macOS hakkındaki düşüncelerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan RoaringLion
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 620
  • Etiketler Etiketler
    macos

RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk

TOPAL ÖRDEK macOS​

Aralıksız olmamakla birlikte 7 aydır M4 işlemcili Mac mini kullanıyorum. Bunlar da deneyimlerim:

Finder Görüntü Seçenekleri​

Finder denen dosya gezginindeki dosya ve klasörlerin görünümleri her klasör için aynı olacak şekilde ayarlanmıyor. Bir klasörün görünümü listeyken diğeri simge kalmaya devam ediyor. Windows 11, klasörün resim mi müzik mi içerdiğine göre özelleştirmeler sunmakla kalmayıp her bir sütunun genişliğine kadar özelleştirmeyi bir kere ayarladıktan sonra aynı özellikteki klasörlerin tamamına otomatik olarak aynı özellikleri uygularken macOS'de videolar, müzikler gibi klasör içeriğine özel tasarımların olmaması şöyle dursun, genel olarak dosyaların tümünü aynı görünümde göremiyorsunuz. Her bir alt klasör ayrı ayrı ayarlanmalı.

Dosyaları kılavuz çizgisine hizalayamıyorsunuz, hizalamak için gruplamanız gerekiyor. O da istediğiniz şekilde görünmesine engel olabiliyor.

Pencere Görünümleri​

Pencereleri tam ekran olacak şekilde büyültmek Windows 11'deki gibi çalışmıyor. macOS'de Finder'dan tutun her türlü uygulamaya kadar bir ekranı tam ekrana aldığınızda Windows'ta görev çubuğu olarak anılan Dock kayboluyor. Windows'taki Alt+Tab kısayoluyla öne başka bir uygulama almaya çalıştığınızda pencere küçük bile olsa tam ekrandaki uygulama tamamen kayboluyor ve küçük pencereli ekran, arkasında masaüstü gözükecek şekilde ortaya çıkıyor. Bu da bir pencere tam ekradayken küçük olan ikinci pencereyi birinci pencerenin önünde kullanmanıza engel oluyor.

Sahne yöneticisi denen özellik zaten zor olan bilgisayarı kullanmayı iyice zorlaştırmaktan başka ne işe yarıyor hala çözemedim.

Tam ekran değil de pencerenin tepesine iki kere tıklayıp ekranı doldurarak kullanmak Windows'dakine en yakın kullanım şekli. Ama bu da pencereleri sabitlemiyor. Fareyi ekranın sağına veya soluna dayadığınızda pencereyi küçültebileceğiniz oklar ortaya çıkıyor ve yanlışlıkla tıklamanız durumunda pencere küçülmeye başlıyor. Özellikle sayfaları yukarı aşağı kaydırmak için kaydırma çubuğunu kaydıracağım diye pencereyi istemsizce oynattığım 1000'i geçti.

Sayfaları Kaydırmak​

Sayfaları fare tekerleği ile kaydırmak kadar keyifsiz başka bir deneyim daha yok. Azar azar çevirdiğinizde sayfa milimetrenin 1000'de 1'i kadar (çok az) hareket ediyor. Biraz hızlı çevirmeye başladığınızda ise çoktan sayfanın en altına ulaşmış oluyorsunuz. Aşırı dengesiz. Ayarlanmıyor. Yapılan ayarlamalar bu hassasiyeti etkilemiyor.

Uygulama Kullanımı​

Hemen her uygulamanın temel özellikleri menü çubuğu adıyla anılan ekranın tepesindeki sekmelerde gizli. Gizli, çünkü neyin nerede olduğu belli değil. Aradığımız özelliği arayabileceğimiz bir arama kutusu da yok. Örneğin Windows 11'de Excel kullanmak ile macOS'de Excel kullanmak arasında dünya kadar fark var.

OBS ile masaüstü ekran kaydı yaparken ses kaydı alabilmek için geliştirici seviyesinde bilgiye gereksinim var.

