Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ScamEmre

Uzman
Yer
Fethiye
Merhaba,

M3 çipli MacBook Pro cihazımda garip bir SD kart sorunu yaşıyorum. Durumu adım adım özetleyeyim:
  • Bilgisayar yeniden başlatılırken (restart sırasında) SD kart takılıysa, sorunsuz şekilde okuyor.
  • Ancak bilgisayar açıldıktan sonra SD kartı çıkartıp tekrar taktığımda artık tanımıyor.
  • Farklı SD kartlarla denedim; sadece ilk takılı olanı restart sırasında tanıyor. Sonradan taktığım kartları ise görmüyor.
  • İlginç şekilde, daha önce hiç takılmamış farklı bir SD kartı taktığımda onu da okuyor ama onu da çıkarıp yeniden takarsam artık tanımıyor.
  • Kartlar exFAT formatında; Windows'ta ve harici Type-C SD kart okuyucuyla Mac'te sorunsuz çalışıyorlar.
  • Güvenli modda başlattım, yine aynı şekilde davranıyor.
  • macOS yeniden kuruldu ve farklı bir kullanıcı oturumunda da denendi. Başlangıç uygulamaları tamamen devre dışı bırakıldı. Sorun yine de devam ediyor.

Ekran Resmi 2025-06-19 18.04.17.webp

Ekran Resmi 2025-06-19 22.46.41.webp

Ekran Resmi 2025-06-19 22.46.46.webp
Benzer bir durumla karşılaşan ya da fikir verebilecek biri var mı?

FAT32 ile deneyince sorun çözüldü. 9 aylık bir sürecime tekte çözüm olduğun için çok teşekkür ederim.

FAT32'yi default Windows ve Mac de biçimlendirme seçeneği olmayınca denememiştim. Rufus ile hallettim.

Son düzenleme:
Merhaba,

M3 çipli MacBook Pro cihazımda garip bir SD kart sorunu yaşıyorum. Durumu adım adım özetleyeyim:
  • Bilgisayar yeniden başlatılırken (restart sırasında) SD kart takılıysa, sorunsuz şekilde okuyor.
  • Ancak bilgisayar açıldıktan sonra SD kartı çıkartıp tekrar taktığımda artık tanımıyor.
  • Farklı SD kartlarla denedim; sadece ilk takılı olanı restart sırasında tanıyor. Sonradan taktığım kartları ise görmüyor.
  • İlginç şekilde, daha önce hiç takılmamış farklı bir SD kartı taktığımda onu da okuyor ama onu da çıkarıp yeniden takarsam artık tanımıyor.
  • Kartlar exFAT formatında; Windows'ta ve harici Type-C SD kart okuyucuyla Mac'te sorunsuz çalışıyorlar.
  • Güvenli modda başlattım, yine aynı şekilde davranıyor.
  • macOS yeniden kuruldu ve farklı bir kullanıcı oturumunda da denendi. Başlangıç uygulamaları tamamen devre dışı bırakıldı. Sorun yine de devam ediyor.

Eki Görüntüle 156022

Eki Görüntüle 156023

Eki Görüntüle 156024
Benzer bir durumla karşılaşan ya da fikir verebilecek biri var mı?

FAT32 ile deneyince sorun çözüldü. 9 aylık bir sürecime tekte çözüm olduğun için çok teşekkür ederim.

FAT32'yi default Windows ve Mac de biçimlendirme seçeneği olmayınca denememiştim. Rufus ile hallettim.
SD kart okumama sorununu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Farklı Dosya Sistemleri ile Biçimlendirin:
- SD kartınızı FAT32 ile biçimlendirin. Bu format, macOS ile uyumluluk sorunlarını çözebilir.
- Windows’da Rufus gibi bir araç kullanarak FAT32 formatında biçimlendirme yapabilirsiniz.

2. SD Kartı Farklı Süreçlerde Deneyin:
- Kartı takmadan önce bilgisayarı tamamen kapatın ve tekrar açın. Bilgisayar açıldığında kartın tanınıp tanınmadığını kontrol edin.

3. Sistem Güncellemelerini Denetleyin:
- macOS'un en son güncellemelerini kontrol edin ve güncel değilse güncelleyin.

4. NVRAM ve SMC Sıfırlama İşlemi:
- Mac’inizde NVRAM’ı sıfırlayın: Bilgisayarı kapatın, ardından açarken Command + Option + P + R tuşlarına basılı tutun.
- SMC’yi sıfırlayın: Bilgisayar kapalıyken Shift + Control + Option + Güç düğmesine aynı anda basın.

5. Disk İzlencesi Kullanarak Kontrol Edin:
- "Disk İzlencesi" uygulamasını açın. Kartı listeleyin ve onar (First Aid) seçeneğini seçin.

6. Güvenli Modda Tekrar Deneyin:
- Bilgisayarı güvenli modda başlatın ve kartı tekrar takmayı deneyin. Bu, yazılım sorunlarını tespit etmenize yardımcı olabilir.

7. Sorun Giderme Aşamasında Arka Planda Çalışan Programları Kontrol Edin:
- "Arka Planda İzin Ver" kısmından gereksiz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.

8. Alternatif Bir SD Kart Okuyucu Deneyin:
- Harici bir SD kart okuyucu kullanarak sorun devam edip etmediğini kontrol edin.

Eğer tüm bu adımlar sorunu çözmezse, belki de bir donanım sorunu vardır. Bu durumda Apple Destek ile iletişime geçmenizi öneririm.