MacBook Air M4 Lokal LLM kullanırken aşırı ısınıyor

minimize

Çalışkan
M4 işlemcili MacBook Air üzerinde Local LLM çalıştırıyorum bir sorunum yok fakat uzun zaman geçince cihaz aşırı ısınıyor, yük esnasında da heavy throttling yiyor ve amacı olmayan bir şey için de zorlamak pek sağlıklı olmaz diye düşünüyorum. Soğutucuların bir etkisi olur mu açıkçası bilmiyorum, sizce ne yapmalıyım?

Air pasif soğutma mantığına dayanan bir cihaz. Tüm kasa ısıyı yaymak için uğraşıyor gibi düşün, eğer kasayı soğutmanın bir yolunu bulursan cihaz da soğur. Sıcağından yanıp bozulmaz korkma ama dediğin gibi gücü kısar. En temizi MBP ya da Mac Mini almaktı aslında.

Bütçem buna yetmişti, taşımam da gerektiği için almıştım yani ana sebebim LLM değildi. Sıcaklık kısmında Fair gösteriyor, çıktı bitince de bir süre sonra hızla nominale dönüyor aslında ama uzun vadede ne kadar sağlıklı bilmem, yük altında terminalde heavy yazmıştı.

Yazabilir hocam benim M2 Pro'da da bellek stresi çoğu zaman Heavy yazar. Dediğim gibi yanmaz makina ya da uzun vadede problem yaratmaz. Yine de performanstan kaybetmemek için ufak bir soğutucu çözebilirsin. Air'lerde kasa nihayetinde termal pedle işlemciye bağlanıyor kasanın ısısı direkt orayı etkileyecek.

Aslında taşımazken sürekli şarjda kullandığım için pek de sorun olmaz gibi, 80 limitle kullanıyorum yani bataryadan yediğini görmedim. Performans büyük ihtimalle düşüyordur da açıkçası o da yarıda kesilmediği sürece benim için sorun değil yani zaten arkada bırakıyorum yapacağını yapıyor chrome kullanımını etkilediğini hissetmedim. Belki ileride düşünebilirim gibi, zaten beğendiğim soğutuculara baksam da hepsi yurtdışında çıkıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…