League of Legends'ta mikrofon kullanabilmek için oyunu kendi simgesinden değil, terminalden özel yazılmış kodla çalıştırmak zorundasınız çünkü ayarlardan mikrofon kullanımına izin veremiyorsunuz.

macOS'deki Safari sabit sekmeleri, Windows 11'deki Edge gibi çalışmıyor. Sabit sekmeler her yeni pencereyle birlikte geliyor. Yeni bir safari penceresi açtığınızda sabit sekmelerde beraberinde açılıyor. Oysaki yeni bir pencere açtığınızda temiz, sıfır olsun istersiniz. Sekme grubu diye bir özellik var ki bomboş. İki tane sekmeyi aynı anda çalıştırırken ikinci bir pencere açıyorum, hepi topu yaptığım şey bu. Gruplar bilmem neler bunlarla uğraşacak ne isteğim ne zamanım var.

Sekmeleri uygulamanın en üstünde görmeye alışmışım. Ne Safari'de ne Finder'da ne de sekmesi olan başka bir uygulama penceresinde sekmelerin konumu değiştirilemiyor.

Bir uygulamayı kapatmak için çarpı işaretine basmanın yeterli olmaması beni ilk keşfettiğim günden beri şaşırtmaya devam ediyor. Windows 11'deki sistem tepsisindeki simgelerinden sağ tıklayıp çıkış yapmak gibi, macOS'de uygulamayı tam anlamıyla kapatmak için, ya Dock'ta uygulamaya sağ tıklayıp Çık'a tıklanmalı ya da menü çubuğunda uygulamanın adı yazan sekmeye tıklanıp Çık'a tıklanmalı.

Windows 11'deki simge durumuna küçültme düğmesiyle macOS'deki sarı renkli düğme birbirinin aynısı ama macOS'deki kırmızı düğme uygulamaları neden kapatmıyor hiç anlamış değilim. Windows 11'de çoğu uygulama özelleştirilebiliyor. Örneğin Discord'da çarpıya basınca sistem tepsisine küçülüyor, ayarlardan bu iptal edilip uygulama tamamen kapatılabiliyor ama macOS'de bu yok, ve çoğu uygulama kırmızı çarpı tuşu ile kapanmıyor.

Disk Formatı Uyumsuzluğu​

Disk formatı diğer işletim sistemleriyle uyumlu değil. Windows 11'deki verilerinizi yedeklemek için kullandığınız bir harici diskiniz varsa, bu disk macOS'de yalnızca diskin içindeki verileri okumaya yarayacak kadar çalışıyor. Diske macOS'den veri yazamıyorsunuz. Diskin formatını, hem Windows 11'de hem de macOS'de diske veri yazmayı sağlayacak format olan exFat'a dönüştürebilirsiniz ama bir gün silinen verilerinizi kurtarmanız gerekip diski tarattığınızda kaybolan hiçbir şeyi kurtaramayacağınız dezavantajını kucaklamak zorunda kalacaksınız.

Çoklu ortam cihazınızda oynatmak üzere bir çıkarılabilir belleğe ortam yüklediğinizde bu ortamlar, cihazda, yüklediğiniz gibi gözükmeyecek. Sistem dosyalarına ek olarak yüklediğiniz dosyaların boş ve bozuk isimli kopyaları görünüyor olacak. Silmenin bir yolu da yok.

Oyun​

Oyun performansı berbat. macOS için özel geliştirilmiş yalnızca birkaç oyun var. Bu oyunlar bile sorunlu çalışıyor.

Kullanım Kolaylığı​

Windows 11'deki Paint ile kesmek, kırpmak, boyamak gibi her türlü düzenleme işlemi saniyeler içinde yapılabilirken macOS'deki Önizleme'de boyama işlemleri yapılamamakla birlikte geri kalan işlemler on kat daha fazla zaman istiyor.

Basit bir ekran görüntüsü almak için üç tane tuşa basmanız gerekiyor...

İnternet hız testinde aldığım sonuçlar normal olmasına rağmen pratikte indirmelerin daha yavaş olduğunu, daha uzun sürdüğünü hissediyorum. Aynı şey dosya kopyalamaları/taşımaları için de geçerli. Bu, diskin özelliğinden kaynaklanabileceği için macOS konu başlığı altında tartışması yanlış olabilir.

