Selam, 2023 model MBP M2 Pro 16" 16CPU 19 GPU dizüstü bilgisayarım sanki içinde ARM değil de X86_64 çip var mış gibi şarj yiyor. Sequoia sürümünde iken hiç böyle değildi. Bekleme modu falan fena değil ama kullanırken tık tık indiğini görüyorum şarjın, biraz da ısınma var. Tahoe 26.2 sürümü ilk çıktığında yükseltme yapmıştım. Bu şarj işini indexlemeye bağlıyordum ancak eğer sizinki de böyle ise sürüm stabil değil demektir ona göre sürüm düşüreceğim. Sizin deneyimleriniz nasıl?
Tahoe 26.2, özellikle arka plan süreçlerinde ve çekirdek yönetiminde Sequoia'ya göre daha kötü. Ayrıca güncelleme yaptıktan 3-5 gün sonra performans düzelmesi lazımdı.
Bence güncel sürüm bu noktalara dokunacak kadar derinlemesine bir değişim sunmadı, olsa olsa animasyonların optimize olmayışındandır. Ventura'ya dönmeyi düşündüm ancak içerideki çalışmaları yedeklemeye üşendim. Neyse bekleyelim belki düzeltirler, eğer düzeltmezlerse de planlı eskitme hissedersem direkt Ventura'ya kitlerim. M2 Pro kolay kolay eskiyecek bir çip değil çünkü.
Bence güncel sürüm bu noktalara dokunacak kadar derinlemesine bir değişim sunmadı, olsa olsa animasyonların optimize olmayışındandır. Ventura'ya dönmeyi düşündüm ancak içerideki çalışmaları yedeklemeye üşendim. Neyse bekleyelim belki düzeltirler, eğer düzeltmezlerse de planlı eskitme hissedersem direkt Ventura'ya kitlerim. M.2 Pro kolay kolay eskiyecek bir çip değil çünkü.
M.2 Pro macOS13 döneminin amiral gemisi olarak çıktı. İşletim sistemleri, çıktıkları donanımın mimarisine en sadık kaldıkları dönemde en yüksek watt başına performans değerini verirler aslında. Sequoia ve tahoe gibi sürümler, daha çok M4 ve sonrası mimarilerin NPU ağırlıklı iş yüklerine göre ayarlandığı için belki M.2'nin kaynaklarını verimsiz kullanmaya başlamış olabilir.
M.2 Pro'nun eskiyecek bir çip olmadığı konusunda %100 katılıyorum zaten. 32 GB veya 16 GB RAM ile desteklenen bu konfigürasyon, düzgün bir yazılımla 2030'a kadar drop yemeden gidebilecek bir güçte.
Macbook Ventura'ya geri döndüm. Beklediğim gibi pil sağlığı tekrar eski haline döndü ancak bazı M1 kullanan arkadaşlarım onlarda bir sorun olmadığını söylediler. Ya farketmiyorlar ya da benim Ventura'ya dönmekten ziyade önce Tahoe'yi temiz bir kurulumla test etmem gerekiyordu. Her halükarda Ventura'da kalacağım.
Apple 2 nanometre çipleri M6 Pro ile gelecek, M6 direkt OC edilmiş M5 olacak gibi bir söylenti var. (TSMCI chip kodları sızıntısına binaen). 2nm M6 Pro çıkarsa onu alacağım.