MacBook Air M4'te kullanmak için yapay zekâ modeli önerisi

Makaleler
1
Yer
Bootloader
Merhaba, MacBook Air M4 24 GB RAM modeli mevcut. Lm Studio ile kod yazmak için lokal yapay zekâ çalıştırmak istiyorum ama donanımım kaç milyar parametreli yapay zekâya yeter, bilmiyorum. Kodlama için hangisi iyi, hiçbir fikrim yok. Kod yazmak için lokal yapay zekâ önerebilir misiniz?

Not: Agent desteği olması lazım.

24 GB paylaşımlı olacağı için RAM ve GPU arasında çok fazla bir şey beklemeyin.

Gemma 4:26b ve Qwen 3.6:27b bu ikisi yeter de artar. Sadece tek olarak Qwen 3.6:27b de fena sayılmaz. Qwen 3.6:27b için Q5_K_S veya 1 tık altı 4 bit en üstü. Gemma 4:26b için Q5_K_S veya 1 tık altı yine aynı şekilde kullanabilirsiniz. Tabii context ile birlikte tam RAM'i doldurmaya yakın çalışır. Mac OS olduğundan dolayı da her indirdiğin modelde MLX olanını bulman gerekiyor, bu önemli token almak için.

Teşekkür ederim hocam, deneyeceğim. Agent desteği modelden modele mi değişiyor yoksa API ile her model agent olarak kullanılabilir mi, VS Code'da?

Bunu deneyin, eğer zorlanırsanız 4 bitten tek tek inerek deneyin. Tabi kalite düşecektir; 3 biti hiç önermiyorum.

Teşekkür ederim hocam, deneyeceğim. Agent desteği modelden modele mi değişiyor yoksa API ile her model agent olarak kullanılabilir mi, VS Code'da?
Özel araçlar MCP'ler var, onları kurarsanız her işi yaptırabilirsiniz. Yalın halde bir şey yapamıyor, ben de WebUI olma var, PC dosya sistemine ulaşabiliyor.

Mesela embedding modeller de var. İyisinden bulursanız, rag sistemi için çalışabiliyor, PDF veya döküman okuyor, özetliyor, bilgi veriyor, soru sorabiliyorsun, çeviri yapabiliyor. Böyle durumlarda aynı anda 2 model çalışıyor; yerel + embedding model olarak fazladan RAM kaplıyor. Bendeki 1 GB gibi yaklaşık olarak, o yüzden sorun olmadı.

Benim amacım VSC'deki projemi görsün okuma yazma dosya oluşturma gibi işlemleri yapsa yeterli mcp sunucusumu kurmam lazım.

Benim amacım VSC'deki projemi görsün okuma yazma dosya oluşturma gibi işlemleri yapsa yeterli mcp sunucusumu kurmam lazım.
MCP araçları kurmanız gerekiyor, ben WebUI kullanıyorum. Şu anda 13 tane MCP aracım var, hepsinin farklı görevleri var. Kimisi tarayıcıya girebiliyor, bilgi çekebiliyor; farklı farklı işlevleri var.

Mesela benim 3 gündür PC açık, 24 GB VRAM'li 3090 var ama yetmiyor. Çeviri için kullanıyorum daha çok. Bir kısmı RAM'e taşıyor model. Böyle olduğundan dolayı da yavaş çalışıyor. 8 Bit'te kullanmaya çalışıyorum, kaliteden ödün vermemek için. Mesela Torrent'ten kurs indirdim, hala bitmedi. Altyazı çevirisi yaptırıyorum, otomatik görev verdim. Yakın zamanda 2. kartı almayı düşünüyorum; işte o zaman sınırsız kaynağa erişimim olacak ve her şeyin rahat şekilde çevirisini yapabilmiş olurum.

Son düzenleme:
Gemma 4:26B A4B gibi model düşünülebilir, fakat mükemmel sonuç beklenmez.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…