Hiç mi Artısı Yok?​

Mesajlar, Takvim, Notlar, Anımsatıcılar, Müzik, TV gibi uygulamalar son derece iyi çalışıyor. iPhone ile de son derece uyumlu çalışıyor. Bilgisayarla telefonu eşzamanlamak ise çok kolay. Windows 11'de dosya gezgininin sol tarafındaki sürücülerin olduğu yerde, telefonunuza tıklayıp eşzamanlama yapabildinizi düşünün. Finder'ı açıp telefonunuza tıklayıp telefona neleri yükleyip neleri yüklemeyeceğinizi rahatlıkla seçip işlemi tamamlayabiliyorsunuz. iPhone'u elime almadan iPhone yansıtma ile telefonu kullanmak, telefona gelen bildirimlerin macOS'de de gözükmesi ve işimi telefona ihtiyaç duymadan yürütmek çok pratik geldi.

Araç takımları sayesinde aygıtlarımın şarj seviyelerini görüntüleyebiliyorum.

Kimler Kullanmalı?​

Hiç kimse. Çekilecek çile değil. Sırf iPhone ile uyumlu diye eli kolu bağlı, dili kesik, gözü bantlı hissetmenin anlamı yok. Düzeltsinler. Yeniden değerlendiririz.

Öyleyse Ben Neden Mac mini Aldım?​

Bu uyuzluklarından haberim yoktu. Bilgisayarımın iPhone'umla tam bir harmoni içinde çalışmasını istemiştim. Windows bu konuda zayıf. Tarayıcıda iCloud kullanmak bir miktar tatmin ediyor. macOS ise iPhone'umla çok iyi çalışıyor. Her şey yolunda gitseydi Windows 11'i bırakıp tamamen macOS'ye geçiş yapacaktım.

Özet​

Windows 11'de şipşak yapmaya alıştığınız şeyler macOS'de işkenceye dönüşmüş durumda. Windows 11'deki konforu bir kenara bırakıp yalnızca Windows 11'de yapabildiklerimi macOS'de yapmaya odaklanmama rağmen başarısız oldum. Windows 11'de yapılabilenler macOS'de yapılamıyor. Rahatlık ve hız zaten tartışma konusu bile olamaz. Görüyorum ki macOS'nin alacak daha çok yolu var.

Son düzenleyen: Moderatör:
NVIDIA gibi bir dev varken ciddi olarak iş yapmak isteyenler PC tercih edecektir. Yoksa metal e kısıtlı kalmayı kimse istemez.

Aradığımız özelliği arayabileceğimiz bir arama kutusu da yok.

Gizli olsa bile yapmak istediğiniz işlemi yardım kısmına yazarak size isteğinizin nerede olduğunu gösterir.

Finder denen dosya gezginindeki dosya ve klasörlerin görünümleri her klasör için aynı olacak şekilde ayarlanmıyor.

Görüntü seçeneklerine basarak bu seçeneği kapatırsanız ve istediğiniz görüntü seçeneğini seçerek dosyalar arasında gezerseniz seçtiğiniz seçenek tüm dosyalarda geçerli olur.

Bu da bir pencere tam ekradayken küçük olan ikinci pencereyi birinci pencerenin önünde kullanmanıza engel oluyor.
Diğer uygulamaları da beraberinde kullanmak istiyorsanız, doldur seçeneğini kullanırsanız diğer kullandığınız uygulama kaybolmaz. Tam ekranın amacı zaten ekranın her kısmından faydalanabilmeniz.

Ben OS 9'dan beridir Mac'e hakimim ancak günümüzde NVIDIA çok fark açtı güç olarak da öyle. ARM için bence daha zaman var.

Şöyle notlar almışım bir de:

macOS’de Windows 11 Kullanıyormuş Gibi Rahat Hissetmek İçin Öğrenilecekler

macOS’de kendimi rahat hissetmiyorum çünkü Windows 11’de şipşak yapabildiğim hiçbir şeyi yapamıyorum. iPhone ile son derece uyumlu olduğu için macOS’ye geçiş yapmak istiyorum. Oyun oynamak ve oyun video kaydı yapmak hariç her işimi yapabiliyor olmam gerek. Windows’u oyun oynamak ve yayın yapmak için kullanacağım. Mac’i günlük işler ve video düzenleme vs. gibi işler için kullanmak istiyorum.
  • Safari beni tatmin etmiyor. Edge yükleyip nasıl hissedeceğimi görmem gerek. (Sekmeler üstte olduğu için daha mutlu oldum ama kullanımı genel olarak menü çubuğundaki sekmelere bağlı olduğu için tatmin etmiyor.)
  • Sekme kapatma kısayolu Ctrl+W. Sabit sekmeler, sekme olarak görünmediğinden normal sekme yoksa bu kısayol Safari’yi komple kapatıyor.
  • Yeni sekme kısayolu Komut+T.
  • Adres çubuğunu seçme kısayolu Ctrl+F5
  • Paint’te yapabildiklerini Önizleme’de yapabil.
    • Komut, üst karakter, 3 kısayoluyla ekran görüntüsü çekilir.
    • Sağ üstteki Bitti düğmesiyle ekran görüntüsü kaydedilir.
    • '/Users/roaringlion/Pictures/Ekran Alıntıları' klasörüne kaydedilen görüntü, Önizleme uygulamasıyla açılır.
    • Sol üst köşedeki seçim aracıyla görsel içindeki herhangi bir alan seçilir ve Delete tuşuyla bu alan silinir.
    • Seçili alan dışındaki her şeyi silmek için alan seçilip Düzen sekmesinden seçimi tersine çevir düğmesi tıklanır ve Delete tuşuyla seçili alan hariç her yer silinmiş olur.
    • Kopyala yapıştır yapılıyor.
    • Boş alanı boyamanın hiçbir yolu yok. Bunun içi Artstudio Pro kullanıyorum.
    • Fırça yok.
  • Çoklu ortama yüklenecek müzik dosyalarını çalabilmek için bu dosyaları Any Video Converter ile MP3 formatına dönüştürebiliyorum.
  • Ortam oynatıcısına yüklenecek müziklerin başına parazit eklemek için ses dosyalarını Logic Pro ile düzenleyebiliyorum. Yeni proje açıp tüm müzikleri yüklüyorum. Dosyaları seçip sağa kaydırıyorum. Boş yere parazit dosyasını ekliyorum. Parazit dosyasıyla müzik dosyasını bir şey yapıp kaynaştırıyorum. Müzik dosyasının adını bir şey yapıp bozulmasını önlüyorum.
  • Taşınabilir diskin içine yüklenen gizli sistem dosyalarını temizlemenin bir yolunu bul.
  • Premier Pro'da yapabildiklerini; Final Cut Pro, Da Vinci Resolver ve CapCut programlarında yapmayı dene. Bunlar;
    • Proje oluşturmak.
    • Birden fazla video dosyasını birleştirmek.
    • Video ve ses dosyalarının arasına solma etkili geçiş eklemek.
    • Süresini uzatıp kısaltmak gibi bu geçişlere özelleştirme uygulamak.
    • Ses görüntü uyuşmazlığı sorununu çözmek için sesi sağa sola kaydırarak uyumlu hale getirmek.
  • Hazır hissedince iCloud’a yüklediğin Windows’taki belgeleri Windows’tan sil. iCloud’a yükleyemediğin büyük boyutlu dosyaları diskte tutmaya devam et.

Artısı eksisi muhakkak var ama en büyük artısını şöyle söyleyeyim;

MacBook Pro mid 2012 cihazda MacOS 10.15.7 kullanıyorum. Yani yazılım tarafına son güncelleme 2020'de gelmiş ve cihaz 2013'te aldığımdan beri yaklaşık 7 ana sürüm gördü. Bu süreçte makine akıcılıktan hiç uzaklaşmadı. Bence bu çok çok büyük bir artı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…