Maksimum 120.000 TL'ye güçlü ve ince laptop önerisi

Bütçe
120000

Ata

Başarılı
Arkadaşlar selamlar. Üniversitede Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümündeyim. Açıkçası bu sebepten güçlü bir laptop almayı istiyorum ancak taşınabilir ve mümkünse ince olması da benim için önemli. Şöyle bir husus var ki konuştuğum bölümdaşlarım birkaç programın Google Collab ile sanaldan çalıştırılabildiğini söyledi. Bu sebepten aşırı güçlü bir bilgisayar olması gerekli değil gibi. Ancak lokalde çalıştırma durumlarında elbette güçlü olmalı. Birkaç laptop var kafamda:

Açıkçası Gigabyte uzun yıllardır bildiğim bir marka ancak fiyatının diğer modellere göre daha uygun olması ve aynı bütçeye daha düşük segment ASUS bilgisayarlar alınabilmesi beni şüpheye düşürdü. G-Sync var mı onu bulamadım bir türlü ve acaba kronik bir problemi mi var diye düşünmeden edemedim. (32 GB'ye yükselteceğim.)

Bunun fiyatının bir 5050 laptopa göre pahalı olması problem ve 14 inç düşündürüyor. Taşıma açısından gerçekten iyi ancak acaba çok mu küçük diye düşünmeden edemiyorum. Onun dışında ürünü araştırdım bu A14 model gerçekten çok iyiymiş. (32 GB'ye yükselteceğim.)

Bunun fiyatı özelliklerine göre iyi geldi ancak taşınabilirlik kısmı oldukça geride ve tasarım yönünden (arkadaki çıkıntı) eksik gözüküyor. Bir de işlemcisi çok güçlü ve acaba termal sorunları olur mu diye düşünüyorum. Bu sebeplerden bu en son tercih edebileceğim gibi duruyor.

Bu ikisi biraz fanteziye kaçıyor ancak en az 5 sene kullanacağım bir laptop olacağını düşününce bütçemi bunlar için zorlamak sizce mantıklı olur mu?
Sonuçta hem tasarım hem taşınabilirlik hem güç anlamında en iyi olanlar bunlar.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS'un Zephyrus G16 taşınabilirlik açısından en iyisi.

Son düzenleme:
İstediğin özelliklere göre ASUS donanımı da iyi numpad olmadığından tercih etmezdim ben sizi bilemem tabii hafiflik çok lazım ise ASUS alabilirsiniz güzel cihaz değer

Size tavsiyem, eğer oyun ile vs. pek işiniz olmayacak ise en mantıklı seçenek MacBook Pro, taşınabilirlik ve pil ömrü açısından bu bütçede alacağınız bütün Windows dizüstülerden daha iyi olur. Özellikle eğitim indirimi falan olunca çok güzel fiyatlara bulabilirsiniz.

İfadeler: Ata

Hocam aslında dediğiniz gibi düşündüm ben de. Fakat şöyle durumlar var ki MacBook'lar yaklaşık 2-3 hafta önce zamlandı ve artık çok iyi seçenekler gibi durmuyorlar. Bunun yanında hayatımda hiç macOS kullanmadım. Ayrıca şu an eğitim indirimleri yok bildiğim kadarıyla olsa AirPods da bedavaya geleceği için gerçekten mantıklı olabilirdi. Artı yönleri ise iPhone kullanıyorum ve Swift kodlamayı öğrenmek için işime gelir. Hepsinden bağımsız oyun uzun bir süredir oynamıyorum ancak tekrardan oynamak istiyorum bir taraftan. MacBook Pro ile sadece LoL oynayabilirim. Çok büyük dert değil elbette ki.

@Ata
Pozitif Teknoloji gibi yerlerde indirimler devam ediyor. macOS, kullanımı gerçekten çok kolay bir işletim sistemi, bu konuda Windows'tan bile iyi bana kalırsa ki ben de daha birkaç hafta önce Mac'e geçtim. Sanal makine performansı çok iyi, Windows'a ihtiyacınız olsa bile sanal makine yetiyor. LoL'ün de zaten native desteği var. Özellikle iPhone kullanıyorsanız ve Swift öğrenmek isterseniz kesinlikle bi' düşünün derim.

Base model M5 MacBook Pro idealdir diye tahmin ediyorum, ne diyorsunuz?

Öncelikle selamlar; her ne kadar inceliği önemliyse cihazın içerisindeki donanım parçaları da bir o kadar önemli. 120k bütçede 5070 laptop almak paranızı tamamen çöpe atmak; çünkü 70k bütçede 5070 laptoplar alınabiliyor zaten. Temel açıklamayı yaptım, detaylı birkaç şey daha yazacağım; ardından varsa ben de önerimi yaparım.

Gigabyte marka herhangi bir laptop önermiyorum; ne giriş ne üst segment. Geçmişte kullanıcılarına çok problem yaşattı: Servis bulunamaması, menteşe problemleri, panel arızaları, ısınma sorunları gibi gibi. Kompakt bir cihaz da istediğimiz için soğutma performansı çok daha iyi olmalı.

Gelelim ASUS TUF A14 laptopa. Laptop 14 inç için güzel soğutuluyor ancak A14 serisinde düşündüğünüz RAM yükseltmelerini yapamazsınız. RAM'ler anakarta gömülü. Bir de 5050 bir cihaza o paralar verilmemeli.

Sırada diğer ASUS cihaz olan TUF A16 serisi var. Serinin cihazları güzel; ancak 120k bütçe varsa limitlerine kadar zorlanılarak en iyi donanımın alınması tarafındayım.

MSI Stealth serisi güzel, alınabilir modellerden ancak yine dediğim gibi 8 GB VRAM. Siz kendi cihazınızda AI çalıştıracağınız zaman VRAM ve RAM miktarları çok önemli. 8 GB VRAM tıkanma yapıyor; en azından 12 GB VRAM çok önemli.

ASUS ROG Zephyrus cihazlar da çok güzel ancak hem fiyatlarını hak etmiyorlar hem de RAM'leri anakarta gömülü.

Son sorunuza cevap verecek olursam; 5 sene kullanacağınız bir laptopu düşünüyorsak bu cihazlar için bütçeyi zorlamak mantıksız. Hiçbirisi 5 yıl sonrasında bile rahat gidecek donanıma sahip değil.

Normalde MacBook bir cihaz önerirdim ancak kendi cihazınız üzerinde de AI çalıştıracağınız için NVIDIA GPU çok daha mantıklı gelecektir.

Benim size önerebileceğim farklı bir model yok çünkü hem ince hem de çok güçlü cihazlar hâlâ piyasamızda yoklar. Tabii ki eskisine göre daha hafifler. Devamlı olarak taşıyacağınız bir cihazın ağırlığı da çok önemli. Öncelikle bunun kararını verin: Ya daha kısık güç, hafiflik ya da paranızın hakkı.

Hocam öncelikle detaylı yorumunuz için teşekkür ederim Gigabyte'ın bu modeli soğutma açısından oldukça iyi duruyor aslında. Ancak diğer yanlardan emin olamadım. Bu model özelinde ayrıca bilginiz var mıdır?

Bir de her şeyden bağımsız olarak acaba beklemeli miyim diye düşünüyorum. 1 dönem yani 6 ay bekleme durumum olabilir ancak bu sürede super veya 60 serisi çıkar mı bilmiyorum. Çıkarlarsa fiyatları ne olur o tamamen ayrı bir durum. RAM fiyatları zaten arttı ve daha da artıyor. Artış trendi ekran kartlarını da vurdu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…