü almayı düşünüyorum. (İlk problem burada ortaya çıkıyor. Silikon işlemcilerde 2 tane ethernet portu kullanan hiç görmedim)
2) Yazılım ve Servisler: Ubuntu + CasaOS kurulu olacak bu sistemde bir şekilde OpenWRT ayağa kaldırmak istiyorum. Amacım; tüm ev ağını sansürsüz, kısıtlamasız ve reklamsız yapmak. Yani OpenWRT’den faydalanarak Discord’a girebilmeyi, reklam engelleyebilmeyi istiyorum.

Projenin yazılım ve donanımı konusunda 2 sorum var:
1) Silikon işlemcilerde 2 tane ethernet portu kullanan hiç görmedim. Mümkün müdür bahsettiğim senaryo?
2) Sistem boot yaparken internetin kesilmemesi ve "tavuk-yumurta" paradoksuna girilmemesi için ağ yapılandırmasını nasıl kurgulamalıyım? (Ubuntu açılmadan önce OpenWRT interneti başlatabilmeli).

Eğer bu yapıyı stabil bir şekilde kurabilirsek, M işlemcili bir bilgisayarı sunucu ve router olarak aynı anda kullanabileceğimiz mükemmel bir proje ortaya çıkacak.
Fikirlerinizi ve rehberliğinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler ❤️

Son düzenleyen: Moderatör: